Cum a modificat Curtea de Apel Constanța decizia în procesul cu Parohia Sfântul Dumitru. Primarul era nemulțumit
Cum a modificat Curtea de Apel Constanța decizia în procesul cu Parohia Sfântul Dumitru. Primarul era nemulțumit
20 Jan, 2022 00:00
ZIUA de Constanta
2206
Marime text
- Parohia Sfântul Dumitru rămâne cu terenul de peste 1.300 de metri pătrați la care Tribunalul Constanța, în completul Fond civil 5, prezidat de magistratul Crina Mihaela Popescu, a stabilit că are dreptul.
- Decizia Curții de Apel Constanța este definitivă și a fost pronunțată în dosarul 1310/118/2019 al Secției I Civile, de către completul AC5 al secției, format din magistrații Iulian Minaev și Mihail Stănescu Sas.
Curtea de Apel Constanța s-a pronunțat asupra apelurilor declarate de Municipiul Constanța prin Primar și Consiliul Local Constanța împotriva hotărârii pronunțate de Tribunalul Constanța în procesul deschis de Parohia Sfântul Dumitru, din cadrul Arhiepiscopiei Tomisului.
Nemulțumirea autorităților locale era manifestată față de decizia prin care Tribunalul constatate, în primă instanță, dreptul de proprietate al Parohiei Sfântul Dumitru pentru un teren de peste 1.300 de metri pătrați, din Constanța.
Curtea de Apel Constanța a admis apelul și a schimbat în parte sentința apelată „în sensul că admite excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtului Consiliul Local al Municipiului Constanţa şi, în consecinţă, respinge, ca fiind introdusă împotriva unei persoane fără calitate procesuală pasivă, cererea de chemare în judecată formulată în contradictoriu cu acest pârât“.
Totodată, instanța de apel „menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei apelate“.
Cu alte cuvinte, Parohia Sfântul Dumitru rămâne cu terenul de peste 1.300 de metri pătrați la care Tribunalul Constanța, în completul Fond civil 5, prezidat de magistratul Crina Mihaela Popescu, a stabilit că are dreptul.
Decizia Curții de Apel Constanța este definitivă și a fost pronunțată în dosarul 1310/118/2019 al Secției I Civile, de către completul AC5 al secției, format din magistrații Iulian Minaev și Mihail Stănescu Sas.
Din motivarea Tribunalului Constanța
Amintim, este vorba despre o suprafață de 1.342 mp din Constanța, în privința căreia Tribunalul Constanța a constatat dobândirea prin uzucapiune a dreptului de proprietate de către Parohia Sfântul Dumitru.
Așa cum arătam în edițiile anterioare, în motivarea Hotărârii nr. 1699/2021, document citat pe Jurindex, instanța a arătat printre altele că „se constată că posesia reclamantei Parohia Sfântul Dumitru întrunește toate aceste calități, după cum rezultă din întreg materialul probator administrat în cauză, reclamanta stăpânind terenul netulburată, cunoscută ca adevărată proprietar, continuu de peste 40 de ani (astfel cum au declarat martorii audiați în cauză), fiind, așadar, împlinit termenul de 30 de ani prevăzut de art.1890 din Codul civil pentru uzucapiunea de lungă durată“.
Se mai arată în hotărârea judecătorilor Tribunalului Constanța că reprezentanții parohiei au precizat în proces că parohia „a exercitat o posesie pașnică și continuă asupra imobilului litigios încă din anul 1923, astfel încât cererea dedusă judecății îndeplinește condițiile impuse prin art.1846 și urm. din Codul Civil de la 1864 raportat la art.1890 din Codul Civil de la 1864“.
Hotărârea Curții de Apel Constanța, prin care sentința a fost modificată doar cu privire la calitatea procesuală a Consiliului Local Constanța, este definitivă.
Sursa motivare: www.rolii.ro
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și
La Constanța, „Domnul a luat“ un teren, „Domnul a dat“ alt teren pentru o parohie din Arhiepiscopia Tomisului. Avem motivarea judecătorilor
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii