Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
09:00 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constănțenii ce l-au obligat pe primar să le răspundă după 18 ani mai au de așteptat. Procesul, suspendat

ro

17 Apr, 2020 00:00 4983 Marime text

Constănțenii care au obținut în primă instanță obligarea primarului să le dea un răspuns cu privire la o solicitare formulată în urmă cu circa 18 ani mai au de așteptat până la primirea acestuia.

Recent, judecătorii Curții de Apel Constanța, instanță ce judecă apelul declarat în cauză, au decis suspendarea de plin drept a procesului. Motivul suspendării este dat de epidemia de Coronavirus ce a afectat inclusiv mersul dosarelor în justiția din România. Astfel, dată fiind starea de urgență în care se află țara din cauza epidemiei, procesele ce nu sunt considerate urgente sunt suspendate automat, până la finalizarea stării de urgență. În ce privește răspunsul pe care primarul Constanței a fost obligat să îl dea celor doi soți, dat fiind că procesul nu s-a încheiat încă, ci se află în faza de apel, nici acest răspuns nu va sosi prea curând.
În edițiile anterioare ale cotidianului am relatat pe larg povestea celor doi soți constănțeni care s-au adresat judecătorilor pentru a putea obține un răspuns din partea primarului pentru o solicitare adresată încă din 2001.
Concret, la momentul respectiv cei doi soţi i-au înaintat primarului Constanței o notificare formulată în baza Legii 10/2001 cu privire la un imobil situat în Constanţa şi compus dintr-un teren în suprafaţă de 500 mp şi o construcţie (o cameră şi sală), bunuri pe care le cumpăraseră în anul 1972 şi fără de care fuseseră lăsaţi în urma Decretului nr. 134/1980, primind în schimb, la momentul respectiv, despăgubiri în sumă de 27.500 de lei.

18 ani fără un răspuns


Dat fiind că trecuseră mai bine de 18 ani de la solicitarea iniţială, fără a obţine un răspuns din partea primarului Constanţei cu privire la notificarea formulată, cei doi constănţeni s-au adresat instanţei. Astfel s-a format dosarul civil cu numărul 6924/118/2018.
În cadrul procesului, cei doi soți le-au cerut judecătorilor „obligarea pârâtului să soluţioneze notificarea depusă la data de 24.05.2001 cu privire la imobilul compus din teren în suprafaţă de 500 mp şi construcţie (o cameră şi sală), situat în Constanţa (...)“, potrivit Portalului Jurisprudenței www.rolii.ro.
În replică, avocaţii primarului Constanţei au invocat faptul că cererea celor doi constănţeni ar fi fost formulată tardiv, astfel că ar trebui respinsă pe acest considerent. Pe scurt, aceştia au susţinut că, potrivit Legii nr. 165/, cei doi constănţeni ar fi trebuit să se adreseze instanţei de judecată până la data de iulie 2016 şi nu mai târziu. Legat de fondul cererii, însă, reprezentanţii municipalităţii au solicitat respingerea acesteia „fără a fi dezvoltate în scris apărări referitoare la obiectul cererii, aşa cum aceasta a fost modificată“, după cum se arată în hotărârea Tribunalului, citată pe Jurindex.

Chiar şi aşa, după ce au analizat toate actele depuse la dosarul cauzei, magistraţii Tribunalului au apreciat că nu fusese depăşit termenul până la care constănţenii se puteau adresa justiţiei, astfel că excepţia tardivităţii invocată de avocaţii primarului a fost respinsă.

Judecătorii Tribunalului au admis acțiunea celor doi constănțeni și au obligat primarul să le răspundă celor doi notificării formulate încă din anul 2001.
Hotărârea Tribunalului a fost însă atacată în apel, astfel că procesul nu s-a încheiat încă. Mai mult, dată fiind suspendarea dosarului pe fondul stării de urgență, răspunsul primarului cu siguranță va întârzia să ajungă la cei ce îl așteaptă de mai bine de 18 ani.


Citește și:

Primarul Constanţei, obligat de judecători să le răspundă unor oameni care îi scriseseră acum 18 ani
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii