Cumnatul lui Geoană, Ionuț Costea, urmărit internațional, reperat de jurnaliști în Istanbul!
Cumnatul lui Geoană, Ionuț Costea, urmărit internațional, reperat de jurnaliști în Istanbul!
05 Feb, 2025 12:11
ZIUA de Constanta
221
Marime text
![](/static/www_v2/img/logo.jpg)
![](images/stories/2025/02/05/TUDORIC%C4%82/mediafax-foto-silviu-matei.jpg)
![Ionuț Costea / Foto: Mediafax Foto, Silviu Matei](https://www.ziuaconstanta.ro/images/stories/2025/02/05/TUDORIC%C4%82/mediafax-foto-silviu-matei.jpg)
Mircea Ionuţ Costea, cumnatul lui Mircea Geoană, dat în urmărire de Poliţia Română încă din mai 2023, după ce nu a fost găsit la domiciliu pentru a fi dus în penitenciar, unde ar fi trebuit să execute o condamnare de şase ani închisoare pentru corupţie, nu a fost încă reperat de Interpol. În schimb, acesta a fost localizat de jurnaliștii de la Gândul.
Potrivit acestora, fostul președinte al Eximbank își petrece timpul în tihnă, alături de prieteni în Turcia. Mai precis, acesta ar în cartierul de lux Șișli din Istanbul, reporterii Gândul susținând că au găsit și adresa exactă, pe care Interpol nu a putut-o identifica.
În octombrie, anul trecut, ministrul de atunci al Justiției, Alina Gorghiu, declara la DIGI24 că România nu poate demara procedurile de extrădare ale lui Ionuț Costea, deoarece Interpolul nu a găsit adresa exactă a fugarului.
Potrivit site-ului Poliţiei Române, la rubrica 'persoane urmărite', Mircea Ionuţ Costea, în vârstă de 63 de ani, are domiciliul în Sectorul 1 al Capitalei, iar pe numele lui a fost emis un mandat de executare a pedepsei de şase ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită în forma complicităţii.
![](https://www.ziuaconstanta.ro/images/stories/2025/02/05/TUDORIC%C4%82/costea.jpg)
Acuzaţiile în dosarul în care au fost condamnaţi Ionuţ Costea şi fostul ministru al Finanţelor Sebastian Vlădescu se referă la atribuirea unui contract de reabilitare a tronsonului de cale ferată Bucureşti - Constanţa către un consorţiu de firme austriece Swietelsky - Wiebe - Takenaka. În schimbul atribuirii contractului, oficialii români implicaţi în acest caz au cerut mită 20 milioane de euro.
În ianuarie 2024, magistrații de la Tribunalul București au decis să sunt întrunite condițiile pentru solicitarea extrădării din Turcia a cumnatului lui Mircea Geoană, Mircea Ionuț Costea.
„Soluția pe scurt: În temeiul art. 65 alin. 1 şi 3 din Legea nr. 302/2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală – republicată, constată întrunite condiţiile pentru solicitarea extrădării din Turcia a condamnatului COSTEA MIRCEA-IONUȚ în vederea punerii în executare a mandatului de executare a pedepsei închisorii nr. 26 din data de 26.05.2023, emis în baza sentinţei penale nr. 127 din data de 24.03.2022, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Penală, în dosarul nr. 2987/1/2019, definitivă prin decizia penală nr. 48 din 26.05.2023 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Completul de 5 Judecători. În temeiul art. 65 alin. 6 din Legea nr. 302/2004, republicată, prezenta încheiere, însoţită de actele prevăzute la art. 36 alin. 2 din aceeaşi lege, se va comunica Ministerului Justiţiei – Direcţia Drept Internaţional şi Cooperare Judiciară. În temeiul art. 275 alin. 3 C.proc.pen. cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Cu drept de contestaţie în termen de 24 de ore de la pronunţare pentru procuror”, se arată în decizia Tribunalului București pronunțată în data de 26 ianuarie 2024.
Reamintim că Mircea Ionuț Costea, cumnatul lui Mircea Geoană, a fost condamnat în data de 26 mai 2023, în procesul în care fostul ministru Sebastian Vlădescu a luat șapte ani și patru luni de închisoare pentru luare de mită, în dosarul care vizează plata lucrărilor la tronsonul de cale ferată București – Constanța.
Mircea Ionuț Costea a primit șase ani de detenție pentru complicitate la luare de mită, pedeapsa fiindu-i redusă de la cei șapte ani primiți în primă instanță.
De asemenea, instanța a menținut sechestrul pus de DNA pe bunurile inculpaților din dosar, inclusiv pe o parte dintre bunurile lui Mircea Ionuț Costea din Năvodari, județul Constanța (trei apartamente).
Decizia a fost pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție a României, în dosarul 860/1/2022.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu MJ va începe demersurile pentru extrădarea lui Ionuţ Mircea Costea din Turcia
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii