Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:03 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanța! Sentință definitivă în cazul milionarului în criptomonede ce ar fi fost răpit pentru o datorie de 3 milioane de euro

ro

09 Nov, 2023 13:36 1441 Marime text



Judecătorii de la Curtea de Apel Constanța s-au pronunțat definitiv în dosarul presupusului milionar în criptomonede ce ar fi fost răpit pentru o datorie de aproximativ 3 milioane de euro!
 
Conform portalului instanțelor de judecată, Curtea de Apel a decis joi, 9 noiembrie 2023, condamnarea inculpatului din prezenta cauză, - Dorobanțu Ioan Alexandru – la 4 ani și 11 luni închisoare, în regim de detenție.
 
Decizia este definitivă!
 
Oficial!

Solutia pe scurt: În baza art.421 pct. 2 lit. a Cod de procedură penală, admite apelul declarat de apelantul inculpat Dorobanțu Ioan Alexandru împotriva sentinței penale nr.502/10.04.2023 pronun?ată de Judecătoria Constanța în dosarul penal nr.24377/212/2022. Desființează în parte sentința penală apelată și, rejudecând, face aplicarea dispozițiilor art.19 din Legea nr.682/2002 față de inculpatul Dorobanțu Ioan Alexandru. Descontopește pedeapsa rezultantă de 7 ani și 4 luni închisoare aplicată inculpatului Dorobanșu Ioan Alexandru și repune în individualitatea lor pedepsele componente de 3 ani închisoare, 6 ani închisoare și 1 an închisoare.

Reduce pedeapsa principală aplicată inculpatului Dorobanțu Ioan Alexandru, pentru comiterea infracțiunii prevăzute de art.233 – art.234 alin.1 lit. a Cod penal, cu aplicarea art.77 lit. a Cod penal și art.19 din Legea nr.682/2002, de la 3 ani închisoare la 2 ani închisoare.

Reduce pedeapsa aplicată inculpatului Dorobanțu Ioan Alexandru, pentru comiterea infracțiunii prevăzute de art.205 alin.3 lit. a Cod penal, cu aplicarea art.77 lit. a Cod penal și art.19 din Legea nr.682/2002, de la 6 ani închisoare la 4 ani închisoare.


Reduce pedeapsa aplicată inculpatului Dorobanțu Ioan Alexandru, pentru comiterea infracțiunii prevăzute de art.371 Cod penal, cu aplicarea art.19 din Legea nr.682/2002, de la 1 an închisoare la 9 luni închisoare.

În baza art.38 alin.1 și art.39 alin.1 lit. b Cod penal, aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea de 4 ani închisoare, la care adaugă un spor de 11 luni, reprezentând o treime din suma pedepselor ce nu se execută, urmând ca în final inculpatul Dorobanțu Ioan Alexandru să execute pedeapsa principală rezultantă de 4 ani și 11 luni închisoare, în regim de detenție, alături de pedeapsa complementară și pedeapsa accesorie a interzicerii unor drepturi aplicată prin sentința penală atacată.

În baza art.72 Cod penal ?i art.422 Cod de procedură penală, deduce din pedeapsa rezultantă aplicată inculpatului Dorobanțu Ioan Alexandru și durata executată prin măsura arestării preventive și măsura arestului la domiciliu de la data de 10.04.2023 la zi.

Înlătură din cuprinsul sentinței penale apelate dispozițiile contrare deciziei penale de față și menține celelalte dispoziții.

În baza art.275 alin.3 Cod de procedură penală, cheltuielile judiciare avansate în faza de apel rămân în sarcina statului.


În baza art.272 Cod de procedură penală, onorariul parțial de avocat din oficiu Haiduc Alexandru, în sumă de 250 lei, se va avansa din fondul Ministerului Justiției.

Definitivă.

Pronunţată prin punerea la dispoziția părților și a procurorului, prin mijlocirea grefei instanței, azi 09.11.2023.



 
Reamintim că prezentul dosar a fost soluționat în primă instanță de Judecătoria Constanța prin condamnarea inculpatului (Ioan Alexandru Dorobanțu) la 7 ani şi 4 luni de închisoare, pentru tâlhărie calificată, lipsire de libertate în mod ilegal și tulburarea ordinii și liniștii publice.
 
Conform portalului instanțelor de judecată, Miu Costin are calitatea de parte vătămată.
 
 
Dosarul penal a fost instrumentat de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa.
 
Prin rechizitoriul nr. 3291/P/2022 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa, a fost trimis în judecată inculpatul, pentru presupusa săvârșire a infracțiunilor de:
 
- lipsire de libertate în mod ilegal, prev. de art. 205 alin. 3 lit. a Cod penal,
- tâlhărie calificată, prev. de art. 233-234 alin. 1 lit. a Cod penal, fiecare cu aplic. art. 77 lit. a Cod penal, şi
- tulburarea ordinii şi liniştii publice, prev. de art. 371 Cod penal, toate cu aplic. art. 38 alin. 1 şi 2 Cod penal.
 
 
În actul de sesizare s-au reţinut în fapt următoarele:
 
inculpatul, la 06.05.2022, în jurul orei 10.30, împreună cu alte trei persoane neidentificate până în prezent, l-ar fi luat din staţiunea Mamaia, din faţa unui bloc, pe Miu Costin împotriva voinţei acestuia;
ulterior, spun procurorii, cei patru l-ar fi introdus într-un autovehicul de lux;
tot potrivit magistraților, inculpații ar fi imobilizat şi agresat victima, inclusiv cu un cuţit şi astfel au dus-o într-o clădire dezafectată, unde a fost privată de libertate aproximativ 3 ore;
mai mult decât atât, se mai arată în ancheta procurorilor, înainte de introducerea persoanei vătămate în autovehiculul, în urma actelor de violenţă exercitate asupra acesteia, i-a luat, cu scopul de a-şi însuşi pe nedrept, cheile de la autoturismul personal, cheile de la apartament, telefonul mobil şi un ceas.
 
 
În primă instanță, Judecătoria Constanţa a dispus condamnarea inculpatului la pedeapsa de 3 ani închisoare, pentru comiterea infracţiunii de tâlhărie calificată.
 
Instanța a mai dispus condamnarea aceluiași inculpat la pedeapsa de 6 ani închisoare pentru comiterea infracţiunii de lipsire de libertate în mod ilegal.
 
Judecătoria a mai decis condamnarea inculpatui la pedeapsa de 1 an închisoare pentru comiterea infracţiunii de tulburarea ordinii și liniștii publice.
 
Instanța a contopit pedepsele stabilite şi i-a aplicat inculpatului pedeapsa cea mai grea, de 6 închisoare, la care se adaugă un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse, urmând ca inculpatul să execute în final pedeapsa de 7 ani şi 4 luni de închisoare.
 
Magistrații au constatat că nu s-a promovat acțiune civilă în cauză de către persoana vătămată.
 
Decizia de condamnare pronunțată de Judecătoria Constanța a fost contestată la Curtea de Apel Constanța.
 
 
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
 
Citește și:
 
Fiul fostului ministru de Externe Ramona Mănescu, agresat la Constanța. Condamnare definitivă!
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii