Cum a închis Curtea Supremă dosarul „triunghiului“ Darie – Pușcași – Holland Development
Cum a închis Curtea Supremă dosarul „triunghiului“ Darie – Pușcași – Holland Development
25 May, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
3163
Marime text
- Este vorba despre dosarul civil 7426/118/2017, în care soții Darie se judecau pentru niște despăgubiri legate de un teren situat pe strada Callatis, din Constanța.
- Adversari le erau soții Marius și Carmen Pușcași, care au chemat în garanție compania Holland Development Group.
- Terenul de pe strada Callatis fusese retrocedat de fostul primar Radu Mazăre, iar din suprafața inițială cumpărată de soții Darie de la cei doi Pușcași rămăseseră doar puțin peste100 de metri pătrați, după ce restul fusese câștigat în instanță de proprietarii de drept.
- În proces, soții Darie au câștigat dreptul de a primi despăgubiri de la soții Pușcași, urmând ca aceștia să fie despăgubiți de compania Holland Development Group.
- Înalta Curte de Casație și Justiție a respins recursurile declarate în cauză, ca nefondate.
La data de 13 mai 2021, după circa patru ani de judecată, Curtea Supremă a închis dosarul „triunghiului“ Darie – Pușcași – Holland Development Group, hotărând să anuleze și, respectiv, să respingă recursurile declarate în cauză. Decizia Curții Supreme este definitivă.
Amintim, dosarul cu indicativul 7426/118/2017 avea în centru un teren situat în Constanța, pe strada Callatis, din Peninsulă.
Este vorba despre un teren retrocedat care ajunsese inițial, prin dispoziția fostului primar Radu Mazăre, la firma Holland Development Group, apoi la soții Pușcași (care îl cumpăraseră de la societate), iar în final la soții Darie (care îl cumpăraseră de la soții Pușcași).
După ce o bună parte din terenul respectiv a fost câștigată definitiv în instanță de cei ce s-au dovedit a fi adevărații proprietari, Cristian și Ruxandra Luminița Darie i-au dat în judecată pe Carmen și Marius Pușcași, de la care aveau terenul.
Iar aceasta dat fiind că, din cei 525 mp deținuți inițial pe strada Callatis, din Constanța, soții Darie rămăseseră doar cu 106,32 mp, după ce pentru restul suprafeței, de 418,68 mp, Curtea Supremă a constatat nulitatea vânzării între Holland, Pușcași și, ulterior, Darie.
Minuta deciziei Curții Supreme
Luna aceasta, Curtea Supremă de Justiție a României a decis următoarele, potrivit minutei Deciziei nr. 1037/2021: „anulează recursul declarat de pârâții Pușcași Carmen și Pușcași Marius împotriva deciziei nr. 167 din 18 decembrie 2019, pronunțată de Curtea de Apel Constanța, Secția I Civilă“.
În continuare, instanța supremă „respinge, ca nefondate, recursurile declarate de chemații în garanție Municipiul Constanța prin Primar și SC Holland Development Group SA împotriva aceleiași decizii“.
Așa cum am precizat anterior, decizia este definitivă.
Pentru a contextualiza, amintim aici că firma Holland Development Group declarase recurs împotriva hotărârii prin care a fost obligată să îi despăgubească pe soții Marius și Carmen Pușcași pentru un teren din Constanța.
La rândul său, și soții Pușcași atacaseră aceeași decizie a Curții de Apel Constanța.
Anterior, Marius și Carmen Pușcași fuseseră obligați de Tribunalul Constanța să îi despăgubească pe soții Darie, anume pe fostul vice al Consiliului Județean Constanța, Cristian Darie, dar și pe soția acestuia, notarul Ruxandra Luminița Darie.
La baza procesului se afla terenul situat pe strada Callatis din Constanța, ce fusese retrocedat prin dispoziția fostului primar Radu Mazăre.
Terenul fusese retrocedat companiei Holland Development Group iar, ulterior, ajunsese la soții Pușcași, care îl cumpăraseră de la firma în discuție. În final, terenul a ajuns la soții Darie, care îl cumpăraseră de la soții Pușcași.
Totuși, o bună parte din terenul respectiv a fost câștigată definitiv în instanță de cei ce s-au dovedit a fi adevărații proprietari, astfel încât Cristian și Ruxandra Luminița Darie i-au dat în judecată pe Carmen și Marius Pușcași, de la care aveau terenul.
Procesul a venit pe fondul faptului că, în urma deciziei Curții Supreme, din cei 525 mp deținuți inițial pe strada Callatis, din Constanța, soții Darie rămăseseră doar cu 106,32 mp. Pentru pentru restul suprafeței, de 418,68 mp, Curtea Supremă a constatat nulitatea vânzării între Holland, Pușcași și, ulterior, Darie.
Pe parcursul procesului desfășurat la Tribunalul Constanța, Carmen și Marius Pușcași a chemat în garanție firma Holland Development, de la care cumpăraseră ei terenul, iar firma a chemat în garanție Municipiul Constanța, care îi retrocedase suprafața respectivă, prin dispoziția emisă de fostul primar Radu Mazăre.
Ce hotărâse Curtea de Apel
Prin Hotărârea nr. 167/2019 a Curții de Apel Constanța, reconfirmată recent de Curtea Supremă de Justiție a României, instanța a decis să admită „apelurile formulate de pârâţii Puşcaşi Marius şi Puşcaşi Carmen şi de chematul în garanţie Municipiul Constanţa prin Primar. Schimbă în parte sentinţa civilă apelată, în sensul că: Admite cererea de chemare în garanţie formulată de pârâţii Puşcaşi Marius şi Puşcaşi Carmen în contradictoriu cu chemata în garanţie S.C. Holland Development Group S.A. Obligă pe chemata în garanţie la plata, către pârâţii Puşcaşi, a sumei de 37.573,85 euro în echivalent în lei la data plăţii, reprezentând preţul plătit pentru imobilul-teren de 418.68 mp, precum şi a spezelor în cuantum total de 21.396 lei“.
Totodată, prin aceeași hotărâre, instanța „respinge ca nefondată cererea de chemare în garanţie formulată de S.C. Holland Development Group S.A. în contradictoriu cu chematul în garanţie Municipiul Constanţa. Înlătura dispoziţia referitoare la obligarea pârâţilor Puşcaşi la plata cheltuielilor de judecată către chemata în garanţie S.C. Holland Development Group S.A. Înlătură dispoziţia privitoare la respingerea ca neîntemeiată a cererii chematului în garanţie Municipiul Constanţa, privind plata cheltuielilor de judecată. Menţine restul dispoziţiilor sentinţei apelate“.
De asemenea, se mai arată că instanța „respinge apelul incident formulat de intimata chemată în garanţie S.C. Holland Development Group S.A. Respinge apelul provocat formulat de intimatul Municipiul Constanţa. Obligă pe chemata în garanţie S.C. Holland Development Group S.A. la plata către apelanţii pârâţi a sumei de 8350 lei, reprezentând cheltuieli de judecată în apel“.
Hotărârea Curții de Apel Constanța a venit după decizia inițială a Tribunalului, care hotărâse despăgubirea soților Darie de către soții Pușcași.
Decizia Curții de Apel a fost pronunțată de completul de divergență format din magistrații Mihaela Ganea, Gabriel Lefter și Angelica Ulianov.
În urma deciziei Înaltei Curți de Casație și Justiție a României, a rămas în picioare hotărârea potrivit căreia Holland Development Group a fost obligată să le achite soților Marius și Carmen Pușcași suma de „37.573,85 euro în echivalent în lei la data plăţii, reprezentând preţul plătit pentru imobilul-teren de 418.68 mp, precum şi a spezelor în cuantum total de 21.396 lei“.
La rândul lor, soții Pușcași fuseseră obligați de către Tribunalul Constanța la plata sumei de 280.000 de euro, dar şi 1.983,37 de lei – ultima sumă reprezentând cheltuielile cu tranzacţia.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
Municipiul Constanța, victorios în procesul dintre Darie, Pușcași și Holland Development pentru terenuri retrocedate
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii