Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:10 22 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Crucea Roșie România, despăgubiri de sute de mii euro pentru un teren din Eforie Sud! Nemulțumiri (DOCUMENTE)

ro

16 Jun, 2024 17:00 879 Marime text
  • Societatea Națională de Cruce Roșie din România s-a judecat mai mulți ani la Constanța legat de un teren de peste 10.000 de metri pătrați de teren din Eforie Sud, situați între țărmul Mării Negre și șoseaua Constanța-Mangalia, suprafață ce fusese naționalizată în timpul regimului comunist.
  • CNCI a dictat un cuantum de 2.161.042 de puncte despăgubire pentru teren, în baza sentinței 1120/2008 a Tribunalului Constanța.
  • Suma echivalează cu peste 430.000 de euro, la cursul actual.
  • În Secțiunea Document pot fi consultate Hotărârea 1399/2024 a Tribunalului Constanța, dar și jurisprudența Curții de Apel Constanța – „Decizii Relevante – Secția Civilă, pentru cauze cu minori și de familie, conflicte de muncă și asigurări sociale – Trimestrul III 2010“.
Societatea Națională de Cruce Roșie din România a primit o decizie de despăgubire echivalentă cu peste 430.000 de euro pentru peste 10.000 de metri pătrați de teren din Eforie Sud, situați între țărmul Mării Negre și șoseaua Constanța-Mangalia!
 
Decizia de acordare a despăgubirilor a fost luată de Comisia Națională pentru Compensarea Imobilelor, în baza unei hotărâri judecătorești din 2008, pronunțată de instanțele din Constanța.
 
Totuși, cazul se află încă în atenția judecătorilor, chiar și 16 ani mai târziu, pe rolul Curții de Apel Constanța fiind recent înregistrat apelul declarat de Comisia Națională pentru Compensarea Imobilelor în procesul deschis în 2023 de Crucea Roșie.
 
Cerere rămasă fără obiect
 
Dosarul de acum are indicativul 4198/118/2023, părțile sunt Societatea Națională de Cruce Roșie din România, în calitate de reclamant și Comisia Națională pentru Compensarea Imobilelor, în calitate de pârât.
 
În primă instanță, Tribunalul Constanța a respins cererea formulată de reprezentanții Crucea Roșie ca fiind rămasă fără obiect.
 
Potrivit Hotărârii 1399/2024 a Tribunalului, Crucea Roșie a solicitat în cauză obligarea Comisiei la soluționarea dosarului privind acordarea de despăgubiri pentru terenul din Eforie.
 
Dosarul 4198/118/2023 fusese înregistrat pe rolul Secției I Civile a Tribunalului Constanța în iunie 2023, dar reprezentanții CNCI au arătat, la termenul din aprilie 2024, că dosarul pentru despăgubiri fusese soluționat între timp, respectiv în septembrie 2023.
 
În acest condiții, cererea de chemare în judecată formulată de Crucea Roșie a fost respinsă, ca fiind rămasă fără obiect.
 
Pe de altă parte, reprezentanții CNCI au fost obligați să achite către Crucea Roșie România cheltuielile de judecată.
 
Hotărârea Tribunalului a fost atacată în apel, astfel că dosarul a fost acum înregistrat pe rolul Secției I Civile a Curții de Apel, unde urmează să fie repartizat aleatoriu unui complet de judecată pentru a se stabili data primei înfățișări în apel.
 
Iată minuta Hotărârii 1399/2024 a Tribunalului Constanța, în dosar 4198/118/2023:
 
„Admite excepţia rămânerii fără obiect a cauzei.
Respinge cererea ca rămasă fără obiect.
Obligă pârâta la plata către apelantă a cheltuielilor de judecată în cuantum de 2380 lei, cu titlu de onorariu avocat.
Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la data comunicării, ce se depune la Judecătoria Constanţa“
 
Potrivit datelor noastre, la Tribunal, dosarul s-a aflat în atenția completului prezidat de magistratul Mihaela Monica Rizea, din cadrul Secției I Civile a instanței.
 
Conform CNCI, dosarul vizând acordarea de despăgubiri pentru terenul din Eforie Sud în favoarea Crucii Roșii a fost soluționat în ședința din 26 septembrie 2023, fiind dictat un cuantum de 2.161.042 de puncte, în baza sentinței 1120/2008 a Tribunalului Constanța.
 
Cuantumul de 2.161.042 de puncte echivalează cu o sumă de peste 434.000 de euro, la cursul actual.
 
Teren în nord-estul Eforiei
 
Conform jurisprudenței Curții de Apel Constanța, în dosarul cu indicativul 5253/118/2006, Societatea Națională de Cruce Roșie din România a solicitat „restituirea în natură a terenului în suprafaţă de 10.570 m.p. situat în  Eforie Sud, zona de Nord-Est a oraşului, între ţărmul Mării Negre şi şoseaua Constanţa–Mangalia, imobil ce în perioada interbelică a avut ca adresă b-dul I.G.D. nr. 57, iar în subsidiar, în cazul în care restituirea imobilului nu este posibilă, acordarea de măsuri reparatorii prin echivalent, cu cheltuieli de judecată“.
 
Se arată astfel în hotărârea citată în jurisprudența Curții de Apel Constanța că „în ceea ce priveşte suprafaţa terenului în litigiu, din expertiza extrajudiciară, inginer B.P. efectuată în dosarul nr. 6859/1999 al Tribunalului Constanţa, rezulta că acesta este de 10.570 m.p., informaţie culeasă de expert din «Planul de parcelare Tuzla–Techirghiol», întocmit de către Ministerul Agriculturii şi Domeniilor, aprobat cu jurnalul nr. 1593, publicat în Monitorul Oficial al României, partea oficială din anul 1926, Crucea Roşie fiind individualizată la nivelul acestui an/1926 cu o suprafaţă de teren de 10.570 m.p.“.
 
După mai multe etape procesuale, cererea Societății Naționale de Crucea Roșie a fost admisă de instanța de judecată, care a obligat autoritățile abilitate la acordarea de despăgubiri pentru terenul respectiv.
 
A trecut însă mai mult timp până la analizarea dosarelor de acordare a despăgubirilor la CNCI, așa încât reprezentanții Societății Naționale de Crucea Roșie din România au fost nevoiți să se adreseze din nou instanței de judecată (dosarul 4198/118/2023), solicitând obligarea CNCI la soluționarea dosarului.
 
Tribunalul a respins această cerere, constând că, de la deschiderea dosarului în instanță și până la judecarea cauzei, CNCI a emis decizia de compensare.
 
Totuși, judecătorii au obligat CNCI la plata cheltuielor de judecată, arătând în motivarea Hotărârii 1399/2024 că instanța „va obliga (nr., CNCI) la plata către apelantă a cheltuielilor de judecată în cuantum de 2380 lei, cu titlu de onorariu avocat, având în vedere că soluţionarea dosarelor administrative s-a efectuat pe parcursul procesului, pârâta fiind pusă în întârziere“.
 
Acum, rămâne de văzut care va fi decizia Curții de Apel Constanța.
 
În Secțiunea Document pot fi consultate Hotărârea 1399/2024 a Tribunalului Constanța, dar și jurisprudența Curții de Apel Constanța – „Decizii Relevante – Secția Civilă, pentru cauze cu minori și de familie, conflicte de muncă și asigurări sociale – Trimestrul III 2010“.
 
Sursa documentare: Portalul Național al Jurisprudenței www.rejust.ro, Portalul Instanțelor de Judecată, anrp.gov.ro
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Ce revendică urmașii aristocratului George baron de Löwendal în județul Constanța. Acuzații de subevaluare 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii