Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
08:37 19 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Curtea de Apel a mărit pedeapsa! Autoarea crimei „cu sânge rece” dintr-un hotel din Mangalia, condamnată la 16 ani de închisoare! MINUTA

ro

04 Jul, 2024 14:49 1404 Marime text


Curtea de Apel Constanța a dat sentința în dosarul de crimă de la Mangalia, în care Loredana Atănăsoaie este suspectată că și-ar fi omorât prietena.
 
După ce tânăra a fost condamnată de Tribunalul Constanța la 15 ani şi 3 luni, decizia a fost contestată la Curtea de Apel, care a stabilit pronunțarea pentru data de 4 iulie 2024.
 
Potrivit portalului instanțelor de judecată, astăzi, inculpata a fost condamnată definitiv la 16 ani de închisoare. Decizia este definitivă.

 
MINUTĂ

În baza art. 421 alin. 1 pct. 2 lit. a Cod procedură penală admite apelul declarat de partea civilă Anăcuţă Paulina împotriva sentinţei penale nr. 148/10.04.2024 pronunţată de Tribunalul Constanţa în dosarul nr. 7667/118/2023 În baza art. 423 alin. 2 Cod procedură penală desfiinţează în parte sentinţa penală apelată şi, rejudecând:

În baza art. 188 alin. 1 Cod penal raportat la art. 396 alin. 1, 2 şi 10 Cod procedură penală condamnă pe inculpata ATĂNĂSOAIE LOREDANA IONELA - la pedeapsa închisorii de 13 ani pentru săvârşirea infracţiunii de omor (...).


În baza art. 228 alin. 1 - art. 229 alin. 1 lit. b Cod penal raportat la art. 396 alin. 1, 2 şi 10 Cod procedură penală condamnă pe inculpata ATĂNĂSOAIE LOREDANA IONELA la pedeapsa închisorii de 2 ani pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat (faptă săvârşită la data de 06.08.2023).

În baza art. 360 alin. 1 Cod penal raportat la art. 396 alin. 1, 2 şi 10 Cod procedură penală condamnă pe inculpata ATĂNĂSOAIE LOREDANA IONELA la pedeapsa închisorii de 1 an pentru săvârşirea infracţiunii de acces ilegal la un sistem informatic (faptă săvârşită la data de 06.08.2023).

Menține pedepsele de 3 ani închisoare aplicată pentru săvârșirea infracțiunii de efectuare de operaţiuni financiare în mod fraudulos (faptă săvârşită la data de 06.08.2023), prev. De art. 250 alin. 1 C.pen. rap. la art. 396 alin. 1, 2 şi 10 C.proc.pen. și de 3 ani închisoare aplicată pentru săvârşirea infracţiunii de operaţiuni ilegale cu instrumente de plată fără numerar (faptă săvârşită la data de 06.08.2023) prev. și ped. De art. 2501 alin. 1 C.pen. rap. la art. 396 alin. 1, 2 şi 10 C.proc.pen. În baza art. 38 alin. 1, art. 39 alin. 1 lit. Cod penal, aplică inculpatei pedeapsa cea mai grea de 13 ani închisoare, la care se va adăuga un spor de 3 ani închisoare, urmând ca inculpata să execute pedeapsa de 16 ani închisoare. (...). Definitivă.
 
Reamintim că Loredana Atănăsoaie, cercetată în stare de arest preventiv, a fost trimisă în judecată de procurori, fiind acuzată de omor, furt calificat, efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos (două acte materiale), operațiuni ilegale cu instrumente de plată fără numerar și acces ilegal la un sistem informatic.
 
În motivarea deciziei, Tribunalul Constanța reține, printre altele, că în procesul de individualizare a pedepsei instanţa a avut în vedere că „modul şi împrejurările de săvârşire a infracţiunii de omor imprimă acesteia un grad de pericol social deosebit de ridicat, superior celui inerent acţiunii însăşi de ucidere a unei persoane“.

 
„Astfel“, arată judecătorii, „împrejurarea că inculpata, în vârstă de numai 18 ani, a putut decide şi acţiona în sensul uciderii prietenei sale din copilărie, care nu se putea aştepta la aceasta, chiar în pofida tensiunilor apărute în ultimul timp între ele, şi faptul că, ulterior înjunghierii, i-a pus victimei mâna la gură pentru a o împiedica să mai facă zgomot şi să se zbată, privind-o, practic, cum se stinge din viaţă, denotă un sânge rece neobişnuit, mai ales pentru o persoană atât de tânără“.
 
Sânge rece a dovedit inculpata şi prin modul în care a curăţat rapid locul faptei şi a acţionat în scopul debarasării de corpul neînsufleţit, sustrăgând cardurile victimei pentru a face rost de bani de transport şi chemând un taxi cu care s-a gândit iniţial să plece la (...) pentru a duce cadavrul acolo. Nu în ultimul rând, capacitatea inculpatei de a minţi organele de urmărire penală, negând iniţial săvârşirea faptelor, relevă o lipsă totală de empatie şi de mustrări de constiinţă. De altfel, instanţa are în vedere faptul că din Raportul de expertiză medico-legală psihiatrică nr. 3336/175/A1 psihiatrie 2023 din 28.09.2023, întocmit de Serviciul Clinic de Medicină Legală Constanţa, rezultă că aceasta a dovedit inclusiv în faţa comisiei de evaluare lipsă de remuşcare şi empatie, găsind justificări pentru fapta comisă şi admiţând că nu regretă că şi-a făcut victima să sufere, simţind ură faţă de aceasta inclusiv la data evaluării“, potrivit motivării.
 
În cursul urmăririi penale mama victimei s-a constituit parte civilă cu suma de 200.000 de euro cu titlu de daune morale.

Ulterior, în cursul procedurii de cameră preliminară, aceasta a micşorat întinderea pretenţiilor la suma de 100.000 de euro.
Tribunalul Constanța a acordat 75.000 de euro cu titlul de daune morale.

Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale, reţinerea, arestarea preventivă sau trimiterea în judecată reprezintă etape şi măsuri în cadrul procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, care nu pot în nicio situaţie să înfrângă prezumţia de nevinovăţie de care se bucură oricare justiţiabil.
 
Sursa: portal instanțe de judecată și rejust.ro
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
 
Citește și:
Crimă într-un hotel din Mangalia! S-au dictat aproape 16 ani de închisoare. Când va fi anunțată sentința finală

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii