Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
21:18 02 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Daune de 1.000.000 de lei Magistrații constănțeni s-au pronunțat în dosarul în care s-a abținut întreaga Curte de Apel Galați

ro

10 Apr, 2020 00:00 1941 Marime text

Magistrații Curții de Apel Constanța s-au pronunțat în procesul în care un afacerist gălățean a dat în judecată toate instanțele din Galați, instanțe din Bacău, dar și Ministerul Justiției și Înalta Curte de Casație și Justiție a României. Bărbatul solicita daune morale de 1.000.000 de lei, pe motiv că i-ar fi fost încălcate drepturile civile, lui și firmei sale, în cadrul proceselor pe care le-a avut, de-a lungul timpului, la instanțele respective.

Judecătorii constănțeni au respins apelurile și au menținut sentința pronunțată inițial de Tribunalul Galați, prin care fusese respinsă cererea privind acordarea daunelor. Facem precizarea că, așa cum am menționat în edițiile anterioare, cazul a ajuns la Constanța după ce Curtea de Apel Galați a transmis Curții Supreme o cerere de abținere a întregii instanțe privind judecarea acestui proces. Ca urmare a admiterii cererii de abținere a instanței, dosarul a fost transmis spre soluționare în apel Curții de Apel Constanța.

După analizarea actelor de la dosarul cauzei, judecătorii constănțeni au luat următoarea decizie, potrivit minutei: „respinge, ca tardiv, apelul formulat de apelanții (...) și de Asociația de locatari nr. (...) Galați împotriva încheierii din 10.01.2019 a Tribunalului Vrancea. Anulează, pentru lipsa calității procesuale active în calea de atac, apelul formulat de (...) și de Asociația de locatari nr. (...) Galați împotriva sentinței civile nr. 19/23.01.2019 și a încheierilor premergătoare acestei hotărâri, pronunțate în dosarul civil nr. 3958/121/2017*. Respinge ca nefondat apelul formulat de apelanții (...) și (...) împotriva aceleiași sentințe“.

Decizia Curții de Apel Constanța este supusă recursului, acesta putând fi declarat în termen de 30 de zile de la comunicarea soluției instanței constănțene.
 

Istoricul procesului

Amintim că, potrivit datelor oficiale, reclamantul s-a adresat justiției în anul 2017. La momentul introducerii cererii de chemare în judecată, analizată de Tribunalul Vrancea, acesta a solicitat ca „prin hotărâre judecătorească să se dispună obligarea pârâților la plata de daune morale în sumă de 1.000.000 lei“, potrivit www.rolii.ro.
Conform reclamantului, suma reprezenta „despăgubiri pentru daunele morale provocate prin încălcarea drepturilor civile ale reclamanților (n.r. gălățeanul și firma sa) în soluționarea cauzelor ce s-au aflat pe rolul instanțelor indicate“, după cum se arată în documentul citat pe Jurindex.

În replică, Tribunalul Galați, Ministerul Justiției, Tribunalul Bacău și Înalta Curte de Casație și Justiție au invocat excepțiile inadmisibilității și lipsei calității procesuale pasive a lor. Reprezentanții acestor instanțe au arătat, conform sursei citate anterior, că potrivit legislației în vigoare, „persoana care consideră că este victima unei erori judiciare trebuie să cheme statul în judecată în vederea reparării eventualelor prejudicii“. Această acțiune trebuie îndreptată în instanță, potrivit legii, împotriva Statului Român – prin Ministerul Finanțelor Publice.
La rândul lor, Judecătoria Galați, Judecătoria Tecuci, Judecătoria Târgu Bujor au invocat și ele excepția lipsei calității procesuale active, precum și alte excepții.
În urma deliberărilor, judecătorii Tribunalului Vrancea au decis să admită o serie dintre excepțiile invocate, iar acțiunea prin care se cereau daunele a fost respinsă.



Citește și:

Caz tranșat la Constanța:
Daune impresionante solicitate de la Ministerul Justiției, Curtea Supremă și alte opt instanțe. S-au abținut toți judecătorii

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii