Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
20:26 10 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constănțean accidentat în Craiova și internat la Chirurgie Toracică, dat în judecată de spital

ro

12 Nov, 2021 00:00 2136 Marime text

 
  • Judecătoria Constanța arată că nedepunerea plângerii penale prealabile nu poate fi considerată o faptă ilicită în condițiile în care dispozițiile Codului de procedură penală nu prevăd obligația persoanei vătămate de a depune plângere penală prealabilă.
 
Magistrații de la Curtea de Apel Constanța au fost investiți să soluționeze un dosar civil în care un cetățean din Constanța, victima unui accident rutier înregistrat în Craiova, a fost dată în judecată de Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova       
 
Prin cererea de chemare în judecată, unitatea sanitară a solicitat, în contradictoriu cu pârâtul, D.M., obligarea acestuia la plata sumei de 478,58 lei reprezentând contravaloarea zilelor de spitalizare ocazionate de spital cu serviciile medicale, precum și la plata dobânzilor și a penalităților de întârziere.
 
În motivare, Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova a arătat că la data de 06 octombrie 2017, pârâtul a fost internat pe secția Chirurgie Toracică a Spitalului Clinic Județean de Urgență Craiova, în urma unui accident rutier în perioada 06.10-09.10.2017, iar contravaloarea zilelor de spitalizare a fost în cuantum de 748,58 lei.
 
Față de aceste dispoziții, spitalul, în calitate de furnizor de servicii medicale, arată că are obligația de a recupera prejudiciul cauzat furnizorului de servicii medicale de la persoanele care datorează debitul reprezentând cheltuielile efective ocazionate de asistența medicală acordată, întrucât pârâtul a fost victima unui accident, iar sumele ocazionate de spital cu tratamentul acordat acestuia nu se suportă din Fondul asigurărilor sociale de sănătate, astfel că spitalul trebuie să restituie Casei de asigurări de sănătate cheltuielile de spitalizare.
 
Unitatea sanitară a mai arătat că cetățeanul avea obligația de a efectua demersurile legale pentru a se stabili vinovăția autorului accidentului/faptei, chiar și numai în scopul rezolvării obligațiilor ce rezultă din acordarea serviciilor medicale, demers nedovedit anterior demarării acțiunii în instanță.
 
Mai mult, oficialii spitalului mai arată că l-a înștiințat pe constănțean în scopul prezentării datelor și documentelor cu privire la identitatea persoanei care l-a accidentat, or acesta nu a depus niciun document emis de organele abilitate în cercetarea cauzei din care să reiasă persoana care a produs fapta pentru ca aceasta să întreprindă demersurile necesare în vederea recuperării prejudiciului.
 
Cererea spitalului a fost respinsă atât de Judecătoria Constanța, cât și de Tribunalul Constanța.

 
În prezent, dosarul se află pe rolul Curții de Apel Constanța.
 
În motivarea deciziei, Judecătoria Constanța arată, printre altele, că deși spitalul a menționat că fapta ilicită a pârâtului constă în faptul că nu a depus diligențe în stabilirea persoanei vinovate de producerea accidentului, probele administrate în cauză nu au relevat existența unei fapte ilicite a pârâtului, având în vedere că nu s-au depus înscrisuri din care să rezulte că incidentul rutier în urma căruia a fost vătămat pârâtul nu a fost cercetat de organele competente sau alte înscrisuri din care să reiasă că pârâtul nu a formulat sau a renunțat la plângerea penală.
 
De altfel, nedepunerea plângerii penale prealabile nu poate fi considerată o faptă ilicită în condițiile în care dispozițiile Codului de procedură penală nu prevăd obligația persoanei vătămate de a depune plângere penală prealabilă.
 
Față de cele arătate, instanța reține că nu se mai impune analiza celorlalte condiții ale răspunderii civile delictuale.
 

Pentru aceste motive, instanța va respinge ca neîntemeiată cererea de chemare în judecată formulată de reclamantă.
 
Sursa: rolii.ro

 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
 
Accident transmis live pe Facebook
S-a motivat cea mai mare condamnare pentru ucidere din culpă aplicată vreodată în Dobrogea!

 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii