Constanța! Un șofer a fost bătut în trafic pentru că mergea prea încet! Condamnare și despăgubiri (document)
Constanța!: Un șofer a fost bătut în trafic pentru că mergea prea încet! Condamnare și despăgubiri (document)
27 Oct, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
9480
Marime text
- Persoana vătămată se deplasa pe drumurile publice din mun. Constanța, cu autoturismul marca Daewoo Matiz. În momentul când a ajuns la sensul giratoriu pe stada București, șoferul a fost salutat de martorul, fratele său, care tranzita pietonal respectiva zonă.
- Ulterior, în timp ce aștepta să traverseze intersecția, persoana vătămată a fost avertizată cu semnalul sonor de către conducătorul autoturismului care se afla în spatele său, care și-a manifestat astfel nemulțumirea cu privire la viteza scăzută de deplasare.
Magistrații de la Judecătoria Constanța au soluționat în primă instanță dosarul penal deschis în urma unui conflict în trafic, eveniment înregistrat pe raza municipiului Constanța.
Inculpatul a luat nouă luni de închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de lovire sau alte violenţe, precum și pedeapsa amenzii penale în cuantum de 6.000 lei (100 zile x 60 lei suma corespunzătoare unei zile-amendă), pentru săvârşirea infracţiunii de tulburare a ordinii şi liniştii publice.
Cu suspendare
Instanța a contopit pedepsele stabilite prin prezenta hotărâre, în sensul că aplică pedeapsa închisorii de 9 luni, la care adaugă în întregime pedeapsa amenzii penale în cuantum de 6.000 lei. Astfel, Judecătoria Constanța a dispus suspendarea executării pedepsei cu închisoarea sub supraveghere şi a stabilit un termen de supraveghere de 2 ani.
Muncă în folosul comunităţii
Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul a fost obligat să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii la Primăria/Consiliul Local Cumpăna sau la Complexul Muzeal de Stiinte ale Naturii Constanţa, pe o perioadă de 60 de zile.
Daune
În continuare, Judecătoria Constanța a admis în parte acţiunea civilă şi obligă inculpatul la plata către partea civilă DGA a sumei de 2.000 euro, în lei la cursul de schimb valutar al BNR din ziua plăţii.
Decizia Judecătoriei Constanța a fost contestată la Curtea de Apel Constanța.
Ce spun procurorii
Prin actul de sesizare s-a arătat, în esență, că la 19 august 2016, în jurul orei 16.00, în timp ce se afla pe strada București, din municipiului Constanța, în urma unui conflict în trafic, a lovit-o pe persoana vătămată cu pumnii și picioarele, cauzându-i astfel leziuni traumatice care au necesitat 2-3 zile de îngrijiri medicale pentru vindecare.
În același context, mai spun magistrații, inculpatul a provocat tulburarea ordinii și liniștii publice prin exercitarea de violențe asupra persoanei vătămate cauzând blocarea traficului în zonă și crearea unei stări generale de agitație și indignare în rândul persoanelor care se aflau în respectivul perimetru.
Detaliat
Persoana vătămată se deplasa pe drumurile publice din mun. Constanța, cu autoturismul marca Daewoo Matiz. În momentul când a ajuns la sensul giratoriu pe stada București, șoferul a fost salutat de martorul, fratele său, care tranzita pietonal respectiva zonă.
Ulterior, în timp ce aștepta să traverseze intersecția, persoana vătămată a fost avertizată cu semnalul sonor de către conducătorul autoturismului care se afla în spatele său, care și-a manifestat astfel nemulțumirea cu privire la viteza scăzută de deplasare.
În urma investigațiilor s-a stabilit că cel cu care persoana vătămată a intrat în conflict conducea autoutilitara marca Dacia Dokker, și a fost identificat în persoana inculpatului.
Versiunea inculpatului
Cu ocazia aducerii, inculpatul a recunoscut o versiune proprie a desfășurării evenimentelor, susținând că l-a lovit cu palma pe conducătorul autoturismului marca Daewoo Matiz, întrucât acesta i-a adresat injurii în momentul când s-a deplasat în dreptul geamului portierei acestuia pentru a-i solicita explicații în legătură cu manevrele efectuate în trafic.
De asemenea, inculpatul a învederat că în momentul imediat următor, a fost lovit cu pumnul în zona feței de către o terță persoană, astfel că, pentru a se apăra de aceasta și de persoana vătămată, care coborâse din autoturism, a fost nevoit să exercite alte acte de violență.
Daune morale
În motivarea deciziei, Judecătoria Constanța reține, în privința acoperirii prejudiciului nepatrimonial, că legislația și practica judiciară nu au stabilit criterii precise de determinare a daunelor morale, însă instanța trebuie întotdeauna să stabilească un echilibru între acestea și sumele de bani acordate, astfel încât nici să nu reprezinte o despăgubire derizorie, dar nici să nu reprezinte o îmbogățire nejustificată a părților civile.
Așadar, la stabilirea cuantumului despăgubirilor echivalente unui prejudiciu moral, instanța de judecată va avea în vedere următoarele criterii: consecințele negative suferite de cel în cauză pe plan fizic și psihic, importanța valorilor morale lezate, măsura în care au fost lezate aceste valori și intensitatea cu care au fost percepute consecințele vătămării, măsura în care a fost afectată situația socială, având în vedere că, prin aceste despăgubiri cu rol compensatoriu, se urmărește o reparație justă și echitabilă a prejudiciului moral suferit.
Inculpatul a recunoscut în parte pretențiile civile
Astfel, în aprecierea cuantumului despăgubirilor morale, instanța reține durerea fizică pe care victima a resimțit-o în urma agresiunilor fizice, precum și traumele la nivel psihic, pe care un astfel de tratament violent le poate produce. În plus, se mai observă și că inculpatul a recunoscut în parte pretențiile civile, în limita sumei de 1.000 euro.
În consecință, pe baza criteriilor enumerate, instanța apreciază că suma de 2.000 euro reprezintă o compensație justă și echitabilă pentru prejudiciul moral suferit de partea civilă, astfel că va admite în parte acțiunea civilă, suma urmând a fi achitată în lei la cursul BNR din ziua plății.
Sursa foto: arhivă ZIUA de Constanța
Sursa motivare: rolii.ro
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și
Medic amenințat cu un cuțit în Camera de Primiri Urgențe. Judecătorii din Constanța au motivat sentința de condamnare
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii