Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
02:13 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Curtea de Apel Constanța, scrisoare deschisă către CSM și Ministerul Justiţiei! Este vizată Legea 11/2024 privind statutul grefierilor

ro

30 May, 2024 16:10 851 Marime text
 
 
În perioada 30 – 31 mai 2024, preşedinţii curţilor de apel s-au reunit la Constanţa pentru a dezbate aspectele generale din perspectiva intrării în vigoare a Legii nr. 11/2024 privind statutul grefierilor şi al altor categorii de personal care ocupă funcţii de specialitate în cadrul instanţelor judecătoreşti, al parchetelor de pe lângă acestea şi al Institutului Naţional de Expertize Criminalistice şi au adoptat o scrisoare deschisă prin care preşedinţii instanţelor au solicitat Consiliului Superior al Magistraturii, precum şi Ministerului Justiţiei să demareze proceduri pentru amânarea intrării în vigoare a Legii nr. 11/2024 până la armonizarea acesteia cu ansamblul actelor normative ce reglementează funcţionarea instanţelor judecătoreşti.
 
Astfel, potrivit scrisorii deschise, preşedinţii curţilor de apel solicită ferm puterii executive şi celei legislative să adopte de îndată măsurile necesare în vederea amânării intrării în vigoare a Legii nr. 11/2024 privind statutul grefierilor şi al altor categorii de personal care ocupă funcţii de specialitate în cadrul instanţelor judecătoreşti, al parchetelor de pe lângă acestea şi al Institutului Naţional de Expertize Criminalistice, reţinând consecinţele dezastroase pe care aceasta le-ar genera în ceea ce priveşte organizarea administrativă a instanţelor, cu efecte directe asupra dreptului de acces la justiţie al cetăţenilor.
 
Solicitarea preşedinţilor de curţi se alătură celor exprimate anterior, în acelaşi sens, de către preşedinţii tribunalelor şi judecătoriilor care au atras atenţia, punctual şi argumentat, cu privire la deficienţele majore ale legii amintite.
 
A rezultat din discuţii că preconizata intrare în vigoare a Legii nr. 11/2024 privind statutul grefierilor şi al altor categorii de personal care ocupă funcţii de specialitate în cadrul instanţelor judecătoreşti, al parchetelor de pe lângă acestea şi al Institutului Naţional de Expertize Criminalistice, generează îngrijorări profunde, prin inprecizia normelor juridice şi prin soluţiile legislative confuze şi contradictorii, care afectează caracterul clar şi previzibil pe care trebuie să îl aibă orice reglementare la nivel de lege, potrivit art. 1 alin. (5) din Constituţia României, cu consecinţe imediate în efectuarea serviciului public pe care instanţele sunt obligate să îl asigure.
 
În concret, s-a reliefat imposibilitatea obiectivă de punere în aplicare a legii, cel puţin în ceea ce priveşte soluţiile legislative.
În consecinţă, preşedinţii curţilor de apel solicit Consiliului Superior al Magistraturii, precum şi Ministerului Justiţiei şi Parlamentului, să iniţieze procedurile şi demersurile necesare pentru amânarea intrării în vigoare a Legii nr. 11/2024 până la corectarea acesteia şi armonizarea ei cu ansamblul actelor normative care reglementează funcţionarea sistemului judiciar.
 
PRECIZĂRI:
 

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Noi proteste în fața Palatului de Justiție din Constanța (DOCUMENT)
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii