Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:29 30 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Curtea de Apel Constanța a decis Primarul din Casimcea, Gheorghe Țilincă, a fost achitat!

ro

30 Jul, 2024 17:00 186 Marime text


După ce primarul localității Casimcea, Țilincă Gheorghe, din județul Tulcea, a fost achitat, în prima instanță, de Judecătoria Babadag, decizia magistraților a fost contestată în februarie 2024 atât de către procurori, cât și de Curtea de Conturi a României la instanța superioară, respectiv la Curtea de Apel Constanța.
 
Potrivit portalului instanțelor de judecată, magistrații Curții de Apel Constanța au decis astăzi, 30 iulie 2024, achitarea primarului Gheorghe Țilincă. Decizia este definitivă!

 
MINUTA
 

„În baza art. 421 alin. 1 pct. 1 lit. b CPP , Respinge ca nefondate apelurile declarate de apelanţii Parchetul de pe lângă Judecătoria Babadag şi Curtea de Conturi a României împotriva sentinţei penale nr. 40/14.02.2024 pronunţată de Judecătoria Babadag în dosarul nr. 1819/179/2023. În temeiul art. 275 alin. 3 CPP, Cheltuielile judiciare avansate de stat în apelul procurorului rămân în sarcina acestuia. În baza art. 275 alin. 2 CPP, Obligă apelanta Curtea de Conturi a României către stat la plata sumei de 1000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare. Definitivă. Pronunţată astăzi, 30.07.2024, prin punerea soluției la dispoziția părţilor, a persoanei vătămate și a procurorului, prin mijlocirea grefei instanței.”

 
Pe data de 14 februarie 2024, Judecătoria Babadag a concluzionat că fapta de care a fost acuzat primarul Ţilincă Gheorghe nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege.

 

Reamintim că Ţilincă Gheorghe, primarul localității Casimcea, din județul Tulcea, a fost trimis în judecată în 2020 pentru nerecuperarea prejudiciilor, ca urmare a nedispunerii de conducerea entităţii a măsurilor transmise de Curtea de Conturi.
 
Potrivit actului de sesizare al procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Babadag, Ţilincă Gheorghe, „în calitate de primar al U.A.T. Casimcea și ordonator principal de credite, nu ar fi depus diligențele necesare în vederea dispunerii și urmăririi recuperării unor prejudiciilor cauzate și stabilite conform unei Decizii a Curții de Conturi a României“.
 
Prin Decizia emisă de Camera de Conturi s-a constatat printre altele, la punctul I.1 efectuarea de plăți fără temei legal din bugetul UATC Casimcea prin plata unor amenzi contravenționale, în sumă totală de 23.000 lei, fără a se proceda ulterior la o analiză cu privire la responsabilitățile pentru nerespectarea prevederilor legale sancționate, în vederea dispunerii măsurilor necesare de recuperare în regres a sumelor respective, s-au constatat următoarele aspecte:
În ceea ce privește calitatea în construcții, UAT Casimcea a fost sancționată contravențional, în repetate rânduri, fapt ce a avut ca efect prejudicierea bugetului entității auditate prin plata unor amenzi în sumă totală de 23.000 lei.

(...)

La punctul I.2 (...) s-a constatat plata nelegală efectuată de UAT Casimcea în sumă totală de 164.612,67 lei din fonduri primite de la bugetul de stat prin Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice pentru realizarea obiectivului de investiții ”Modernizarea și dotarea iluminatului public (...), s-au constatat următoarele aspecte:
Urmare verificării realității și legalității cheltuielilor de capital efectuate de către entitatea auditată pentru obiectivul de investiții menționat mai sus, UAT Casimcea a fost prejudiciată ca urmare a plății unor cantități de lucrări mai mari decât cele efectiv realizate. În urma controlului efectuat a rezultat că valoarea totală a prejudiciului cert este de 164.612,67 lei și s-a dispus remedierea cu termen de realizare 30.04.2021”, se arată în actul de sesizare.
 
Contractul de modernizare și dotare a iluminatului public în Casimcea la care se referă procurorii, în actul de sesizare, este cel încheiat cu societatea Siluan Proiect SRL.
 
În Secțiunea Document poate fi consultat în integralitate actul de sesizare.
 
Siluan Proiect SRL
 
Conform Buletinului Procedurilor de Insolvență nr. 1905 din 2 februarie 2022, UAT Comuna Casimcea figurează în Tabelul consolidat al creanțelor debitorului SC Siluan Proiect SRL (nr. 120, din 6 ianuarie 2022) cu suma de 245.272,89 de lei.
 
Siluan Proiect SRL, cu sediul social în satul Dăeni, județul Tulcea, a fost fondată de preotul Mădălin Adrian Iscru, fost consilier personal la Cabinetul Secretarului de Stat din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP).
 
Dosarul de faliment al societății, cu indicativul 994/88/2020, se află pe rolul Tribunalului Tulcea, noul termen fiind stabilit pentru data de 13 septembrie 2024.
 
Conform portalului instanțelor de judecată, pe lista creditorilor se află Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Galaţi, prin Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Tulcea, DGRFP Galaţi - AJFP Tulcea, Oraşul Năvodari, UAT Comuna Siliştea, UAT Comun Pantelimon, UAT Comuna Stejaru, UAT Comuna Ciucurova și UAT Comuna Casimcea.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:
Ţilincă Gheorghe, primarul din Casimcea (Tulcea), achitat! Dosarul, la Curtea de Apel Constanța. Legături cu Siluan Proiect SRL, firma fondată de preotul Iscru

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii