Constanța. Fost consilier judeţean, acuzat de evaziune, trimis în judecată de DNA! Doi judecători s-au abținut
Constanța. Fost consilier judeţean, acuzat de evaziune, trimis în judecată de DNA! Doi judecători s-au abținut
13 Dec, 2022 09:38
ZIUA de Constanta
1823
Marime text
Tribunalul Constanța, undă verde pentru începerea judecăţii în dosarul în care DNA Constanța a trimis în judecată mai multe persoane acuzate de evaziune fiscală și complicitate la evaziune fiscală.
Conform portalului instanțelor de judecată, cei deferiți justiției sunt: Nicolae Dospinescu, fost consilier judeţean PSD, SC M&D Sea Farers SRL Constanța, pentru evaziune fiscală, Cristea Dan Florin, Pocea Nicoleta, Groza Pavel Ionel, Gorun Zoltan Gabriel și Val Shipping SRL, pentru complicitate la evaziune fiscală.
Decizia Tribunalului Constanța privind începerea judecăţii a fost contestată la Curtea de Apel Constanța.
Ieri, doi judecători (Damian Marius Mitea și Cătălin Jigău) au formulat declarații de abţinere de la soluţionarea cauzei.
Ca urmare admiterii cererii de abţinere formulată de membrii completului de judecată, dosarul va fi rerepartizat.
Noul termen a fost stabilit pentru data de 10 ianuarie 2023.
Amitim că atât Tribunalul Constanţa (18.02.2022), cât şi Curtea de Apel Constanţa (11.04.2022), au concluzionat că „rechizitoriul este neregulamentar întocmit“, motiv pentru care a dispus restituirea cauzei la DNA Serviciul Teritorial Constanța, în vederea remedierii actului de sesizare al instanței.
Ca atare, procurorii DNA - Serviciul teritorial Constanța au „remediat“ rechizitoriul și au dispus trimiterea dosarului la tribunal – dosar 4392/118/2022.
Amintim că la data mediatizării cauzei, procurorii Anticorupție au susținut că în dosar s-a calculat un presupus prejudiciu de 27 de milioane de lei.
În primul rechizitoriu întocmit, procurorii DNA au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:
„În perioada 2008 – 2009, unul dintre inculpați, administrator al societății comerciale M&D Sea Farers SRL, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaților fiscale și beneficiind de ajutorul altor doi inculpați, angajați ai aceleiași firme, ar fi înregistrat în contabilitate 455 facturi fiscale ce atestau activități de comercializare a peste 20.000 tone de produse petroliere (motorină și combustibil marin) ca operațiuni scutite de la plata accizelor aferente“.
„În realitate“, spun procurorii Anticorupție, „produsele respective ar fi fost destinate comercializării pe piața internă a carburanților auto“.
„Prin aceste demersuri ar fi fost produs bugetului de stat un prejudiciu în valoare de 27.273.573 lei, sumă cu care Agenția Națională de Administrare Fiscală a comunicat faptul că se constituie parte civilă în prezenta cauză“, se mai arată, în esență, în actul de sesizare a instanței.
În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii
Prin ordonanța nr. 116/P/2010 din data de 24.08.2021 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție, Serviciul Teritorial Constanța s-a dispus luarea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra oricăror bunuri prezente și viitoare care vor exista în patrimoniul inculpaților la momentul aducerii la îndeplinire a măsurii asiguratorii dispuse, până la concurența sumei de 27.273.573 lei.
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și
Prima condamnare în dosarul în care doi procurori DNA Constanța ar fi fost amenințați!
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii