Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
12:17 03 04 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

De ce a atacat prefectul județului Constanța trei hotărâri adoptate de Consiliul Local Mangalia?

ro

02 Apr, 2025 13:17 433 Marime text
Instituția Prefectului județului Constanța a înregistrat în prima zi din luna aprilie trei dosare pe rolul rolul Secției de Contencios administrativ și fiscal a Tribunalului.

Acțiunile Prefecturii vizează obținera de tutelă administrativă pentru trei hotărâri adoptate de Consiliul Local Mangalia.
Deocamdată cele trei dosare nu au primit un termen de judecată.

Potrivit portalului instanțelor sunt vizate HCL 200/2024 vizează „aprobarea Regulamentului privind procedura constituirii dreptului de superficie asupra terenurilor ce fac parte din domeniul privat al Municipiului Mangalia“ care face obiectul dosarului cu numărul 1613/118/2025.



Un al doilea dosar vizează HCL 166/16.09.2024 privind constituirea dreptului de superficie asupra terenului în suprafață de 9277 mp, situat în Municipiul Mangalia, str. General Dragalina, nr.57, având număr cadastral 112617,jud.Constanța, beneficiar fiind SC Ardo Construct SRL care face obiectul dosarului 1610/118/2025.



Despre Ardo Construct SRL


Ardo Construct SRL a fost înființată în 2007, are sediul social în Mangalia, pe strada Constantin Brâncuși, nr. 1 și se ocupă în principal de lucrări de construcții ale clădirilor rezidențiale și nerezidențiale.

Asociat unic și administrator este Alexandru Laurențiu Țepeluș, potrivit www.termene.ro.

În 2023, Ardo Construct SRL a declarat doi angajați, profit 20.798 de lei, datorii 624.319 lei și cifra de afaceri 152.266 de lei.

HCL 167/16.09.2024 privind constituirea dreptului de superficie asupra terenului în suprafață de 517 mp  situat în Municipiul Mangalia, Stațiunea Jupiter, str. Gala Galaction, nr.5, lot 1, având număr cadastral 112316, jud. Constanța, beneficiari Toma Vasile Dorel și Toma Ligia, care face obiectul celui de -al treilea dosar cu nr.1606/118/2025. Toma este fost consilier local PNL din Mangalia.



Ce spune Prefectura Constanța despre problemele celor trei hotărâri atacate în instanță?

„Hotărârile nr. 166/16.09.2024, 167/16.09.2024 și nr. 200/21.10.2024 au fost adoptate de către Consiliul Local Mangalia cu nerespectarea dispozițiilor legale prevăzute de O.U.G.nr.57/2019 privind Codul Administrativ, cu modificările și completările ulterioare, cele prevăzute de Codul civil și cele prevăzute de Legea nr.24/2000 privind Normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative cu modificările și completările ulterioare, care prin coroborarea lor nu permit adoptarea actelor administrative ce privesc dreptul de superficie.

Astfel, prevederile art.362 din O.U.G.nr.57/2019 privind Codul Administrativ, cu modificările și completările ulterioare, reglementează modalitățile de exercitare a dreptului de proprietate privată ale unităților administrativ- teritoriale, fiind consacrate patru modalități de a punere în valoare a bunurilor proprietate privată a unităților administrativ-teritoriale, respectiv darea în administrare, concesionarea, închirierea și darea în folosință gratuită, nefiind menționate dispozițiile care să reglementeze alte operațiuni juridice ce pot fi efectuate în legătură cu aceste bunuri, cum ar fi superficia; aceasta fiind o noțiune normată de Codul Civil art.693-702.

Dacă superficia ar fi fost o operațiune juridică permisă de Codul Administrativ, pe lângă necesitatea reglementării în mod expres la capitolul destinat exercitării dreptului de proprietate privată a statului sau a unităților administrativ- teritoriale, această operațiune ar fi trebuit să se regăsească în mod obligatoriu în atribuțiile Consiliului Local privind administrarea domeniului public și privat reglementate de prevederile art. 129 din O.U.G.nr.57/2019 privind Codul Administrativ.

Această omisiune voită a legiuitorului atrage în mod clar și o lipsă a competenței materiale a Consiliului Local de a aproba constituirea unui drept de superficie cu privire la bunurile ce aparțin domeniului privat cu persoane fizice/juridice în situația unor terenuri libere, fără construcții edificate, cum este cazul de față, iar adoptarea unor hotărâri prin care se iau astfel de decizii sunt nelegale.

Aceasta situație normată reprezintă în fapt o modalitate nelegală de valorificare  a dreptului de proprietate privată, de care a înțeles autoritatea locală să dispună. Prin urmare, conchidem că, în situația dată, superficia reprezintă o procedură de eludare a organizării unei licitații publice care să aibă drept obiect concesionarea, închirierea, vânzarea bunurilor ce fac parte din patrimoniul unității administrativ-teritoriale", se arată într-un răspuns transmis cotidianului ZIUA de Constanța de biroul de presă al Primăriei Constanța.

PRECIZĂRI:
 

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:

Primăria Mangalia atacă la Curtea de Apel Constanța hotărârea Tribunalului care o obligă să plătească peste 100.000 de lei către două societăți comerciale

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii