Cum au motivat judecătorii decizia de a obliga Municipiul Constanța la plata a peste un milion de euro către niște afaceriști din oraș
Cum au motivat judecătorii decizia de a obliga Municipiul Constanța la plata a peste un milion de euro către
06 Jul, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
3147
Marime text
- Hotărârea nr. 550/2021 a fost pronunțată în dosarul 7544/118/2019, de Secția a II-a Civilă a Tribunalului Constanța, în completul prezidat de magistratul Aniela Adriana Staicu.
- Municipiul Constanța prin Primar a ost obligat prin această decizie la plata sumei totale de 5.690.611 lei către societatea House 3000 Real Estate Investment.
- Suma reprezeintă contravaloarea lucrărilor de urbanizare desfășurate în cartierul constănțean Faleză Nord de către firma Fin.Co.Ge.R.O. Spa Catania.
- În motivarea Hotărârii nr. 550/2021, Tribunalul Constanța a arătat, printre altele, că „beneficiul eșalonării acordat debitorilor publici trebuie compensat prin obligarea acestora la plata către creditori a tranșelor de plată actualizate atât cu indicele de inflație, cât și cu dobânda legală“.
Judecătorii Tribunalului Constanța au motivat decizia prin care Municipiul Constanța a fost obligată să achite suma totală de peste un milion de euro către niște afaceriști din oraș.
Este vorba despre compania House 3000 Real Estate Investment, care a cumpărat de la Fin.Co.Ge.R.O.Spa creanțele prin care Municipiul Constanța avea de achitat față de firma italiană sumele aferente lucrărilor de urbanizare din Faleză Nord, precum și dobânzile.
Hotărârea ce a obligat recent Municipiul Constanța prin Primar la plata sumei totale de 5.690.611 lei către societatea House 3000 Real Estate Investment are numărul 550/2021. Aceasta a fost pronunțată în dosarul 7544/118/2019, de Secția a II-a Civilă a Tribunalului Constanța, în completul prezidat de magistratul Aniela Adriana Staicu.
Astfel, se arată în Hotărârea nr. 550/2021, citată pe Jurindex, că „prin prezenta acțiune reclamanta House 3000 Real Investment SRL solicită obligarea pârâtului Municipiul Constanța la plata dobânzilor legale penalizatoare aferente sumelor datorate cu titlu de debit principal pentru tranșa 6 a lucrărilor aferente primului stadiu de execuție al lucrărilor, dobânzile aferente debitului reprezentat de stadiul 4 de execuție al lucrărilor respectiv stadiul 4 bis de efectuare a lucrărilor“.
Din motivarea instanței
„Raportul juridic din prezenta cauză a născut în patrimoniul pârâtei obligația achitării dobânzilor legale penalizatoare aferente debitelor principale reprezentate de contravaloarea lucrărilor din proiectul faleză Nord efectuate de reclamantă pe cheltuiala pârâtei. Aceasta deoarece creditorul are dreptul la îndeplinirea exactă a obligației precum și la despăgubirile cuvenite ca urmare a executării cu întârziere“, potrivit www.rolii.ro.
La rândul său, Primăria Constanța s-a apărat invocând decizia Curții de Apel Constanța care prevede eșalonarea datoriei municipalității către societatea privată, însă judecătorii Tribunalului Constanța au arătat că „în ce privește susținerea conform căreia prin eșalonarea obligației de plată a stadiului 1 al lucrărilor de fapt obligația datorată cu titlu de debit principal nu mai este purtătoare de dobânzi penalizatoare deoarece nu este scadentă se reține de asemenea caracterul neîntemeiat al acesteia“.
„Eșalonarea s-a dispus în timpul executării silite ceea ce înseamnă că obligația de plată era scadentă anterior acestui moment. Prin decizia nr 2/17.02.2014 a ÎCCJ dată în recursul în interesul legii se arată că eșalonarea intervenită în cursul unei executări silite are natura juridică a unei suspendări a executării silite a titlurilor executorii neputându-se reține neexigibilitatea creanțelor din moment ce cauza de amânare a intervenit în cursul executării silite“, potrivit judecătorilor.
„De asemenea, s-a reținut că beneficiul eșalonării acordat debitorilor publici trebuie compensat prin obligarea acestora la plata către creditori a tranșelor de plată actualizate atât cu indicele de inflație, cât și cu dobânda legală“, se mai arată în Hotărârea nr. 550/2021 a Tribunalului Constanța.
„Așadar, exigibilitatea creanței nu este afectată de eșalonarea plății dispusă printr-o hotărâre judecătorească, deoarece eșalonarea a fost obținută în cursul executării silite și a conferit debitorului doar dreptul de a face plăți parțiale și succesive și a stabilit în sarcina creditorului obligația de a nu continua executarea silită, nefiind în măsură a împiedica dreptul persoanei vizate de a solicita repararea integrală a prejudiciului prin acordarea de daune-interese“, au mai stabilit judecătorii Tribunalului Constanța.
Sumele pe care Municipiul Constanța trebuie să le achite
În final, instanța „Obligă pârâtul (nr., Municipiul Constanța prin Primar) către reclamantă (nr., House 3000 Real Estate Investment) la:
• Plata sumei de 2.800.925,97 lei reprezentând dobândă legală penalizatoare calculată pentru perioada 25.05.2018-14.02.2019 conform art. 3 alin. 2 ind.1 OG 13/2011 aferentă tranşei de plată nr. 7 (calculată asupra debitului rămas neachitat principal de 36741706,35 lei, din valoarea totală de 61.236.178,454 lei reprezentând contravaloarea primului stadiu de execuţie al lucrărilor).
• Plata sumei de 2.859.580 lei cu titlu de dobândă legală penalizatoare calculată pentru perioada 03.12.2016- 01.04.2019 conform art. 3 alin 2 ind. 1 din OG 13/2011 dobândă aferentă debitului de 12213635,86 lei aferent stadiului 3 de execuţie al lucrărilor de urbanizare publică din cadrul Falezei Nord“.
De asemenea, instanța „obligă pârâta către reclamantă la plata sumei de 30.105,03 lei, reprezentând contravaloare taxă judiciară de timbru“.
Suma totală pe care Municipiul Constanța prin Primar a fost obligat să o achite afaceriștilor se ridică la 5.690.611 lei, echivalentul sumei de 1.155.078,7561 de euro, calculat la un curs de 4,9266 de lei pentru un euro, stabilit de Banca Națională a României pentru data de 5 iulie 2021 și valabil până pe 6 iulie 2021, la ora 14.00.
La acest total se mai adaugă și alți 1.500 de lei, reprezentând contravaloare onorariu expert.
La rândul lor, avocații Municipiului Constanța prin Primar au declarat apel împotriva acestei hotărâri, urmând să pledeze pentru împotriva acesteia în fața magistraților de la Curtea de Apel Constanța.
În acest moment, dosarul a fost deja înregistrat pe rolul Secției a II-a Civile, de contencios administrativ și fiscal a Curții de Apel Constanța, unde urmează să se fixeze primul termen în apel.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
Lovitură grea în instanță!
Primăria Constanța are de achitat peste 1,15 milioane de euro. Cine sunt afaceriștii beneficiari
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii