Consiliul Local Tulcea, în proces cu prefectul, la Curtea de Apel Constanța! Cine a câștigat în primă instanță (DOCUMENTE)
Consiliul Local Tulcea, în proces cu prefectul, la Curtea de Apel Constanța! Cine a câștigat în primă instanță
01 Dec, 2022 00:00
ZIUA de Constanta
2434
Marime text
- Cazurile au fost deja analizate de judecătorii Tribunalului Tulcea, care i-au dat dreptate prefectului în ambele situații.
- Tribunalul Tulcea a decis anularea a două hotărâri ale Consiliului Local, cele două acte vizând modificarea suprafețelor unor străzi, dar și inventarierea în domeniul public a unei suprafețe de aproape 60.000 de metri pătrați din Tulcea.
- În Secțiunea Documente puteți consulta ambele hotărâri ale Tribunalului Tulcea, atacate acum de către consilierii locali la instanța din Constanța.
Cazurile au fost deja analizate de judecătorii Tribunalului Tulcea, care i-au dat dreptate prefectului în ambele situații și au decis anularea a două hotărâri ale Consiliului Local, cele două acte vizând modificarea suprafețelor unor străzi, dar și inventarierea în domeniul public a unei suprafețe de aproape 60.000 de metri pătrați din Tulcea.
Acum, cele două dosare au ajuns la Curtea de Apel Constanța după ce Consiliul Local Tulcea a atacat hotărârile Tribunalului.
Este vorba despre dosarul cu indicativul 799/88/2022, care vizează HCL Tulcea nr. 361/2021.
În proces, Prefectul a cerut anularea Hotărârii nr.363/2021 privind inventarierea în domeniul public al municipiului Tulcea a suprafeței de 59976 mp, teren aferent Căilor de acces, spațiilor verzi și aleilor pietonale, situate în Tulcea, Sector 21, conform măsurătorilor topo-cadastrale, în vederea înscrierii în cartea funciară, motivat de faptul că aceasta a fost adoptată cu nerespectarea dispozițiilor legale.
Totodată, dosarul 814/88/2022 vizează HCL Tulcea nr. 364/16.12.2021.
În acest proces, Prefectul a solicitat anularea Hotărârii nr.364/2021 privind modificarea suprafețelor de teren aferente unor străzi aparținând domeniului public al municipiului Tulcea, conform măsurătorilor topo-cadastrale, în vederea înscrierii în cartea funciară, motivat de faptul că aceasta a fost adoptată cu nerespectarea dispozițiilor legale.
Ce au spus judecătorii tulceni
Așa cum arătam anterior, în ambele dosare, judecătorii tulceni i-au dat dreptate prefectului.
În primul dosar, judecătorii au decis anularea HCL contestate, arătând printre altele că „în speța dedusă judecății, proiectul hotărârii privind inventarierea terenului situat în Tulcea, Sectorul 21, în domeniul public al Municipiului Tulcea, nu a fost comunicat Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, situație recunoscută de către pârât“.
Mai departe, judecătorii au mai spus că „împrejurarea că hotărârea în discuție a fost adoptată în vederea înscrierii imobilului în cartea funciară este lipsită de relevanță juridică, respectarea procedurii de inventariere a bunurilor din domeniul public al unității administrativ-teritoriale impunându-se indiferent de scopul în care se întocmește sau se actualizează inventarul“.
„Așa fiind, concluzionând că hotărârea contestată este nelegală, instanța va admite cererea reclamantului și, pe cale de consecință, va dispune anularea Hotărârii nr. 363/2021 adoptată de Consiliul Local al Municipiului Tulcea“, a arătat Tribunalul.
În cel de-al doilea proces, judecătorii au admis, de asemenea, acțiunea prefectului, arătând și aici că „atestarea unui bun ca făcând parte din domeniul public al unității administrativ-teritoriale poate avea loc doar după ce Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației transmite un punct de vedere cu privire la proiectul hotărârii sau expiră termenul în care se putea formula un punct de vedere“.
„În speța dedusă judecății“, au spus judecătorii, „proiectul hotărârii privind actualizarea inventarului bunurilor care alcătuiesc domeniul public al municipiului Tulcea, urmare măsurătorilor topo-cadastrale care au evidențiat atât o suprafață mai mare a străzilor deja inventariate în domeniul public, cât și străzi care nu erau cuprinse în inventar (șoseaua Gării de Mărfuri, strada Berzei) nu a fost comunicat Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, situație recunoscută de către pârât“.
„Împrejurarea că hotărârea în discuție a fost adoptată în vederea înscrierii imobilelor în cartea funciară este lipsită de relevanță juridică, respectarea procedurii de inventariere a bunurilor din domeniul public al unității administrativ-teritoriale impunându-se indiferent de scopul în care se întocmește sau se actualizează inventarul“, potrivit instanței tulcene.
„Așa fiind, concluzionând că hotărârea contestată este nelegală, instanța va admite cererea reclamantului și, pe cale de consecință, va dispune anularea Hotărârii nr. 364/2021 adoptată de Consiliul Local al Municipiului Tulcea“, au spus magistrații.
Acum, ambele dosare au ajuns pe rolul Secției de Contencios administrativ și fiscal a Curții de Apel Constanța, în urma recursului declarat de Consiliul Local Tulcea.
În Secțiunea Documente puteți consulta ambele hotărâri ale Tribunalului Tulcea, atacate acum de către consilierii locali la instanța din Constanța.
Sursa motivare: Portalul Național al Jurisprudenței – www.rejust.ro
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și
Consiliul Local Tulcea, convocat în ședinţă extraordinară de îndată. Ce proiecte vor fi supuse spre aprobare
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii