Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
07:20 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Consiliul Superior al Magistraturii Peste o mie de posturi de judecător și aproape 950 de posturi de procuror, vacante la instanțele și parchetele din țară

ro

19 Jan, 2024 13:16 1297 Marime text


Nu mai puțin de 1.018 posturi de judecător sunt vacante la Înalta Curte de Casație și Justiție și instanțele din țară și alte 948 de posturi de procuror sunt vacante la Parchetul General, DNA, DIICOT și celelalte unități de anchetă din țară.
 
Informația a fost făcută publică de către Consiliul Superior al Magistraturii, care a precizat, printre altele, că, „dacă nu vor exista modificări legislative semnificative cu privire la statutul magistraților, am putea concluziona la acest moment pentru anul 2024 că 413 noi judecători vor accede în sistem, iar 260 s-ar putea pensiona“.
 
Iată informațiile transmise de către reprezentanții Consiliului Superior al Magistraturii:
 
„În ședința din 18 ianuarie 2024, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a stabilit numărul de posturi care urmează a fi alocate auditorilor de justiţie din anul I, în vederea exercitării dreptului de opţiune, respectiv 174 de posturi de judecător şi 95 de posturi de procuror.
​Cu referire la situația posturilor vacante de judecător și procuror la data de 01 ianuarie 2024, redăm declarația transmisă de biroul de presă al Consiliului în cursul acestei săptămâni la solicitarea publicației Euronews.ro.:
Din evidențele Consiliului Superior al Magistraturii la data de 01 ianuarie 2024, situația posturilor vacante se prezintă astfel:
​La Înalta Curte de Casație și Justiție și celelalte instanțe judecătorești sunt vacante 1018 posturi, după cum urmează:
- 20 de posturi la ÎCCJ
- 89 de posturi la curțile de apel
- 434 de posturi la tribunale

- 475 de posturi la judecătorii
În ceea ce privește ocuparea posturilor vacante de judecător în perioada următoare, în situația în care la concursul de admitere în magistratură care se va finaliza în luna martie 2024 vor fi ocupate toate posturile, 250 de noi judecători vor fi numiți în funcție la judecătorii. Acestora li se adaugă 163 de absolvenți ai INM care vor fi numiți ca judecători stagiari. Astfel, urmează a fi ocupate 413 posturi vacante.
La PÎCCJ, DNA, DIICOT și celelalte parchete judecătorești, la data de 01 ianuarie 2024 sunt vacante 948 de posturi, astfel:
- PJ – 496 de posturi vacante
- PT – 231 de posturi vacante
- PCA – 54 de posturi vacante
- PÎCCJ, DNA, DIICOT – 167 de posturi vacante
În ceea ce privește situația ocupării posturilor vacante de procuror în perioada următoare, în situația în care la concursul de admitere în magistratură, care se va finaliza în luna martie 2024, vor fi ocupate toate posturile, 147 de noi procurori vor fi numiți în funcție la parchetele de pe lângă judecătorii. Acestora li se adaugă 116 absolvenți ai INM care vor fi numiți ca procurori stagiari. Astfel, ar putea fi ocupate 263 de posturi vacante.
În ceea ce privește situația pensionărilor, spre exemplu, în cazul judecătorilor, media ultimilor 3 ani arată că, în perioadele în care nu au existat modificări legislative care să determine fluctuații accentuate de personal, s-au pensionat aproximativ 260 de judecători pe an. Astfel, dacă nu vor exista modificări legislative semnificative cu privire la statutul magistraților, am putea concluziona la acest moment pentru anul 2024 că 413 noi judecători vor accede în sistem, iar 260 s-ar putea pensiona“.

 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Ciprian Coadă, unul dintre cei mai cunoscuți judecători de la Curtea de Apel Constanța, iese la pensie!
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii