Constănțean amendat după ce s-a debranșat singur
Constănțean amendat după ce s-a debranșat singur
04 Jan, 2022 00:00
ZIUA de Constanta
11638
Marime text
- Cazul a ajuns în instanță, la Secția Civilă a Judecătoriei Constanța, după ce constănțeanul a contestat amenda primită, dosarul primind indicativul 5998/212/2021.
- În primă instanță, Judecătoria Constanța, în completul C34 prezidat de magistratul Andreea Octavia Panait, a admis plângerea constănțeanului și a anulat procesul-verbal de constatare a contravenției.
- Dosarul a fost recent înregistrat pe rolul Tribunalului Constanța, unde s-a declarat apel împotriva hotărârii primei instanțe.
Judecătorii din Constanța au fost chemați să împartă dreptatea într-un proces deschis de un constănțean care a fost amendat pentru că s-a debranșat singur de la rețeaua de termoficare.
Acesta a susținut în proces că reprezentanții societății i-au aprobat dosarul de dezabonare, pentru care a achitat taxa de 500 de lei, și i-au adus la cunoștință că nu există suficiente echipe pentru debranșare, așa încât fiecare locatar poate să execute lucrarea, după care echipa va întocmi procesul-verbal de debranșare.
Atâta doar că, în loc de constatare, echipa societății de termoficare a decis amendarea locatarului din bloc cu 1.000 de lei pentru lucrări fără autorizație de construire, constând în desființarea coloanelor.
Cazul a ajuns în instanță, la Secția Civilă a Judecătoriei Constanța, după ce constănțeanul a contestat amenda primită, dosarul primind indicativul 5998/212/2021.
În primă instanță, Judecătoria Constanța, în completul C34 prezidat de magistratul Andreea Octavia Panait, a admis plângerea constănțeanului și a anulat procesul-verbal de constatare a contravenției.
Acum, procesul a ajuns la Tribunalul Constanța, în apel, unde hotărârea Judecătoriei a fost atacată de către reprezentanții societății de termoficare.
Aviz favorabil pentru debranșare
În Hotărârea nr. 11271/2021 a Judecătoriei Constanța, document citat pe Jurindex, se arată că reclamantul a solicitat anularea amenzii de 1.000 de lei sau înlocuirea acesteia cu avertismentul.
În cererea adresată instanței, reclamantul a arătat că toate apartamentele de la etajele 3 și 4 din blocul în care locuiește aveau probleme cu agentul termic, așa încât au decis să se conecteze la rețeaua de încălzire cu gaze naturale.
În octombrie 2020, omul a obținut avizul favorabil pentru debranșare și a achitat suma de 500 de lei, cum i se indicase în aviz.
Omul a mai arătat în cererea înaintată instanței de judecată că „la depunerea documentației i s-a comunicat (...) că lucrarea efectivă va fi efectuată de către o echipă a regiei“.
Totuși, „la obținerea avizului, petentei și celorlalți locatari li s-a comunicat că regia nu are suficiente echipe care să vină să efectueze lucrarea de debranșare, motiv pentru care fiecare locatar poate să execute lucrarea după care echipa (...) va veni doar să constate și să întocmească un proces-verbal“, potrivit hotărârii citate pe www.rolii.ro.
După efectuarea lucrării, a susținut reclamantul, locatarii au solicitat societății să întocmească procesul-verbal, însă aceștia au fost amânați în mai multe rânduri.
Lucrările de debranșare au fost efectuate în toamna anului 2020 de către fiecare locatar în parte, dată fiind și apropierea sezonului rece.
În februarie 2021, constănțeanul a fost amendat cu suma de 1.000 de lei.
Din motivarea instanței
După deliberări, Judecătoria Constanța a decis să admită plângerea, pentru că procesul-verbal de constatare a contravenției nu avea menționată data săvârșirii faptei.
Judecătorii au precizat că „procesul-verbal astfel cum a fost încheiat nu prevede data săvârșirii faptei, în condițiile în care din mențiunile sale și din ansamblul materialului probator administrat în cauză, reiese că, la momentul încheierii actului, lucrările erau finalizate, astfel că data constatării nu poate fi asimilată datei săvârșirii faptei, această neregularitate atrăgând aplicabilitatea dispozițiilor art. 16 din O.G. nr. 2/2001, prin producerea unei vătămări care nu poate fi înlăturată decât prin anularea actului în integralitate“.
A mai spus instanța că „identificarea datei exacte a momentului executării de lucrări se justifică din prisma necesității stabilirii legii contravenționale în vigoare la momentul săvârșirii faptei contravenționale, cu toate modificările ulterioare ale acesteia, precum și din prisma dispozițiilor art. 31 din Legea 50/1991, potrivit cărora dreptul de a constata contravențiile și de a aplica amenzile prevăzute la art. 26 se prescrie în termen de 3 ani de la data săvârșirii faptei“.
În întreg acest context, procesul-verbal de sancționare a fost anulat.
Împotriva acestei hotărâri a Judecătoriei Constanța s-a declarat apel de către reprezentanții societății de termoficare, așa încât cazul a ajuns la Tribunalul Constanța.
În prezent, dosarul a fost înregistrat la data de 30 decembrie 2021 pe rolul Secției de contencios administrativ și fiscal a Tribunalului Constanța, unde urmează să se stabilească data primei înfățișări.
Sursa motivare: www.rolii.ro
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și
În prag de iarnă!
Primarul Constanței, autorizat să desființeze instalațiile de gaze în două blocuri din oraș (documente)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii