Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:23 18 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Curtea de Apel Constanța încetează procesul penal pornit față de Sorin Strutinsky și Dănuț Căpățână, DNA a făcut un recurs în casație! ÎCCJ va lua decizia finală

ro

06 Aug, 2024 17:00 1207 Marime text


După ce Magistrații Curții de Apel Constanța au menținut decizia Tribunalului Tulcea, din iunie 2023, prin care s-a încetat procesul penal pornit față de omul de afaceri Sorin Strutinsky și fostul manager al Spitalului Județean Constanța, Dănuț Căpățână, Direcția Națională Anticorupție a făcut recurs la Înalta Curte de Casație și Justiției.
 
Potrivit portalului instanțelor de judecată, în aprilie 2024, Curtea de Apel Constanța a încetat procesul penal față de cei doi inculpați, ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale. Astfel, a fost încheiat un proces început în urmă cu șapte ani.
 
MINUTA

Solutia pe scurt: În baza art.415 alin.1 din Codul de procedură penală ia act de retragerea apelului formulat de apelantul-inculpat Strutinsky Gabriel Sorin împotriva sentinţei penale cu nr. 58 /22.06.2023, pronunţată de Tribunalul Tulcea, în dosarul cu nr. 8633/118/2017. În baza art.421 pct. 1 lit. b Cod de procedură penală, respinge, apelul declarat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - D.N.A- S.T. Constanţa împotriva sentinţei penale nr.58/22.06.2023, pronunţată de Tribunalul Tulcea, în dosarul penal nr. 8633/118/2017, ca nefondat. În baza art.275 alin.2 din Codul de procedură penală, apelanul - inculpat Strutinsky Gabriel Sorin suportă plata sumei de 600 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. În baza art. 272 alin. 1, 2 din Codul de procedură penală, onorariul parţial al apărătorului din oficiu, în sumă de 236 lei, pentru avocat Halep Georgiana Naciadis, se avansează din fondurile Ministerului Justiției, către Baroul Constanţa, în favoarea doamnei avocat. În baza art. 273 alin. 4 Cod procedură penală onorariul pentru traducător în cuantum de 44,82 lei se va avansa din fondurile Ministerului Justiţiei în favoarea doamnei traducător Anghel Anca. Definitivă. Pronunţată prin punerea la dispoziția părților și a procurorului, prin mijlocirea grefei instanței, azi 24.04.2024.
 
Dosarul a ajuns la Înalta Curte de Casație și Justiție (https://www.scj.ro/1094/Detalii-dosar?customQuery%5B0%5D.Key=id&customQuery%5B0%5D.Value=11800000000165758), iar termenul a fost stabilit pe data de 11.09.2024.
 
Oricare va fi decizia instanței supreme, aceasta va fi definitivă!
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

 
În perioada 2010 – decembrie 2014, inculpatul Căpățînă Dănuț, în calitate de manager al Spitalului Clinic Județean de Urgență «Sf. Apostol Andrei» Constanța, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a pretins de la reprezentanții a două societăți comerciale remiterea unor comisioane de: 10% din valoarea facturilor încasate de una dintre firme de la unitatea medicală (în cadrul unui contract prin care s-au externalizat serviciile de spălătorie); 18-20% din valoarea investițiilor ce urmau a fi efectuate în derularea unui contract de concesiune încheiat de spital cu cealaltă societate (servicii de pompe funebre).
  
În acest context, inculpatul Căpățînă Dănuț a primit, efectiv, printr-un intermediar, suma totală de 663.083 lei.
  
Concret, banii respectivi au fost pretinși și primiți de inculpatul Căpățînă Dănuț atât pentru a truca procedurile de atribuire a unor contracte cât și pentru a introduce în caietul de sarcini și în documentația de achiziție cerințe de calificare pe care să nu le poată îndeplini decât firmele agreate.
 
 Într-unul dintre cazuri, inculpatul Căpățînă Dănuț a beneficiat de ajutorul celuilalt inculpat, Strutinsky Gabriel Sorin, care și-a și însușit, prin intermediul unei societăți pe care o controla, suma de 64.649 lei.
  

În aceeași perioadă, inculpatul Strutinsky Gabriel Sorin a pretins și a primit de la reprezentanții aceleiași firme beneficiare suma de 346.395 lei în schimbul determinării managerului Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei” Constanța, să plătească la timp facturile și să deruleze fără probleme contractele pe care societatea respectivă le avea încheiate cu unitatea medicală.
  
În cauză s-a dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra a patru terenuri ce aparțin inculpatului Strutinsky Gabriel Sorin. Măsura respectivă a fost dispusă și asupra a 250 părți sociale pe care același inculpat le deține la o societate comercială.
  
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție“.
 
Dosarul a fost soluționat în primă instanță de Tribunalul Tulcea, în  21 iunie 2023, prin încetarea procesului penal față de Dănuţ Căpăţînă, fostul manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei“ Constanţa, și față omul de afaceri Sorin Strutinsky, ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale, conform portalului instanțelor de judecată.
 
În continuare, Tribunalul Tulcea a dispus confiscarea sumei de 663.082,93 lei de la Dănuţ Căpăţână şi a sumei de 411.044,14 lei de la Gabriel Sorin Strutinsky.
 
Instanța a menţinut sechestrul asigurator dispus prin Ordonanţa nr. 370/P/2016 din 12.10.2017 asupra mai multor bunuri imobile şi mobile aparţinând lui Sorin Gabriel Strutinsky până la concurenţa sumei de 411.044,14 lei ( echivalent euro 89.886,97, printre acestea aflându-se 250 părţi sociale ale SC Xentoti SRL cu sediul în localitatea Mamaia, Municipiul Constanţa, Complex Flora, judeţul Constanţa, având reprezentând o cotă parte de 25% din capitalul social în valoare de 10.000 lei, respectiv 2.500 lei.
 
Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:
Decizie finală în dosarul Dănuț Căpățînă și Sorin Strutinsky! Proces penal încetat, ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale

 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii