Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:51 19 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanța anului 2020. Mama unui copil fără identitate, chemată la judecată. Detalii din proces

ro

21 May, 2020 00:00 2606 Marime text
  • Autoritățile au descoperit o fată de 14 ani nu are atribuit cod numeric personal.
  • Practic, copila nu exista în actele oficiale.
  • Totul a ajuns în instanță, dosarul fiind acum la Tribunalul Constanța. 
 
România. Constanța anului 2020. O societate în care copiii pot să nu existe în actele oficiale, deci în ochii legii, până în momentul în care cad pradă vreunei boli și trebuie tratați. La externarea din spital, părinților li se cer actele de înregistrare ale micuților. Și așa, aparținătorii află cu stupoare că cei mici ar fi trebuit înregistrați la naștere, iar cadrele medicale află, cu aceeași încurcătură, că cei mici nu au CNP. Pare o poveste desprinsă din teatrul absurdului. Cu toate acestea, situația este reală și a avut loc la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța.
 
În prezent, unitatea spitalicească a dat în judecată mama fetiței, care are 14 ani, pentru ca aceasta să achite cheltuielile cu spitalizarea copilului. „Minora (nr., fetița aflată în situația descrisă mai sus) nu are acte de stare civilă și nu i-a fost atribuit cod numeric personal întrucât mama acesteia, pârâta din prezenta cauză, a refuzat să facă demersurile necesare. La data internării, neavând atribuit cod numeric personal, minora nu avea calitatea de asigurat în sistemul de asigurări de sănătate“, au reclamat avocații spitalului în cererea de chemare în judecată.
 
Conform portalului instanțelor de judecată, aproape de finele lunii septembrie 2019, pe rolul Judecătoriei Constanța, a fost înregistrat dosarul 26414/212/2019, unde Spitalul Clinic de Boli Infectioase Constanta a chemat-o în instanță pe mama
Maria V., mama copilului. Unitatea sanitară a solicitat obligarea femeii la plata sumei de 3159,49 lei reprezentând contravaloarea serviciilor spitalicești datorate și neachitate. Totodată, a solicitat și obligarea pârâtei la plata cheltuielilor de judecată.
 

Minora nu are acte de stare civilă

 
În motivarea acțiunii, oficialii Spitalului Clinic de Boli Infectioase Constanța au arătat că în perioada 26.04-03.05.2018, minora (...) a fost internată în unitatea sanitară, fiindu-i prestate servicii medicale de specialitate potrivit foii de observație nr. 8096/2018 în cuantum de 3159,49 lei. Minora are 14 ani și este fiica biologică a pârâtei, așa cum reiese din angajamentul de plată semnat de pârâtă cu ocazia internării minorei.
 
„Minora nu are acte de stare civilă și nu i-a fost atribuit cod numeric personal întrucât mama acesteia, pârâta din prezenta cauză, a refuzat să facă demersurile necesare. La data internării, neavând atribuit cod numeric personal, minora nu avea calitatea de asigurat în sistemul de asigurări de sănătate. Reclamanta a susținut că la internare, prezentarea cardului de sănătate nu a fost necesară întrucât criteriul internării fiicei minore a pârâtei a fost urgență medico-chirurgicală, încadrându-se în situațiile de excepție prevăzute de dispozițiile Ordinului nr. 397/27.03.2018, anexa nr. 47, pct. 11.6 lit. a, prima teză“, se mai arată în motivaea acțiunii spitalului.
 
La data externării însă, respectiv 03 mai 2018, potrivit acelorași dispoziții legale enunțate, era necesar ca mămica să prezinte cardul de sănătate/adeverința de asigurat în vederea validării serviciilor prestate, în caz contrar fiind atenționată că urmează să suporte costurile spitalizării, aspect dovedit prin angajamentul de plată semnat de pârâtă, conform căruia s-a angajat să aducă dovada calității de asigurat sau în caz contrar să achite contravaloarea decontului de cheltuieli.
 

Serviciul medical prestat minorei, invalidat

 
Femeii i s-a explicat că este necesar să se prezinte la Casa de Sănătate să solicite atribuirea unui CNP provizoriu minorei în vederea dobândirii calității de asigurat și exonerării de plata serviciilor, însă aceasta a refuzat.

 
Pentru a veni în sprijinul pârâtei, unitatea sanitară a făcut demersurile necesare atribuirii unui CNP provizoriu așa cum reiese din adresa nr. 4392/03.05.2018, însă Casa Județeană de Sănătate Constanța nu a dat curs solicitării din motive obiective și a invalidat serviciul medical prestat minorei.
 
Oficialii spitalului au mai precizat că deși pârâtei i s-a explicat că dacă nu prezintă cardul de sănătate/dovada calității de asigurat, va fi obligată să achite contravaloarea decontului de cheltuieli care i-a fost înmânat în ziua externării, a refuzat să prezinte dovada de asigurat pentru fiica minoră, dar și să achite costurile spitalizării.
 
Semnarea angajamentului privind statusul de asigurat/neasigurat de către pârâtă reprezintă clar acordul acesteia în vederea internării fiicei sale minore în unitatea sanitară și a prestării serviciilor medicale necesare, dar și a obligației de prezentare a dovezilor privind calitatea de asigurat și/sau a contravalorii serviciilor spitalicești.
 

Pachet minimal de servicii medicale
 

Reclamanta a mai arătat că persoanele neasigurate beneficiază gratuit de un pachet minimal de servicii medicale, conform art. 232 alin. 1 din Legea nr. 95/2006, iar după încetarea stării de urgență, la cererea pacientului se poate continua internarea, iar în măsura în care această cerere este urmată și de prestarea serviciilor medicale de furnizor, se realizează un contract de prestări servicii medicale. În acest context, dacă după externare pacientul refuză să își execute obligația de plată a serviciilor medicale ce i-au fost prestate dincolo de starea de urgență, furnizorul are la îndemână o acțiune în răspundere contractuală împotriva pacientului.
 

Judecătoria Consanța, instanță investită cu soluționarea acestui dosar, după analizarea documentelor depuse, a concluzionat că „serviciile de îngrijire a sănătății, medicamentele și materialele sanitare nu se acordă contracost în situația urgențelor medico-chirurgicale, or conform foii de observație clinică generală emisă de reclamantă și a propriilor susțineri din cuprinsul cererii de chemare în judecată, criteriul internării minorei a fost urgență medico-chirurgicală, reclamanta neindicând la ce dată ar fi încetat urgența medicală pentru ca pacienta să nu mai beneficieze de gratuitate.
 
Concluzionând, instanța a reținut că mămica nu datorează spitalului suma 3159,49 de lei solicitată prin cererea de chemare în judecată, astfel că aceasta a fost respinsă ca neîntemeiată.
 
Decizia Judecătoriei Constanța a fost contestată la Tribunalul Constanța.
 
Sursa motivare: rolii.ro
 
Citește și
 
Proces cu mare impact emoțional la Tribunalul Constanța! Începe judecata

Incendiu la Cuza Vodă. Al doilea în numai câteva ore. În primul un copil a fost ars destul de rău
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii