Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:38 19 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Curtea de Apel București se va pronunța azi în Dosarul Retrocedărilor din Constanța – cazul afaceristului Georgică Giurgiucanu

ro

29 Jul, 2020 00:00 2527 Marime text
  • Prin decizia din februarie 2019, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dictat în dosarul „mamă“ aproape 120 de ani de închisoare.
  • Cea mai mare pedeapsă a luat-o Radu Ștefan Mazăre, fost primar al municipiului Constanța, - nouă ani de închisoare pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu obținerea de avantaje patrimoniale, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată și constituire a unui grup infracțional organizat.
  • Oricare va fi decizia de azi, ea va putea fi contestată la Înalta Curte de Casație.


Intro
Bogdan Florin Voinescu, judecător al Curţii de Apel Bucureşti, este așteptat azi să se pronunțe în dosarul (6536/2/2008*) privind rejudecarea unei mici părţi din Dosarul Retrocedărilor din Constanţa. În prezenta cauză, singurul inculpat este omul de afaceri Georgică Giurgiucanu! Oricare va fi decizia de azi a Curții de Apel București, aceasta va putea fi contestată la Înalta Curte de Casație și Justiție a României.

Georgică Giurgiucanu a fost condamnat, de altfel, prin decizia din februarie 2019, de Înalta Curte, în dosarul „mamă“ al retrocedărilor din Constanţa, la cinci ani şi şase luni de detenţie, pentru instigare la complicitate la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, abuz în serviciu, în formă continuată şi, respectiv, asociere pentru săvârşirea de infracţiuni.


Prin decizia din februarie 2019, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a trimis spre rejudecare la Curtea de Apel Bucureşti cu privire la infracţiunea de uz de fals, în formă continuată, prevăzută de art. 291 C.pen. (1969) cu aplicarea art. 41 alin. (2) C.pen. (1969), reţinută în sarcina lui Georgică Giurgiucanu.

Amintim că pe data de 28 octombrie 2008, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a 37 de inculpaţi în legătură cu restituirea şi atribuirea nelegală a unor întinse suprafeţe de teren intravilan din municipiul Constanţa, Mamaia, plajă şi faleza, fapte prin care a fost cauzat un prejudiciu în valoare de aproximativ 114 milioane euro (dintre care 77,77 milioane euro reprezintă prejudiciu în dauna statului şi 36,16 milioane euro prejudiciu în dauna municipiului Constanţa).


Condamnările



Prin decizia din februarie 2019, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dictat aproape 120 de ani de închisoare.


Radu Ștefan Mazăre, fost primar al municipiului Constanța, - nouă ani de închisoare pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu obținerea de avantaje patrimoniale, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată și constituire a unui grup infracțional organizat.


Nicușor Daniel Constantinescu, fost consilier municipal și președinte al Consiliului Județean Constanța, și Marica Ion, fost director al Direcției Tehnic Investiții, la câte o pedeapsă de cinci ani de închisoare, pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu obținerea de avantaje patrimoniale, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată și constituire a unui grup infracțional organizat.



Daniela Ramona Dospinescu, fost director al Direcției Patrimoniu, la o pedeapsă de 7 ani și 6 luni închisoare, pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu obținerea de avantaje patrimoniale, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată și constituire a unui grup infracțional organizat.


Racu Constantin, fost director al Direcției Administrație Publică, la o pedeapsă de 6 ani și 10 luni închisoare, pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu obținerea de avantaje patrimoniale, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată și constituire a unui grup infracțional organizat.


Dima Alin Horațiu, fost evaluator agreat de primăria Constanța, la o pedeapsă de 6 ani închisoare, pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu obținerea de avantaje patrimoniale, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată și asociere pentru săvârșirea de infracțiuni.


Emil Dragoș Săvulescu, la o pedeapsă de 5 ani și 6 luni închisoare, pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, cu obținerea de avantaje patrimoniale, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată și asociere pentru săvârșirea de infracțiuni.


Borcea Cristian, Camboianu Mihai și Ionescu Valentin Gheorghe, la câte o pedeapsă de 5 ani închisoare, pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, cu obținerea de avantaje patrimoniale, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată și asociere pentru săvârșirea de infracțiuni.


Tălpău Cristian și Ghițulescu Bogdan, foști consilieri juridici, la câte o pedeapsă de 4 ani închisoare și interzicerea, pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu obținerea de avantaje patrimoniale, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată și asociere pentru săvârșirea de infracțiuni.
Sandu Gabriel Bogdan, la o pedeapsă de 4 ani închisoare, pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, cu obținerea de avantaje patrimoniale, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată și asociere pentru săvârșirea de infracțiuni.


Pușcași Marius, la o pedeapsă de 3 ani închisoare, pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, cu obținerea de avantaje patrimoniale, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată și asociere pentru săvârșirea de infracțiuni.


Miron Dan, fost consilier municipal, la o pedeapsă de 2 ani închisoare cu suspendare, pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu obținerea de avantaje patrimoniale, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată și asociere pentru săvârșirea de infracțiuni.


Chircă Nora Alina, fost consilier juridic, la o pedeapsă de doi ani închisoare cu suspendare, pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu obținerea de avantaje patrimoniale, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată și asociere pentru săvârșirea de infracțiuni.


Rusu Grațiela, Radu Sanda Gabriela și Cealera Claudia, la data faptelor funcționare în cadrul primăriei Constanța, Călătoru Luminița și Stanciu Silvia, la data faptelor funcționare în cadrul O.C.P.I. Constanța, la câte o pedeapsă de 2 ani închisoare cu suspendare, pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu obținerea de avantaje patrimoniale, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată și fals intelectual în formă continuată.


Barbu Paraschiva și Pușcași Carmen, la câte o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendare, pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, cu obținerea de avantaje patrimoniale, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată și asociere pentru săvârșirea de infracțiuni.


Ceacîreanu Mihai Sergiu și Ene Daniel, la câte o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendare, pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, cu obținerea de avantaje patrimoniale, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată și asociere pentru săvârșirea de infracțiuni.


Tudorache Răsvan Mircea, Nejloveanu Niculae, Budei Cristina, la data faptelor notar public și Darie Ruxandra-Luminița, la data faptelor notar public, la câte o pedeapsă de doi ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 4 ani, pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, cu obținerea de avantaje patrimoniale, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată și asociere pentru săvârșirea de infracțiuni.


Andrei Aurel-Jean, la data faptei notar public și Pană Viorel, la câte o pedeapsă de 2 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 4 ani, pentru săvârșirea infracțiunii de asociere pentru săvârșirea de infracțiuni.


Dispune încetarea procesului penal față de inculpatul Sozanski Andrei pentru infracțiunea de fals intelectual, în formă continuată, ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale.


Dispune încetarea procesului penal față de inculpații Popa Basarab, Leșe Laura Mariana și Ștefănescu Elena, pentru infracțiunile reținute în sarcina lor, ca urmare a decesului acestora.


Șerban Alexandru Octavian - achitat pentru infracțiunile reținute în sarcina lui, întrucât faptele nu au fost săvârșite cu vinovăția prevăzută de lege.


„Constată că persoanele vătămate Statul Român, prin Ministerul Finanțelor Publice și Unitatea Administrativ Teritorială Municipiul Constanța nu s-au constituit părți civile în cauză. Dispune desființarea înscrisurilor întocmite în fals. Dispune restabilirea situației anterioare săvârșirii infracțiunilor, în sensul revenirii mai multor terenuri retrocedate în domeniul public al statului sau, după caz, în domeniul public ori privat al Unității Administrativ Teritoriale Municipiul Constanța“, conform deciziei Înaltei Curți.


Totodată, instanța a mai hotărât confiscarea contravalorii în lei, la cursul B.N.R. de la data punerii în executare, a următoarelor sume de la inculpații:


-Barbu Paraschiva sumele de 817.248 euro și 79.927 USD;
-Ene Daniel sumele de 210.000 euro și 384.683 USD;
-Sandu Bogdan Gabriel sumele de 306.983 euro și 408.410 USD;
-Ionescu Valentin suma de 228.482 euro;
-Borcea Cristian suma de 957.107 euro;
-Camboianu Mihai suma de 207.357 euro;
-Giurgiucanu Georgică suma de 143.695 euro;
-Pușcași Carmen suma de 104.268 euro;
-Pușcași Marius suma de 104.268 euro;


Citeşte şi:

Ce a revendicat prințul Paul Philippe al României, în Techirghiol. Ce răspuns a primit din partea judecătorilor

DNA Constanța a trimis în judecată un cetățean acuzat de șantaj și înșelăciune


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii