Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
09:53 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Curtea de Apel Constanța explică verdictul în cazul Gianina Ionela Topolov contra Agenției de Integritate. Consilierul PNL, demers la Curtea Supremă (MOTIVARE)

ro

09 Aug, 2024 14:28 845 Marime text
  • „Se reţine că în mod corect s-a constatat că reclamanta (nr., Gianina Ionela Topolov) a încălcat dispoziţiile legale privind regimul juridic al incompatibilităţilor, cu încălcarea prevederilor 90 alin. 1 din Legea nr. 161/2003, întrucât întrucât, în perioada exercitării mandatului de consilier judeţean în cadrul Consiliului judeţean Constanţa, societatea comercială (...) (nr.Snow Clean S.R.L.), în cadrul căreia aceasta a deţinut calitatea de asociat, a încheiat două acorduri-cadru cu Spitalul Clinic Județean de Urgenţă «Sfântul Apostol Andrei» Constanţa, încălcând astfel prevederile art. 90 alin. (1) din Legea 161/2003“, au spus judecătorii Curții.
  • Contactată telefonic de echipa ZIUA de Constanța, la momentul anunțului Agenției Naționale de Integritate, Gianina Topolov nu a oferit un punct de vedere, însă a precizat că va face cele necesare pentru a se apăra.
  • Dosarul a ajuns acum la Curtea Supremă, după ce consilierul PNL a declarat recurs împotriva deciziei Curții de Apel Constanța.
Dosarul în care consilierul județean Gianina Ionela Topolov a pierdut procesul intentat Agenției Naționale de Integritate a ajuns pe rolul Curții Supreme de Justiție, după ce consilierul PNL a atacat verdictul nefovarbil pronunțat de Curtea de Apel Constanța.
 
În proces, consilierul cerut anularea raportului întocmit de inspectorii de integritate în cazul său, raport în care ANI vorbea despre incompatibilitate.
 
Dosarul are indicativul 366/36/2023 și a fost înregistrat luni, 5 august 2024, pe rolul Secției de Contencios administrativ și fiscal a Înaltei Curți de Casație și Justiție, Curtea Supremă de Justiție a României.
 
În acest moment, cazul se află în procedura de filtru, urmând ca apoi dosarul să fie repartizat aleatoriu unui complet de judecată și să se stabilească data primei înfățișări în recurs.
 
Decizia pe care o va pronunța Curtea Supremă în acest caz va fi definitivă.
 
Amintim, la data de 7 iunie 2023, Agenția Națională de Integritate transmitea un comunicat în care vorbea despre incompatibilitate în cazul Gianinei Ionela Topolov, consilier județean din Constanța.
 
Conform ANI, „în perioada exercitării mandatului de consilier județean, societatea comercială în cadrul căreia aceasta a deținut calitatea de asociat, a încheiat trei acorduri-cadru de servicii în valoare totală de 16.568.628 Lei cu două instituții aflate în subordinea C.J. Constanța, încălcând astfel prevederile art. 90, alin. (1) din Legea 161/2003“.
 
Contactată telefonic de echipa ZIUA de Constanța, la momentul anunțului Agenției Naționale de Integritate, Gianina Topolov nu a oferit un punct de vedere, însă a precizat că va face cele necesare pentru a se apăra.

 
La Curtea de Apel Constanța, dosarul 366/36/2023 a fost soluționat la data de 12 februarie 2024, prin respingerea acțiunii consilierului județean PNL.
 
Iată minuta Hotărârii 47/2024, atacată acum la Curtea Supremă:
 
„Respinge contestaţia formulată de reclamanta Topolov Gianina-Ionela în contradictoriu cu pârâta Agenţia Naţională DE Integritate, ca nefondată.
Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare.
Recursul se va depune la Curtea de Apel Constanţa, sub sancţiunea anulării.
Pronunţată astăzi, 12.02.2024, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei“

 
Sursa foto: Portalul Instanțelor de Judecată

Potrivit datelor noastre, la Curtea de Apel Constanța dosarul s-a aflat în atenția completului prezidat de magistratul Marilena Victoria Mircioi, din cadrul Secției de Contencios administrativ și fiscal a instanței.
 
În motivarea Hotărârii 47/2024 a Curții de Apel Constanța, judecătorii au arătat, printre altele, că, potrivit „probei cu înscrisuri administrată în cauză, în perioada evaluată, reclamanta a deţinut calitatea de asociat la (...) SRL (nr., Snow Clean SRL) până la data de 17.09.2021, conform Hotărârii Asociaţilor nr. 3/17.09.2021 prin care  reclamanta (...) s-a retras din societate prin cesionarea (la valoarea nominală) a unui număr de 12 părţi sociale, cu valoare nominală de 10 lei/parte socială, domnului (...), situaţie în care, în acord cu susţinerile reclamantei, reţine instanţa că doar pentru acest din urmă contract (nr., „Acordul - cadru de servicii de spălătorie nr. D6513/26.01.2022, încheiat între Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Constanţa şi S C, #### ##### S.R.L“), cerinţa prevăzută de art. 90 alin.1 din Legea nr. 161/2003 nu este îndeplinită“.
 
Detalii despre aceste contracte pot fi consultate aici și aici
 
 
„În continuare, instanţa va înlătura criticile reclamantei cu privire la sursa de finanţare a Spitalului Clinic Județean de Urgenţă «Sfântul Apostol Andrei» Constanţa, art. 90 alin.1 din Legea nr. 161/2003 referindu-se la instituţii aflate în subordinea ori sub autoritatea Consiliului Județean, finanţarea instituţiei neconfundându-se cu subordonarea, respectiv autoritatea, iar Spitalul Clinic Județean de Urgenţă «Sfântul Apostol Andrei» Constanţa aflându-se în subordinea Consiliului Județean Constanţa conform HCJ Constanţa nr. 169/23.06.2010“, arată Crutea de Apel.
 
De asemenea, judecătorii de la Curte au vorbit și despre componența Consiliului de Administrație al SCJU Constanța, în care se regăsesc și reprezentanți numiți de Consiliul Județean Constanța.
 
„De altfel, potrivit art. 19 din Regulamentul de funcţionare a Spitalului Clinic Județean de Urgenţă «Sfântul Apostol Andrei» Constanţa, Consiliul de Administraţie constituit în conformitate cu art. 187 din legea nr. 95/2006 este format din 5 membri: 1 reprezentant al Direcţiei de ######## ####### Constanţa, 2 reprezentanţi numiţi de Consiliul Județean Constanţa, 1 reprezentant numit de Preşedintele Consiliului Județean Constanţa şi un reprezentant al Facultăţii de Medicină din cadrul Universităţii Ovdius Constanţa“, conform hotărârii atacate.
 
„Instanţa va înlătura şi criticile reclamantei cu privire la cota de participare a acesteia la capitalul social al societăţii (...) (nr., Snow Clean SRL)de 4% şi la faptul că aceasta nu a deţinut calitatea de administrator la societatea mai sus menţionată, reţinând că dispoziţiile art. 90 din Legea nr. 161/2003 nu prevăd o cotă de participare la beneficii şi pierderi a asociatului pentru reţinerea stării de incompatibilitate, simpla deţinere a calităţii de asociat fiind de natură să atragă starea de incompatibilitate în situaţia încheierii contractelor menţionate“, se arată în decizia Curții de Apel.
 
„De asemenea, instanţa va înlătura şi criticile reclamantei cu privire la faptul că aceasta nu a beneficiat de nicio sumă de bani raportat la calitatea acesteia de asociat, apreciind că scopul legiuitorului în adoptarea dispoziţiilor legale cuprinse în art. 90 din Legea nr. 161/2003 a fost acela de a asigura transparenţa în exercitarea demnităţilor publice şi combaterea corupţiei independent de existenţa vreunui folos material concret“, potrivit Curții.
 
„În consecinţă, se reţine că în mod corect s-a constatat că reclamanta a încălcat dispoziţiile legale privind regimul juridic al incompatibilităţilor, cu încălcarea prevederilor 90 alin. 1 din Legea nr. 161/2003, întrucât întrucât, în perioada exercitării mandatului de consilier judeţean în cadrul Consiliului judeţean Constanţa, societatea comercială Snow Clean S.R.L., în cadrul căreia aceasta a deţinut calitatea de asociat, a încheiat două acorduri-cadru cu Spitalul Clinic Județean de Urgenţă «Sfântul Apostol Andrei» Constanţa, încălcând astfel prevederile art. 90 alin. (1) din Legea 161/2003“, au spus judecătorii Curții.
 
În concluzie, Curtea de Apel a spus că „față de considerentele expuse, se constată că Raportul de evaluare nr. 23200/G/II/07.06.2023 emis de pârâta Agenţia Naţională de Integritate este legal şi temeinic, urmând a se respinge acţiunea ca nefondată“.
 
Acum, rămâne de văzut care va fi decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție a României în recursul declarat de consilierul județean PNL Gianina Topolov.
 
Sursa documentare: Portalul Național al Jurisprudenței www.rejust.ro, Portalul Instanțelor de Judecată, scj.ro
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise
 
Citește și
Licitații publice. Snow Clean, afaceri cu bani publici
Compania unuia dintre administratorii de la Drumuri Județene SA a dat lovitura la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța! (DOCUMENT)

 
Snow Clean, afaceri cu bani publici! Consiliera PNL Gianina Topolov și-a cesionat acțiunile administratorului RAJDP, Adrian Labeș a cărui soție lucrează în Consiliu Județean Constanța (DOCUMENTE)
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii