Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
10:00 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

CSM explică de ce nu se poate înființa Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Mediu (DOCUMENT)

ro

26 Sep, 2023 13:39 1373 Marime text
Deșeuri, în Portul Constanța. Foto cu rol ilustrativ
  • În Secțiunea Document poate fi consultat pe larg Avizul negativ transmis de Plenul CSM cu privire la propunerea legislativă de înființare a Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Mediu.
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a motivat hotărârea de a aviza negativ propunerea legislativă privind înființarea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Mediu.
 
În esență, membrii CSM au arătat că acest proiect legislativ a fost avizat negativ și în anul 2020, prin prisma numărului redus de procurori la nivel național care ar urma să fie redistribuit pentru a acoperi și noua direcție astfel înființată, corelat cu volumul mare de activitate al parchetelor.
 
Astfel, în 2020, Plenul CSM a apreciat că „redistribuirea unui număr de 295 de posturi de procuror de la parchete la Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Mediu ar avea un impact major negativ asupra activității și funcționării acestora“.
 
Acum, spune Plenul CSM, „actualul proiect legislativ este aproape identic cu cel anterior, singura modificare notabilă vizând extinderea plajei de infracțiuni care ar trebui să intre în competența noii direcții înființate“.
 
Au spus membrii CSM că „Plenul a constatat că în cazul adoptării propunerii legislative în forma propusă s-ar ajunge la alocarea a 8,81% din resursele umane ale Ministerului Public pentru combaterea unui fenomen care, deși este deosebit de important și de grav, se reflectă totuși în procente mult inferioare în spectrul numărului cauzelor totale cu care sunt învestite organele de urmărire penală“.
 
Nu în ultimul rând, Plenul CSM a subliniat, de asemenea, și eforturile făcute în ultimii ani pentru specializarea anchetatorilor privind combaterea infracțiunilor împotriva mediului.
 
În acest sens, membrii CSM au vorbit despre „perspectiva înființării în cadrul Secției de urmărire penală din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a Biroului de combatere a infracțiunilor de mediu, ce va efectua urmărirea penală în cauzele penale de compentența acestuia, potrivit legii“.
 
În Secțiunea Document poate fi consultat pe larg Avizul negativ transmis de Plenul CSM cu privire la propunerea legislativă de înființare a Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Mediu.

 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Plenul CSM, aviz negativ pentru Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Mediu

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii