Cum au învins pensionarii din Constanța Consiliul Local! Explicațiile judecătorilor de la Curte (MOTIVARE)
Cum au învins pensionarii din Constanța Consiliul Local! Explicațiile judecătorilor de la Curte (MOTIVARE)
10 Jan, 2023 00:00
ZIUA de Constanta
2056
Marime text
- Judecătorii Secției de Contencios administrativ și fiscal a Curții de Apel Constanța, instanță care a pronunțat verdictul definitiv favorabil pensionarilor, au motivat hotărârea ce le-a dat seniorilor câștig de cauză împotriva consilierilor locali.
- Magistrații au arătat în motivarea hotărârii, printre altele, că instanța de recurs „reţine însă, contrar abordării instanţei de fond, că deşi autoritatea publică beneficiază de un drept de apreciere în ceea ce privește oportunitatea unui act, dreptul de apreciere trebuie exercitat în limitele impuse de lege şi trebuie motivată măsura luată, pentru a exclude posibilitatea ca administrația să ia decizii arbitrare, abuzive“.
- Hotărârea 960/2022 a Curții de Apel Constanța poate fi accesată în Secțiunea Document.
Acum, judecătorii Secției de Contencios administrativ și fiscal a Curții de Apel Constanța, instanță care a pronunțat verdictul definitiv favorabil pensionarilor, au motivat hotărârea ce le-a dat seniorilor câștig de cauză împotriva consilierilor locali.
Amintim, în septembrie 2022, Curtea de Apel a admis recursul Uniunii Județene a Pensionarilor Constanța, a casat prima sentință prin care aceștia pierduseră inițial procesul și, în urma rejudecării, Curtea a anulat hotărârea de consiliu local atacată.
„Trebuie motivată măsura luată“
Magistrații au arătat în motivarea hotărârii, printre altele, că instanța de recurs „reţine însă, contrar abordării instanţei de fond, că deşi autoritatea publică beneficiază de un drept de apreciere în ceea ce privește oportunitatea unui act, dreptul de apreciere trebuie exercitat în limitele impuse de lege şi trebuie motivată măsura luată, pentru a exclude posibilitatea ca administrația să ia decizii arbitrare, abuzive“.
Fragmentul face parte din Hotărârea 960/2022 a Curții de Apel Constanța, hotărâre definitivă pronunțată în dosarul cu indicativul 441/118/2022, dosar înregistrat inițial la Tribunal și ajuns la Curte în urma recursului declarat de pensionari împotriva primei sentințe.
Totodată, în documentul Curții de Apel se mai precizează faptul că „strâns legat de dreptul de apreciere al autorității publice, ca element al autonomiei, este și oportunitatea ca element al legalității, ce derivă din capacitatea pe care o are autoritatea care emite actul de a alege din mai multe soluții posibile, pe cea care corespunde cel mai bine interesului public, care trebuie ocrotit, relevând deci calitatea actului administrativ de a satisface atât rigorile stricte ale legii, cât și o nevoie socială determinată, într-un timp și un loc anume“.
„Administrațiile publice locale au obligația de a sprijini asociațiile“
Astfel, judecătorii au arătat că „din dispoziţiile art. 32 alin.3 din Legea nr. 502/2004 privind asociaţiile pensionarilor rezultă fără putinţă de tăgadă că administraţiile publice locale au obligaţia de a sprijini asociaţiile, punându-le la dispoziţie spaţii corespunzătoare funcţionării lor, întocmind la cerere liste de prioritate în acest sens, stabilind o chirie minimă“.
„Interpretarea instanţei de fond că dispoziţiile art.32 alin.3 vizează numai situaţiile în care autoritatea publică a reglementat prin hotărâre tarife de închiriere între limite minime şi maxime este eronată şi adaugă la lege“, a stabilit Curtea.
„Contrar susţinerilor intimatului-pârât (nr., Consiliul Local Constanța), chiar dacă oportunitatea adoptării actului normativ este un element al legalităţii nu împiedică analizarea de către instanţa de contencios a limitelor de legalitate în care s-a emis actul administrativ în situaţia în care acesta este contestat, întrucât acest drept trebuie exercitat în limitele impuse de lege, în speţă, în limitele prevăzute de legea nr.502/2004 care impune perceperea unei chirii minime“, se mai arată în hotărâre.
„În acest sens“, au mai precizat magistrații, „Curtea constată că pe parcursul soluţionării prezentei cauzei, autoritatea publică locală a emis HCL nr.316/28.07.2022 pentru modificarea şi completarea HCL nr.53/2021 prin care a modificat şi completat anexa 1 pct.2 în sensul în care, pentru sedii ONG-uri, fundaţii, asociaţii, uniuni şi altele asimilate a stabilit pentru zona A un tarif de închiriere de 3 euro/mp/lună, ceea ce reprezintă o recunoaştere implicită“.
„Faţă de considerentele expuse, în temeiul art.496 alin.2 Cod proc.civilă, Curtea va admite recursul, va casa în tot sentinţa recurată şi rejudecând, va admite în parte cererea de chemare în judecată, va anula în parte Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Constanţa nr.53/26.02.2021, în ceea ce priveşte aplicarea tarifului de închiriere prevăzut în Anexa 1 - pct.l pentru închirierea spaţiilor cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă aflate în proprietatea municipiului Constanţa şi în administrarea/proprietatea R.A.E.D.P.P. Constanţa către asociaţiile şi federaţiile pensionarilor, ca sedii şi cluburi“, se arată în finalul hotărârii.
Așa cum am precizat anterior, decizia Curții de Apel Constanța este definitivă.
Hotărârea 960/2022 a Curții de Apel Constanța poate fi accesată în Secțiunea Document.
Sursa motivare: Portalul Național al Jurisprudenței – www.rejust.ro
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și
„Revolta“ pensionarilor
Seniorii din Constanța atacă în instanță Consiliul Local
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii