Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:16 05 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dan Emil Manolachi, fost ofiţer în DNA şi în IPJ Constanţa, poate fi eliberat condiționat. Cine se opune

ro

29 Dec, 2020 00:00 3735 Marime text
  • În sala de judecată, Ministerul Public a fost reprezentat de Nadia Zlate, procuror al DNA Constanța.
 
Dan Emil Manolachi, fost ofiţer de poliţie judiciară în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi fost ofiţer în cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa, aflat în prezent în stare de detenție pentru executarea unei pedepse de aproximativ nouă ani, poate fi eliberat condiționat!
 
Decizia a fost luată, potrivit datelor noastre, de judecătorul Marius Cătălin Croitoru, preşedintele Judecătoriei Medgidia.
 
Instanța a apreciat că timpul efectiv executat de deținut este suficient pentru reeducarea acestuia, din următoarele considerente: deținutul se află la prima analiză, execută pedeapsa în regim semideschis, nu a fost sancționat disciplinar, fiind recompensat de 23 ori.
 
De asemenea, a participat la activități lucrative și educative.
 
„Față de această stare de fapt și în considerarea dispozițiilor legale anterior citate, instanța va aprecia că, din conduita condamnatului pot fi sintetizate repere care să formeze ideea însușirii de către acesta a unui complex de valori sociale necesare subzistenței în societatea liberă în condiții de legalitate, astfel că, va dispune liberarea condamnatului din executarea pedepsei aplicate prin sentința penală nr. 108/P/2019 a Curții de Apel Constanța, mandat nr.81/P/2020, dacă nu este reținut sau arestat în altă cauză“, se mai arată în motivarea Judecătoriei Medgidia.
 
Hotărârea instanței a fost contestată de DNA Constanța la Tribunalul Constanța, instanță ce va analiza nemulțumirea procurorilor la data de 05 februarie 2021.
 
Recent, judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție a României i-au redus pedeapsa lui Dan Emil Manolachi, magistrații deducând din pedeapsa rezultantă de nouă ani închisoare aplicată prin sentința nr. 180/P din data de 29 noiembrie 2019 a Curţii de Apel Constanţa, 228 de zile câștigate pentru perioada 04.04.2014 - 10.06.2015 şi 06.11.2015 - 22.02.2018, precum şi 42 de zile pentru perioada 08.04.2019 - 22.12.2019.
 

Decizia judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție a României este definitivă.      
 

Dosarele DNA

 
Dan Emil Manolachi, fost ofiţer de poliţie judiciară în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi fost ofiţer în cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa, a fost trimis în judecată în două dosare de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
 
I
 
Pe data de 28 mai 2014, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie au dispus trimiterea în judecată a mai multor persoane, printre care se afla şi Dan Emil Manolachi, ofiţer la IPJ Constanţa cu grad de comisar-şef, acesta fiind bănuit de folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii şi favorizarea făptuitorului.
 
În acest dosar, Dan Emil Manolachi a luat cinci ani de detenţie. Asta în timp ce Sorin Florea, fostul comisar general al Gărzii Financiare, a luat un an de închisoare cu amânarea aplicării pedepsei pentru o durată de doi ani ce reprezintă termen de supraveghere. Mai departe, Ciprian Mihail Fronea, fostul şef al Gărzii Financiare - Secţia Constanţa, a fost condamnat la un an de închisoare cu amânare pentru o durată de doi ani ce reprezintă termen de supraveghere. Asta în timp ce Eduard Cristian Tomescu, fost comisar în cadrul Gărzii Financiare - Comisariatul General, a luat un an de închisoare cu amânarea aplicării pedepsei pentru o durată de doi ani ce reprezintă termen de supraveghere.

 
II
 
Pe data de 6 iunie 2014, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţiei de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie au dispus trimiterea în judecată a mai multor persoane, printre care se afla Dan Emil Manolachi, fost ofiţer de poliţie judiciară în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (trimis în judecată în altă cauză penală, în stare de arest preventiv), acuzat de divulgarea secretului care periclitează securitatea naţională, folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii şi luare de mită.
 
În acest dosar, printre inculpaţi s-a numărat şi Valentin Răducu Preda, fost secretar de stat în cadrul Ministerului Transporturilor şi ex-consilier al lui Radu Ştefan Mazăre în perioada în care acesta a fost edilul-şef al oraşului. În prezenta cauză, Valentin Răducu Preda a fost condamnat definitiv la patru ani cu executare, prin contopirea a două pedepse de doi ani şi opt luni pentru săvârşirea infracţiunii de divulgarea secretului care periclitează siguranţa statului şi de trei ani şi şase luni de închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă.
 
Citeşte şi:
 
Nicușor Constantinescu, procurorii DNA și falimentul Flora

Un responsabil tehnic din partea Arhiepiscopiei Tomisului, trimis în judecată de către DNA. S-a fixat ziua pronunțării

Dosarul unui cunoscut director din CJC a ajuns la Tribunalul Constanța. Prejudiciu calculat de DNA, peste 12 milioane euro

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii