Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
22:54 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

De ce a dat CSM aviz negativ pentru desființarea Secției Speciale. Motivare

ro

24 Feb, 2021 00:00 1803 Marime text
  • După avizul negativ dat de Consiliul Superior al Magistraturii pentru proiectul de lege privind desființarea SIIJ, Guvernul a adoptat proiectul, iar acum acesta urmează să fie analizat de Parlament.
  • Consiliul Superior al Magistraturii a explicat motivele care au stat la baza avizării negative proiectului de lege ce prevede desfiinșarea Secției.
  • Plenul CSM a vorbit în motivare despre „protecția adecvată a judecătorilor și a procurorilor“ și despre „superimunități“.

Subiectul „fierbinte“ din domeniul justiției, în aceste zile, este desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, cunoscută generic drept Secția Specială a magistraților.

După avizul negativ dat de Consiliul Superior al Magistraturii pentru proiectul de lege privind desființarea SIIJ, Guvernul a adoptat proiectul, iar acum acesta urmează să fie analizat de Parlament.

Consiliul Superior al Magistraturii a explicat motivele care au stat la baza avizării negative proiectului de lege ce prevede desfiinșarea Secției.

Astfel, alături de alte aspecte cuprinse în motivarea hotărârii de avizare negativă, CSM a arătat că „Plenul a reținut că este dincolo de orice discuție necesitatea prevederii unor garanții adecvate pentru asigurarea unei reale independențe a justiției și obligația legiuitorului de a reglementa astfel de garanții“.

Se arată în hotărârea Plenului CSM că „proiectul de lege analizat ar conduce, în esență, la schimbarea competenței de efectuare a urmăririi penale în cauze privind infracțiuni săvârșite de magistrați, revenindu-se la situația anterioară Legii nr.207/2018 pentru modificarea și completarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, în care competența de efectuare a urmăririi penale revenea, după caz, parchetelor de pe lângă curțile de apel, Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Direcției Naționale Anticorupție și Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism“.
 

Garanții calificate drept „superimunități“

Totuși, Plenul CSM a arătat că „soluția normativă propusă nu este, însă, însoțită de instituirea unor garanții menite să dea eficiență principiului independenței justiției, prin asigurarea unei protecții adecvate a judecătorilor și procurorilor împotriva unor eventuale presiuni exercitate asupra lor“.

„Astfel de garanții se regăseau în forma anterioară a proiectului de act normativ și ar fi putut constitui o bază pentru inițierea unei analize consistente care să ofere soluții potrivite pentru protejarea independenței justiției. În mod regretabil, însă, aceste garanții au fost calificate drept superimunități în unele luări de poziție publice, inclusiv ale unor reprezentanți ai celorlalte puteri în stat“, se arată în avizul negativ dat de Plenul CSM.

„În mod regretabil, inițiatorul proiectului de lege a exclus de plano orice fel de discuție despre aceste garanții, context în care Consiliul Superior al Magistraturii nu poate avansa o presupunere concretă în acest sens, însă, din nou, subliniază necesitatea subsumării acestora celor două scopuri esențiale: tragerea la răspundere penală a magistraților care încalcă legea și protecția adevărată, prin mecanisme eficiente, a celorlalți“, au mai arătat membrii Plenului CSM.


Amintim, Proiectul de lege privind desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție a primit opt voturi pentru și 11 împotrivă, în Plenul CSM.

Cu toate acestea, proiectul a fost adoptat în cadrul Guvernului, iar acuma urmează să fie analizat de Parlament.


Citește și:

Cine este judecătorul din Constanța cerut de Ministerul Justiției

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii