Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
11:05 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Curtea de Apel Constanța, chemată să modifice acordul româno-american!

ro

18 Jan, 2022 00:00 1737 Marime text
  • Solicitarea a fost înregistrată inițial pe rolul Tribunalului Constanța, unde a primit indicativul 3090/118/2021.
  • Pârâtul în cauză este Guvernul României, iar obiectul dosarului este reprezentat de „obligația de a face“.
  • În primă instanță, completul Fond Civil 4 al Tribunalului Constanța, prezidat de magistratul Corina Suzana Artene, a admis excepția necompetenței generale a instanțelor de judecată și a respins cererea de chemare în judecată ca inadmisibilă.
  • Cazul a ajuns acum pe rolul Curții de Apel Constanța.
 
Proces important pe rolul Curții de Apel Constanța! Magistrații Secției I Civile au fost chemați să analizeze acordul dintre România și Statele Unite ale Americii privind statutul forțelor SUA în România.
 
Solicitarea a fost înregistrată inițial pe rolul Tribunalului Constanța, unde a primit indicativul 3090/118/2021, cauză în care reclamanta le-a cerut magistraților să oblige Guvernul României să modifice acordul, „în sensul de a elimina prevederile neconstituționale conținute de acesta și de a pune tratatul ratificat prin Lege nr. 260/2002 în acord cu Constituția României, în respectarea prevederilor art. 21 și art. 16 din Legea supremă a țării“.
 
Pârâtul în cauză este Guvernul României, iar obiectul dosarului este reprezentat de „obligația de a face“.
 
În primă instanță, completul Fond Civil 4 al Tribunalului Constanța, prezidat de magistratul Corina Suzana Artene, a admis excepția necompetenței generale a instanțelor de judecată și a respins cererea de chemare în judecată ca inadmisibilă.
 
Hotărârea Tribunalului putea fi însă atacată în recurs, astfel că recent dosarul a fost înregistrat pe rolul Secției I Civile a Curții de Apel Constanța.
 
Necompetența generală a instanțelor de judecată
 
În Hotărârea nr. 3699/2021, prin care acțiunea a fost respinsă ca inadmisibilă, se arată că reclamanta a solicitat instanței „ca prin hotărârea ce o va pronunța să se dispună obligarea pârâtei să modifice  «Acord între România și Statele Unite ale Americii privind statutul forțelor Statelor Unite ale Americii în România, semnat la Washington la 30 octombrie 2001», ratificat prin Lege nr. 260/2002, în sensul de a elimina prevederile neconstituționale conținute de acesta și de a pune tratatul ratificat prin Lege nr. 260/2002 în acord cu Constituția României, în respectarea prevederilor art. 21 și art. 16 din Legea supremă a țării“.
 

Se arată în motivarea acestei cereri că acordul ar „împiedica accesul la justiție pentru cetățenii români vătămați de membrii Forțelor SUA în România. Nu numai că renunțarea la dreptul prioritar de exercitare a jurisdicției sale penale împiedică accesul la justiția română al cetățenilor români-victime ale membrilor Forțelor SUA (întrucât jurisdicția este transferată Statelor Unite), ci mai mult, odată cedată jurisdicția către SUA, cetățenii români vătămați de membrii Forțelor americane nu își găsesc dreptatea nici în Statele Unite ale Americii pentru că accesul românilor și celorlalți cetățeni străini la sistemul de justiție american este interzis, conform prevederilor legale americane“.
 
În replică, reprezentanții Guvernului României în proces au invocat o serie de excepții, printre care și excepția necompetenței generale a instanțelor de judecată, „reținând competența exclusivă a Parlamentului, ca unică autoritate legiuitoare, în raport cu dispozițiile art.1 alin.(4) și aii.61 alin.(l) din Constituție“.
 
De altfel, această excepție a fost admisă de Tribunalul Constanța, care a apreciat că nu este competentă într-un astfel de caz.
 
În motivarea acestei decizii, judecătorii au arătat că „instanța apreciază că adoptarea, respectiv modificarea dispozițiilor legale revine altor puteri ale statului și nu celei judecătorești, care poate doar aplica legile în litigiile deduse judecății. Obligarea pârâtei să modifice «Acord între România și Statele Unite ale Americii privind statutul forțelor Statelor Unite ale Americii în România, semnat la Washington la 30 octombrie 2001», ratificat prin Lege nr. 260/2002, în sensul de a elimina prevederile neconstituționale conținute de acesta excede competențelor instanțelor judecătorești și ar presupune încălcarea principiului separației și echilibrului puterilor în stat“.
 
Hotărârea a fost atacată la Curtea de Apel Constanța, instanță care urmează să stabilească primul termen în recurs.

 
Sursa motivare: www.rolii.ro
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Se dau bani mai mulți!
Exproprierile de la Baza 57 Aeriană din Cazarma 888 Mihail Kogălniceanu, în atenția judecătorilor (DOCUMENTE)

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii