Consiliul Superior al Magistraturii, despre Raportul privind Statul de Drept – „Rezultatele se datorează fiecăruia dintre judecătorii şi procurorii din România“
Consiliul Superior al Magistraturii, despre Raportul privind Statul de Drept – „Rezultatele se datorează fiecăruia
25 Jul, 2024 13:42
ZIUA de Constanta
539
Marime text
- „Consiliul felicită corpul profesional al magistraţilor pentru contribuţia la înregistrarea progreselor evidenţiate de Comisia Europeană şi toate instituţiile din sistemul judiciar care au contribuit la evaluarea pozitivă“, se arată în comunicatul CSM.
Potrivit CSM, rezultatele Raportului, considerat cel mai bun Raport privind capitolul justiție, „se datorează atât întregului corp profesional al magistraţilor, cât şi fiecăruia dintre judecătorii şi procurorii din România“.
De la bun început, oficialii CSM au subliniat faptul că „acesta este cel mai bun Raport privind capitolul justiţie în succesiunea evaluărilor realizate de Comisia Europeană“.
De asemenea, CSM a vorbit și despre faptul că, potrivit Raportului, percepția asupra independenței sistemului judiciar în rândul publicului larg a crescut cu 15% față de 2020, fiind în creștere față de 2023.
„În contextul în care se evidenţiază creşterea volumului de muncă al instanţelor în comparaţie cu datele din Raportul precedent, Consiliul recunoaşte public efortul magistraţilor, în condiţiile unui deficit semnificativ al resurselor umane la începutul perioadei de evaluare, şi asigură corpul profesional că acesta este apreciat şi conştientizat“, se mai arată în comunicatul transmis de Consiliul Superior al Magistraturii.
Redăm, în continuare, comunicatul complet remis de Consiliul Superior al Magistraturii cu privire la Raportul privind Statul de Drept:
„La data de 24 iulie 2024, Comisia Europeană a publicat al cincilea Raport privind Statul de Drept, care cuprinde evaluări ale progresului României în domeniul justiţiei, precum şi recomandări pentru continuarea acestuia. Trebuie subliniat, încă de la început, că acesta este cel mai bun Raport privind capitolul justiţie în succesiunea evaluărilor realizate de Comisia Europeană.
Consiliul reaminteşte că la 15 septembrie 2023, în conformitate cu Decizia din 2006 de instituire a mecanismului de cooperare și verificare (MCV), Comisia a închis în mod oficial MCV, întrucât România a îndeplinit în mod satisfăcător toate obiectivele de referință și toate recomandările stabilite în cadrul mecanismului. Monitorizarea continuă în temeiul raportului privind statul de drept, la fel ca în cazul tuturor statelor membre ale Uniunii Europene.
Un prim aspect evidenţiat în Raport, şi care se impune subliniat, este că percepţia asupra independenţei sistemului judiciar în rândul publicului larg a crescut cu 15% faţă de anul 2020 şi este în creştere faţă de anul 2023, fiind astfel înregistrat un progres constant al percepţiei sociale a independenţei magistraţilor.
De asemenea, a fost evidenţiat progresul efectuat de România în domeniul legilor justiţiei care au intrat în vigoare în decembrie 2022 şi în procesul de punere în aplicare a acestora, subliniindu-se că implementarea recomandărilor a îmbunătăţit asigurarea garanţiilor prevăzute de legislaţie, inclusiv prin adoptarea regulamentelor de punere în aplicare de către Consiliul Superior al Magistrautrii.
În privinţa asigurării necesarului de resurse umane, Consiliul Superior al Magistraturii este constant în angajamentul asumat de a reduce deficitul de magistraţi, fiind declanşate în acest sens două noi concursuri de admitere în magistratură şi INM la data de 24 iulie 2024, iar în ceea ce priveşte completarea schemelor de grefieri au fost efectuate demersuri către Ministerul Justiţiei în raport de intrarea în vigoare a noului statut profesional.
În contextul în care se evidenţiază creşterea volumului de muncă al instanţelor în comparaţie cu datele din Raportul precedent, Consiliul recunoaşte public efortul magistraţilor, în condiţiile unui deficit semnificativ al resurselor umane la începutul perioadei de evaluare, şi asigură corpul profesional că acesta este apreciat şi conştientizat. Rezultatele din Raportul privind Statul de Drept se datorează atât întregului corp profesional al magistraţilor, cât şi fiecăruia dintre judecătorii şi procurorii din România.
Este de remarcat, totodată, recunoaşterea progreselor efectuate în domeniul digitalizării justiţiei, fiind evidenţiată în acest sens utilitatea efectivă a aplicaţiei ReJust elaborate şi implementate de Consiliul Superior al Magistraturii, care este permanent îmbunătăţită şi oferă acces publicului la hotărârile judecătoreşti pronunţate de instanţele judecătoreşti.
Consiliul felicită corpul profesional al magistraţilor pentru contribuţia la înregistrarea progreselor evidenţiate de Comisia Europeană şi toate instituţiile din sistemul judiciar care au contribuit la evaluarea pozitivă. Totodată, asigură societatea că independenţa justiţiei va fi garantată prin toate mecanismele legale pentru atingerea în continuare a obiectivelor recomandate“
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și
Comisia Europeană a publicat al cincilea Raport privind Statul de Drept. Este cel mai bun raport de până acum la capitolul justiţie
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii