Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
06:34 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Contractele Capidava şi Tropaeum Traiani Bunurile Mara Construct, sigilate. Firma nu are voie să scoată bani din bancă

ro

26 Nov, 2019 00:00 2966 Marime text

Deferită instanţei de procurorii anticorupţie într-un dosar de spălare de bani şi constituire a unui grup infracţional organizat, legat de restaurarea Monumentului Tropaeum Traiani şi a Cetăţii Capidava, societatea Mara Construct SRL a intrat recent în procedura simplificată a falimentului. Toate bunurile firmei au fost sigilate, iar băncilor li s-a comunicat că societatea nu poate dispune de sumele din conturile proprii fără un ordin al lichidatorului judiciar. Măsurile au fost luate în dosarul civil ce priveşte insolvenţa societăţii.


Judecătorii Tribunalului Constanţa au aprobat concluziile raportului întocmit de fostul administrator judiciar al societăţii Mara Construct, respectiv Tomis IPURL, în forma însuşită de actualul administrator judiciar, Artemis Legal Insolvency SPRL. În acest context, judecătorul sindic a decis ca firma să intre în procedura simplificată a falimentului, fiind confirmat în calitate de lichidator judiciar practicianul în insolvenţă Artemis Legal Insolvency, în schimbul unei retribuţii fixe de 3.500 de lei plus TVA lunar şi o cotă variabilă de 2% fără TVA din fondurile obţinute în beneficiarul creditorilor.


Băncile, anunţate de urgenţă de măsurile luate


Prin aceeaşi hotărâre, instanţa a decis dizolvarea firmei şi ridicarea dreptului său de administrare, mai precis dreptul de a-şi conduce activitatea, de a-şi administra bunurile din avere şi de a dispune de ele. Lichidatorul judiciar trebuie să îi anunţe pe toţi creditorii firmei despre aceste măsuri, dar şi Oficiul Registrului Comerţului, pentru a se efectua menţiunile respective legate de societate.


„Dispune inventarierea şi sigilarea bunurilor din averea debitorului şi îndeplinirea celorlalte operaţiuni de lichidare. În temeiul art. 86 alin. 1 din Legea nr. 85/2014, dispune tuturor băncilor la care debitorul are deschise conturi să nu dispună de sume fără un ordin al lichidatorului judiciar“, se arată în decizia instanţei. De asemenea, Artemis Legal Insolvency are şi datoria de a comunica băncilor „de urgenţă“ interdicţia privind ridicarea sumelor fără ordinul său. În plus, lichidatorul judiciar trebuie să respecte şi dispoziţiile instanţei penale în ce priveşte interdicţia de a iniţia procedura de lichidare, după cum s-a decis în procesul penal ce vizează acuzaţiile de spălare de bani şi constituire de grup infracţional organizat.
 

Spălare de bani, evaziune şi documente false, spune DNA


De altfel, în ce priveşte dosarul penal, se cuvine să amintim că Mara Construct a fost trimisă în judecată alături de administratorul său, Constantin Dima, de către procurorii DNA Constanţa, încă din luna aprilie 2016.
La momentul respectiv, procurorii DNA îl acuzau pe Dima de constituire a unui grup infracţional organizat, fals în declaraţii, spălare de bani, evaziune fiscală şi folosire cu rea-credinţă a unor documente sau declaraţii false, pentru obţinerea de fonduri pe nedrept.



Acuzaţiile aduse Mara Construct sunt de constituire de grup infracţional organizat, spălare de bani, evaziune fiscală şi folosire cu rea-credinţă de documente false pentru obţinerea de fonduri pe nedrept. Alături de cei doi, au mai fost trimişi în judecată şi alţi afacerişti constănţeni şi firmele lor.


În actul de acuzare întocmit de procurorii DNA se arată că faptele ce li se impută acestora ar fi avut loc în perioada 2011-2015, în contextul atribuirii şi executării contractelor pentru reabilitarea Monumentului Tropaeum Traiani şi pentru salvarea şi punerea în valoare a Cetăţii Capidava.
 

Bâlciuri şi pompe funebre


Registrul Comerţului, consultat la data de 25.11.2019, arătă că asociatul unic al Mara Construct este constănţeanca Maria Cătălina Lăpăduş. Societatea a fost înfiinţată în 2007 şi are ca activitate principală „lucrări de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale“. Cele 526 de activităţi secundare includ, printre altele, creşterea păsărilor şi a animalelor, extracţia petrolului, fabricarea încălţămintei, metalurgia cuprului, fabricarea jocurilor şi jucăriilor, diferite tipuri de comerţ, bâlciuri, pompe funebre şi activităţi de întreţinere corporală. În 2017, firma a avut cifra de afaceri 0, 0 salariaţi, 0 profit, 0 pierdere. În 2018, cifra de afaceri 0, profit 0, angajaţi 0, pierdere brută 7.285 de lei.


Citeşte şi:

Numeroase contracte de la CJC


Mara Construct SRL a intrat în insolvenţă. Se schimbă administratorul judiciar

DNA Constanţa „loveşte” din nou. Dima Constantin, de la Mara Construct, trimis în judecată

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii