Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:39 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Curtea de Apel Constanța, decizie definitivă pentru un fost adjunct al Vămii Agigea. Ceruse daune morale de 2,5 milioane de euro (MINUTA)

ro

16 Mar, 2023 11:24 2679 Marime text
DNA București


Judecătorii Curții de Apel Constanța au respins definitiv acțiunea deschisă de Claudiu Constantin Olteanu, fost adjunct al Vămii Agigea, împotriva Statului Român, pentru daune privind Dosarul Portul.
 
În cauza civilă, Olteanu le-a cerut judecătorilor să oblige statul la plata unor daune materiale de 500.000 de lei „pentru arestarea preventivă nedreaptă, pentru prejudiciul material produs pentru pierderea unei șanse“.
 
De asemenea, vameșul solicitase și obligarea statului la plata unor daune morale de 2.500.000 de euro, echivalentul în lei, „reprezentând prejudiciu moral suferit în urma privării de libertate în cursul procesului penal pentru arestarea preventivă nedreaptă“.
 
Este vorba despre cazul 8068/118/2021, în care reclamant este Claudiu Constantin Olteanu, pârât este Statul Român prin Ministerul Finanțelor Publice, iar obiectul dosarului este reprezentat de „reparare prejudicii erori judiciare“.
 
Potrivit Direcției Naționale Anticorupție, Claudiu Constantin Olteanu a fost trimis în judecată în mega-ancheta anticorupție cunoscută generic drept „Dosarul Portul“.
 
La finalul procesului penal, însă, vameșul a fost achitat definitiv.
 

În calitate de adjunct al șefului Biroului Vamal Constanța Sud Agigea, Olteanu a fost acuzat atunci de procurorii DNA de „inițierea sau constituirea unui grup infracțional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup“ și, respectiv, „două infracțiuni de luare de mită, ambele în formă continuată“.
 
Totuși, după mai mulți ani de anchetă și alții de proces, Curtea Supremă a decis definitiv achitarea persoanelor acuzate în Dosarul Portul.
 
Achitarea a fost pronunțată prin Decizia penală nr. 177 din 15.07.2019, față de persoanele acuzate, pentru infracțiunile reținute în sarcina lor, „întrucât fapta nu există, fapta nu este prevăzută de legea penală, sau nu există probe că o persoană a săvârșit infracțiunea“, potrivit DNA.
 
Tribunalul Constanța a respins acțiunea vameșului ca prescrisă, în motivarea deciziei precizând: „Cum decizia penală nr. ###/15.07.2019 pronunțată de ÎCCJ-Completul de 5 judecători în dosar nr. ####/1/2017  a fost definitivă de la data pronunțării ei, termenul de 6 luni impus de art. 541 alin.2 C.pr.pen. a început să curgă la data de 15.07.2019, fiind împlinit la data de  29.10.2021 când cererea de față a fost înregistrată pe rolul Tribunalului Constanţa“.
 
Acum, Curtea de Apel Constanța a respins apelul declarat de Claudiu Constantin Olteanu, ca nefondat, decizia Curții fiind definitivă.

 
Iată minuta hotărârii Curții de Apel Constanța:
 
„Soluția pe scurt: Respinge apelul formulat de către apelantul Olteanu Claudiu Constantin în contradictoriu cu intimatul Statul Român prin Ministerul Finanţelor Publice împotriva sentinţei civile nr.863/15.03.2022 pronunţată de Tribunalul Constanţa în dosarul civil nr. 8068/118/2021, ca nefondat. Definitivă. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei“.
 
Surse documentare: Portalul Național al Jurisprudenței – www.rejust.ro, Portalul Instanțelor de Judecată, www.pna.ro
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii