Curtea Supremă, chemată să descurce ițele unui festival organizat în timpul mandatului fostului primar Radu Mazăre
Curtea Supremă, chemată să descurce ițele unui festival organizat în timpul mandatului fostului primar Radu
10 Jul, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
3192
Marime text
- Este vorba despre dosarul civil cu numărul 4824/118/2018*, în care părți sunt Municipiul Constanța prin Primar, în calitate de reclamant, și, respectiv, FTV RO SRL, în calitate de pârât.
- Prin Hotărârea nr. 631/2020, Tribunalul Constanța, în completul prezidat de magistratul Adriana Ioana Sincu-Badea, a respins acțiunea, decizia fiind reconfirmată de Curtea de Apel Constanța.
- Municipalitatea solicită în proces „constatarea nulității absolute a contractului de finanțare nerambursabilă“ semnat în data de 30 aprilie 2013 cu FTV RO, pentru evenimentul Fashion TV Summer Festival 2013.
- În prezent, cazul a ajuns pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție, după ce Municipiul Constanța prin Primar a declarat recurs în proces.
Curtea Supremă de Justiție a României este chemată să descurce ițele în legătură cu evenimentul Fashion TV Summer Festival 2013, organizat în timpul mandatului fostului primar Radu Mazăre.
Municipiul Constanța prin Primar a dat în judecată compania care s-a ocupat de organizarea evenimentului, solicitând instanței să constate nulitatea contractului de finanțare și să oblige firma, FTV RO SRL să îi restituie o sumă de peste 1,9 milioane de lei.
Cazul a ajuns acum la Înalta Curte de Casație și Justiție, în recurs, după ce Tribunalul Constanța, în primă instanță, și apoi Curtea de Apel Constanța au respins acțiunea municipalității.
Este vorba despre dosarul civil cu numărul 4824/118/2018*, în care părți sunt Municipiul Constanța prin Primar, în calitate de reclamant, și, respectiv, FTV RO SRL, în calitate de pârât.
„Constatarea nulității absolute a contractului“
Potrivit Hotărârii nr. 631/2020, prin care Tribunalul Constanța, în completul prezidat de magistratul Adriana Ioana Sincu-Badea, a respins acțiunea, municipalitatea solicită în proces „constatarea nulității absolute a contractului de finanțare nerambursabilă“ semnat în data de 30 aprilie 2013 cu FTV RO.
De asemenea, conform hotărârii citate pe Jurindex, avocații municipalității au solicitat și „obligarea la restituirea sumei de 1.917.595 lei, din care 1.872.000 lei cheltuială neeligibilă și 45.595 lei foloase nerealizate calculate pentru perioada (...), obligarea la plata sumei de 1.291.680 lei cu titlu de penalități de întârziere calculate de la data de 30.05.2018 și până la introducerea cererii de chemare în judecată, precum și obligarea la plata cheltuielilor de judecată“.
În proces, s-a arătat că între municipalitate și compania respectivă s-a încheiat la data de 30 aprilie 2013 contractul de finanțare ce avea ca obiect acordarea finanțării pentru organizarea proiectului „Fashion TV Summer Festival Mamaia 2013“.
Reprezentanții primăriei au mai arătat că, pentru implementarea acestui proiect, compania a primit din partea reclamantului suma de 3.900.000 de lei, inclusiv TVA, reprezentând finanțare nerambursabilă, banii fiind achitați în două tranșe.
Astfel, au spus avocații, 3.100.000 de lei au fost acordați imediat după semnarea contractului de finanțare, iar 800.000 de lei au fost acordați după implementarea proiectului.
Avocații au mai arătat că, în 2014, Curtea de Conturi în urma căruia s-a constatat că „pârâta, FTV RO SRL nu a efectuat cheltuieli din venituri proprii necesare cofinanțării evenimentului, ceea ce demonstrează că evenimentul nu a fost realizat la nivelul angajamentului din Propunerea Financiară“.
De asemenea, reprezentanții municipalității au mai arătat că au fost respinse contestațiile formulate împotriva acestor concluzii ale raportului Curții de Conturi, așa încât s-a emis dispoziție de primar pentru înlăturarea deficiențelor constatate și consemnate în raportul Curții de Conturi.
În proces, avocații au arătat că „în condițiile în care pârâta și-a asumat o cotă de contribuție de 48% din valoarea totală a Proiectului, aceasta trebuia să se reflecte în fiecare achiziție efectuată pe perioada de implementare a Contractului de finanțare, aspect pe care aceasta nu a fost în măsură să îl dovedească“, potrivit www.rolii.ro.
Respingerea acțiunii ca nefondată
În replică, reprezentanții companiei FTV RO SRL au solicitat în proces respingerea acțiunii municipalității ca nefondată.
Potrivit hotărârii Tribunalului, pârâta „în motivare, a învederat că și-a îndeplinit întocmai obligațiile contractuale și toate mențiunile din propunerea tehnică și propunerea financiară, realizând evenimentele din cadrul proiectului Fashion Summer Festival Mamaia 2013“.
„În ceea ce privește aportul FTV RO menționat în propunerea financiară, în valoare de 3.600.000 lei, acesta a fost dovedit prin facturile de prestări servicii emise de FTV LTD, înregistrate în contabilitatea pârâtei la sfârșitul anului 2014, iar activitățile pentru care au fost emise au fost realizate în anul 2013“, potrivit sursei citate.
După deliberări, judecătorii au decis să respingă acțiunea municipalității.
„Nu a fost stabilit un prejudiciu“
În motivarea acestei hotărâri se arată că „instanța constată, în primul rând, că prin Decizia Curții de Conturi nr.69/2014 nu a fost stabilit un prejudiciu și nici cuantumul sumelor propuse a fi recuperate de UAT Constanța, acest aspect fiind dispus în sarcina unității controlate (reclamantul din prezenta cauză)“.
Totodată, judecătorii au arătat că „existența contractului de barter și realitatea serviciilor prestate, precum și valoarea acestora nu au fost contestate de reclamant, iar potrivit concluziilor raportului de expertiză contabilă efectuat în cauză, valoarea totală de 3.725.727,39 lei din Contractul de barter nr.4/2013 a fost reportată în anul 2014, fiind întocmită și Declarația rectificativă D101, astfel că nu s-ar putea reține un eventual caracter fictiv al contractului de barter ori serviciilor prestate în baza acestuia“
„Nu în ultimul rând, instanța reține chiar apărările formulate de reclamantul din prezenta cauză în dosarul nr. (...) al Tribunalului Constanța - Secția de Contencios Administrativ și Fiscal, având ca obiect contestație împotriva deciziei Curții de Conturi , apărări prin care reclamantul – contestator în acea cauză susținea că acordarea finanțării s-a făcut respectând în totalitate prevederile OG nr.51/1998, parcurgându-se toți pașii legali, iar faptul că solicitantul nu își înregistrează în contabilitate aportul propriu la susținerea proiectului nu poate fi considerat culpă a autorității finanțatoare, câtă vreme contribuția a avut loc, programul cultural artistic s-a desfășurat, iar solicitantul și-a îndeplinit obligațiile asumate prin contractul de finanțare“, au mai arătat judecătorii.
În concluzie, acțiunea municipalității a fost respinsă, decizia Tribunalului fiind reconfirmată de Curtea de Apel Constanța, prin hotărârea din 15 februarie 2021.
În prezent, cazul a ajuns în atenția judecătorilor Curții Supreme, după ce Municipiul Constanța prin Primar a declarat recurs împotriva deciziei Curții de Apel.
Dosarul încă nu a primit un prim termen în recurs.
Cifrele FTV RO
Potrivit Confidas.ro, consultat la data de 9 iulie 2021, compania FTV RO SRL a fost înființată în 2007 și are sediul social în Constanța, pe strada Merișor nr. 8.
Firma se ocupă cu „activități de difuzare a programelor de televiziune“, iar asociat unic și administrator este Ion Mirea.
Numele acestuia apare și în compania Fashion TV RO SRL, unde deține, conform sursei citate, 75% din acțiuni. Așa cum arătam în edițiile anterioare, Fashion RV RO SRL este în insolvență, detalii putând fi consultate aici.
Pentru a reveni la situația financiară a FTV RO SRL, în 2018, societatea a avut trei angajați, profit net 127.304 lei, iar cifra de afaceri a fost 607.593 de lei.
În 2019, numărul angajaților a fost cinci, s-a înregistrat o pierdere netă de 19.833 de lei, iar cifra de afaceri a fost 391.568 de lei.
În 2020, numărul angajaților a rămas cinci, pierderile au fost de 142.759 de lei, iar cifra de afaceri a fost 92.547 de lei.
Firma are un punct de lucru și în București, Sectorul 1, pe strada Academiei nr. 39 – 41.
Fashion TV Summer Festival
Așa cum arătam și în edițiile anterioare, Ion Mirea este cel care s-a ocupat de organizarea Fashion TV Summer Festival, eveniment de promovare a staţiunii Mamaia. Administraţia locală de la malul mării, primarul de atunci fiind Radu Ștefan Mazăre, a acordat de la ediţie la ediţie tot mai mulţi bani lui Ion Mirea pentru organizarea acestui eveniment.
Dacă pentru prima ediţie a festivalului, desfăşurată în luna august a anului 2011, Primăria Constanţa a alocat fonduri nerambursabile în valoare de 791.400 de lei, pentru cea de-a doua ediţie, sumele au crescut considerabil.
Mai amintim că pe 12 octombrie 2012 s-a desfăşurat sesiunea de selecţie a ofertelor pentru atribuirea contractului de finanţare din fonduri nerambursabile necesare organizării evenimentului referitor la festivalul cluburilor, organizat la Monaco. Câştigătoarea a fost SC FashionTV RO SRL.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Sursa foto: Înalta Curte de Casație și Justiție
Citește și:
Firma lui Mirea a câştigat din nou contractul pentru Fashion TV Summer Festival Mamaia 2013
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii