Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:20 24 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanța. Sentință finală într-un dosar important pentru justiția din România. Ce pedeapsă a primit un bărbat care a ucis un câine cu sabia

ro

09 Jan, 2018 20:52 2763 Marime text
Magistrații de la Curtea de Apel Constanța au dat decizia finală în cazul unui bărbat care a fost condamnat în primă instanță la şase luni de închisoare, cu executare, pentru că, în 2014, a ucis un câine, pe care l-a tăiat cu sabia.
 
Instanța a decis ca bărbatul să fie condamnat cu suspendare. 

Minuta instanței: 

”În baza art.421 alin.1 pct.1 lit. b cod procedură penală, Respinge ca nefondat apelul formulat de apelanta parte civilă ME împotriva sentinţei penale nr.1030/07.07.2017 pronunţată de Judecătoria Tulcea în dosar nr. 713/327/2017. În baza art.275 alin.2 cod procedură penală, Obligă apelanta parte civilă la plata sumei de 150 lei reprezentând cheltuieli judiciare către stat. În baza art.421 alin.1 pct.2 lit. a cod procedură penală, Admite apelul formulat de apelantul inculpat M.A.G. împotriva sentinţei penale nr.1030/07.07.2017 pronunţată de Judecătoria Tulcea în dosar nr. 713/327/2017, În baza art.423 alin.2 cod procedură penală, Desfiinţează în parte sentinţa penală nr.1030/07.07.2017 pronunţată de Judecătoria Tulcea în dosar nr. 713/327/2017 şi rejudecând dispune: În baza art.91 cod penal, Dispune suspendarea executării sub supraveghere a pedepsei de 6 luni închisoare aplicată inculpatului M. A. G. de instanţa de fond. În baza art.92 cod penal, Stabileşte termen de supraveghere de 2 ani.

În baza art.93 alin.1 lit.a, b, c, d şi e cod penal, Pe durata termenului de supraveghere, inculpatul M. A. G. se va supune următoarelor măsuri de supraveghere:
a) să se prezinte la serviciul de probaţiune din cadrul Tribunalului Tulcea, la datele fixate de acesta;
b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa;
c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile;
d) să comunice schimbarea locului de muncă;
e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. În baza art.93 alin.3 şi 4 cod penal,


Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul M. A. G. va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 zile la una din cele două instituţii publice respectiv Primăria Municipiului Tulcea sau în cadrul unei instituţii de învăţământ de pe raza Municipiului Tulcea ce va fi stabilită de Serviciul de Probaţiune din cadrul Tribunalului Tulcea în funcţie de posibilităţile concrete de executare existente la nivelul serviciului şi la nivelul instituţiilor din comunitate, afară de cazul în care, din cauza stării de sănătate, nu poate presta această muncă. Numărul zilnic de ore se va stabili prin legea de executare a pedepselor.

În baza art.94 cod penal, Datele prevăzute în art. 93 alin. (1) lit. c) - e) şi de art.93 alin.3 cod penal se comunică serviciului de probaţiune. Atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art.96 cod penal referitoare la revocarea suspendării executării pedepsei sub supraveghere în cazul în care, inculpatul, cu rea credinţă nu respectă măsurile de supraveghere sau nu execută obligaţiile impuse ori stabilite de lege. Menține celelalte dispozi?ii ale sentin?ei primei instan?e dacă nu sunt contrare prezentei decizii. În baza art.275 alin.3 cod procedură penală, Cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia.

Definitivă, Pronunţată în şedinţă publică, azi 09.01.2018” 

Reamintim că, cel în cauză a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Tulcea, prin rechizitoriul nr. 2566/P/2014 din data de 30 ianuarie 2017, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de rănirea sau schingiuirea animalelor, prevăzută şi pedepsită de art. 25 alin. 1 lit. e din Legea nr. 205/2004 privind protecţia animalelor.
 
Dosarul a fost trimis spre soluţionare Judecătoriei Tulcea, instanţă care, zilele trecute, având în vedere decesul câinelui, a schimbat încadrarea juridică din „rănirea sau schingiuirea animalelor“ în „uciderea animalelor, cu intenţie, fără drept“. Drept urmare, inculpatul a fost condamnat la pedeapsa de şase luni de închisoare, cu executare. În continuare, instanţa a admis în parte acţiunea civilă şi a dispus obligarea inculpatului la plata sumei de peste 5.000 de lei, cu titlu de daune morale şi materiale.

 

„Dispune confiscarea specială a sabiei artizanale ridicată de la inculpat şi depusă la Camera de corpuri delicte din cadrul IPJ Tulcea. Obligă inculpatul la plata sumei de 1.000 de lei, cu titlu de cheltuieli judiciare. În temeiul art. 276, alin. 2 Cod proc. pen, obligă inculpatul la plata sumei de 1.000 de lei, către partea civilă, cu titlu de cheltuieli judiciare“, potrivit minutei judecătoreşti.

 
Atât inculpatul, care a recunoscut faptele imputate de procurori, cât şi partea civilă au atacat decizia Judecătoriei Tulcea la Curtea de Apel Constanţa. Decizia Curţii de Apel Constanţa este definitivă.

Citește și: 

Constanța. Câine tăiat cu sabia! Ce au decis magistrații. Dosar important pentru justiția din România
 
Constanța. Câine tăiat cu sabia! Judecătorii se pregătesc să anunțe sentința finală. Proces care poate intra în istoria justiției din România
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii