Curtea de Apel Constanța, precizări importante despre Regulamentul de acces în Zona Peninsulară! „Studiul de impact nu a analizat starea de fapt existentă“ (MOTIVARE)
Curtea de Apel Constanța, precizări importante despre Regulamentul de acces în Zona Peninsulară! „Studiul
07 Jul, 2024 17:00
ZIUA de Constanta
2349
Marime text
- Judecătorii de la Curtea de Apel au motivat decizia prin care au admis recursul peninsularilor în dosarul pentru anularea Regulamentului Peninsulei adoptat prin 294/31.08.2021.
- „În egală măsură, reține Curtea că studiul de impact nu conține informații cu privire la analiza comparativă a costurilor și beneficiilor pe care le implică reglementarea unui Regulament de acces, acesta ar fi trebuit să conțină informații cu privire la proporționalitatea raportului cost-beneficii“, se mai arată în decizia Curții.
- Hotărârea anonimizată poate fi consultată în Secțiunea Document.
Judecătorii de la Curtea de Apel au motivat decizia prin care au admis recursul peninsularilor în dosarul pentru anularea Regulamentului Peninsulei adoptat prin HCL Constanța 294/31.08.2021.
Foarte important, judecătorii au explicat printre altele că studiul de impact avut la bază de către HCL anulată „nu a analizat starea de fapt existentă“.
De asemenea, conform Curții, „studiul de impact nu a identificat în niciun fel care sunt implicațiile fiecărei restricții introduse asupra rezidenților“.
„În egală măsură, reține Curtea că studiul de impact nu conține informații cu privire la analiza comparativă a costurilor și beneficiilor pe care le implică reglementarea unui Regulament de acces, acesta ar fi trebuit să conțină informații cu privire la proporționalitatea raportului cost-beneficii“, se mai arată în decizia Curții.
Toate aceste aspecte, dar și altele, sunt cuprinse în motivarea Hotărârii 843/2023, pronunțată de Curtea de Apel în dosarul 807/118/2022
Amintim, în cauză, instanța a admis recursul peninsularilor și s-a pronunțat asupra tuturor motivelor de anulare a regulamentului arătate de reclamanți.
Potrivit datelor noastre, la Curtea de Apel, dosarul s-a aflat în atenția completului format din magistrații Raluca Elena Lupu, Anca Ramona Pârlețeanu și Marilena Victoria Mircioi, din cadrul Secției de Contencios administrativ și fiscal a instanței.
Se arată în motivarea deciziei prin care Regulamentul a fost anulat definitiv că „studiul de impact efectuat în vederea elaborării regulamentului de acces în zona Peninsulară a municipiului Constanța nu a analizat starea de fapt existentă, acesta necuprinzând informații cu privire la suprafața afectată, la numărul de rezidenți persoane fizice din Zona Peninsulară și la structura demografică a acestora“.
Conform instanței, lipsesc de asemenea date cu privire „la numărul de rezidenți persoane juridice, la distanțele de parcurs între diverse puncte, nici cu privire la locurile de parcare din vecinătatea zonei, la numărul de autovehicule ale persoanelor fizice și juridice din zonă, la numărul de locuri de parcare necesare“.
Au mai spus judecătorii că „în ceea ce privește evaluarea costurilor impuse de adoptarea regulamentului, în acord cu criticile recurenților, Curtea reține că studiul de impact nu a identificat în niciun fel care sunt implicațiile fiecărei restricții introduse asupra rezidenților, respectiv studiul ar trebui să evolueze eforturile suplimentare ale rezidenților persoane fizice și juridice după implementarea restricțiilor“.
„În egală măsură, reține Curtea că studiul de impact nu conține informații cu privire la analiza comparativă a costurilor și beneficiilor pe care le implică reglementarea unui Regulament de acces, acesta ar fi trebui să conțină informații cu privire la proporționalitatea raportului cost-beneficii“, se arată în hotărârea instanței.
Curtea a admis recursul oamenilor și a înlăturat considerentele inițiale ale Tribunalului Constanța cu privire la faptul că în realizarea Studiului de impact ar fi fost respectat articolul 33 din Legea nr. 24/2000.
În acest context, noul studiu de impact ar trebui să țină cont de toate aspectele enumerate în hotărârea Curții de Apel și să cuprindă toate informațiile ce lipsesc din studiul care a stat la baza adoptării HCL 294/2021 anulat de instanță.
Astfel, așa cum au susținut peninsularii încă de la început, studiul de impact trebuie să analizeze în concret câte persoane fizice și juridice se află în Zona Peninsulară, care este structura demografică, să analizeze care este numărul mașinilor, câte locuri de parcare sunt în zonă, care este distanța de parcurs între diferite puncte.
În plus, studiul de impact trebuie să analizeze fiecare restricție în parte și impactul acesteia asupra oamenilor, fiind necesară, așa cum a precizat Curtea, o analiză cost-beneficiu pentru implementarea regulamentului.
Decizia Curții de Apel Constanța, luată în noiembrie 2023, este definitivă și a anulat definitiv regulamentul adoptat prin HCL 294/2021.
Hotărârea anonimizată poate fi consultată în Secțiunea Document.
Sursa documentare: Portalul Național al Jurisprudenței www.rejust.ro, Portalul Instanțelor de Judecată
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și
Tribunalul, despre Regulamentul pentru Peninsula Constanța – „Îndoieli cu privire la legalitatea studiului de impact efectuat“ (MOTIVARE)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii