Constanța, în rând cu țara Agenția de Protecție a Mediului Constanța, dată în judecată de propriii angajați. Ce au cerut aceștia
Constanța, în rând cu țara: Agenția de Protecție a Mediului Constanța, dată în judecată de propriii angajați.
06 May, 2020 00:00
ZIUA de Constanta
2303
Marime text
Agenția de Protecție a Mediului Constanța a fost dată în judecată chiar de către angajații săi, membri ai Federației PubliSind. Inițial, dosarul a fost înregistrat tocmai la instanțele din Capitală, respectiv la Tribunalul București. Ulterior, însă, cazul a fost declinat la Constanța, unde încă se așteaptă judecarea procesului. Revendicările sindicaliștilor privesc, în mare, stabilirea drepturilor salariale la nivelul maxim cu cele primite de angajații pe funcții similare ale agențiilor de mediu din țară.
Așa cum menționam anterior, dosarul a fost înregistrat inițial pe rolul Secției a II-a de Contencios administrativ și fiscal a Tribunalului București, unde a primit numărul 21910/3/2019. La data de 25 octombrie 2019, instanța bucureșteană a decis declinarea cazului către Tribunalul Constanța.
În Hotărârea nr. 7143/2019 a Tribunalului din Capitală se arată că cererea de chemare în judecată a fost introdusă în instanță la data de 16 iulie 2019, reclamanți fiind Federația PubliSind, în nume propriu și pentru mai mulți membri de sindicat, angajați ai APM Constanța. Rolul de pârât i-a revenit Agenției pentru Mediu Constanța.
Plata drepturilor salariale
În cererea de chemare în judecată, reclamanții (37 la număr) au solicitat, potrivit www.rolii.ro, „stabilirea drepturilor salariale (incluzând salariul de bază și sporuri) la nivelul maxim cu cele aflate în plată pentru funcții similare din cadrul tuturor agențiilor pentru protecția mediului județene, subordonate Agenției Naționale pentru Protecția Mediului pe toată perioada 21.12.2016-prezent, precum și pentru viitor“.De asemenea, sindicaliștii au cerut emiterea deciziilor de salarizare aferente drepturilor salariale astfel stabilite, dar și „calcularea și plata-într-o singură tranșă- a drepturilor salariale cuvenite reprezentând diferența dintre drepturile salariale stabilite la nivelul maxim și drepturile salariale achitate efectiv, începând cu data de 21.12.2016 până în prezent, actualizate cu rata inflației, de la data nașterii dreptului și până la plata efectivă“. Nu în ultimul rând, s-a mai solicitat „plata - într-o singură tranșă - a dobânzii legale aferente, calculate de la data scadenței drepturilor salariale și până la data plății efective a acestora“. Ca un ultim aspect, angajații APM Constanța au cerut și ca instituția să le plătească avocatul.
Așa cum menționam, procesul nu a apucat încă să se judece efectiv. De la București a fost trimis la Constanța, unde a fost înregistrat pe rolul Secției de Contencios administrativ și fiscal la data de 26 noiembrie 2019, primind prim termen de judecată la data de 13 februarie 2020. La momentul respectiv, cazul s-a amânat pentru administrarea probelor, noua înfățișare fiind fixată pentru data de 9 aprilie, însă atunci cazul a fost suspendat, pe fondul epidemiei de Coronavirus.
În aceste condiții, procesul se va relua după ridicarea stării de urgență.
Citește și:
Un nou proces, împotriva Agenţiei pentru Protecţia Mediului Constanţa:
După Dominocost şi Asociaţia Proprietarilor şi Investitorilor din Tuzla, Costineşti, Litoral a apelat la instanţă. Ce a solicitat (documente)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii