Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
16:24 13 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

De la închis la deschis Judecătorii explică de ce i s-a modificat regimul de executare lui Nicuşor Constantinescu, fostul preşedinte al CJC (document)

ro

01 Oct, 2019 00:00 1644 Marime text
Magistraţii Judecătoriei Medgidia şi-au motivat decizia prin intermediul căreia lui Nicuşor Daniel Constantinescu, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, i s-a modificat regimul de executare: din regim închis în regim deschis.
 
Trebuie precizat încă de la început faptul că, potrivit art. 36 alin. 1 şi 2 din Legea 254/2013, „regimul închis se aplică iniţial persoanelor condamnate la pedeapsa închisorii mai mare de 3 ani, dar care nu depăşeşte 13 ani” şi că „în mod excepţional, natura şi modul de săvârşire a infracţiunii, persoana condamnatului, precum şi comportarea acesteia până la stabilirea regimului de executare pot determina includerea persoanei condamnate în regimul de executare imediat inferior sau imediat superior ca grad de severitate, în condiţiile stabilite prin regulamentul de aplicare a prezentei legi.”
 
În motivarea deciziei, magistraţii de la Judecătoria Medgidia reţin următoarele: „Prin raportare la durata pedepsei pe care o are de executat condamnatul (n.r. Nicuşor Daniel Constantinescu), regimul de executare aplicabil intimatului este cel închis, acesta având şi alte mandate în aşteptare. Prin urmare, întrucât situaţia juridică actuală a condamnatului, ca urmare a emiterii MEPI 398/2019 este identică cu situaţia sa analizată prin Încheierea nr. 158/21.02.2019 a judecătorului de supraveghere, rămasă definitivă prin sentinţa penală nr. 725 din 28.03.2019 a Judecătoriei, rezultă că se impune a menţinerea aceluiaşi regim de executare, respectiv cel deschis“.
 
Mai mult, instanţa reţine că nu are relevanţă faptul că fostul şef al CJC mai „are în aşteptare alte mandate de executare a unor pedepse cu închisoarea, situaţia juridică a condamnatului rămânând, practic, neschimbată“.
 
Astfel, prin chiar raportul nr. 698 din 16.07.2019 al Comisiei pentru stabilirea, individualizarea şi schimbarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate se reţine că persoana condamnată a participat la activităţi educaţionale semistructurate, pe domeniul asistenţei psihologice specifice nu au fost identificate riscuri şi a participat la activităţi psihologice de scurtă durată.
 
„Cu privire la sancţiunile aplicate persoanei private de libertate s-a reţinut că a fost sancţionată disciplinar de 7 ori. Aşa fiind, în vederea respectării drepturilor fundamentale statuate de Constituţia României, dar şi de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, în analiza contestării temeiniciei unei hotărâri judecătoreşti, în speţă încheierea nr. 610 din 24.07.2019 dată de judecătorul de supraveghere a privării de libertate la (…) în dosarul nr. 604/2019, trebuie analizat comportamentul persoanei condamnate cu luarea în seamă a tuturor aspectelor, nu doar al unora dintre acestea. Este adevărat că persoana privată de libertate a fost sancţionată disciplinar, însă acest aspect nu este decisiv în formarea convingerii judecătorului care analizează contestaţia, cu atât mai mult cu cât abaterile disciplinare comise de către condamnat (…) uşoare. Conform art. 100 alin. 3 Legea 245/2013, schimbarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate într-unul mai sever nu se justifică, în condiţiile în care art. 40 alin. 6 din Legea nr. 254/2013 , prevede această posibilitate doar în cazul săvârşirii unei abateri disciplinare foarte grave sau mai multor abateri disciplinare grave“, conform motivării.
 
„Judecătorul este dator să ia în consideraţie întregul comportament al condamnatului, pe toată perioada de detenţie, ceea ce duce la respectarea standardelor convenţionale în materie. Aşa fiind, cum petentul execută pedeapsa în regim deschis începând cu 10.09.2018, fiind la a opta analiză, pe durata executării pedepsei nerecurgând la acţiuni care să indice o constantă negativă a comportamentului, abaterile disciplinare fiind calificate ca uşoare, şi cum situaţia sa juridică actuală este identică cu situaţia analizată prin încheierile nr. 158 din 21.02.2019 şi nr. 513 din 20.06.2019, ale judecătorului de supraveghere, rezultă că se impune menţinerea aceluiaşi regim de executare - deschis“, au mai concluzionat magistraţii.
 
Pentru aceste considerente, Judecătoria Medgidia a admis acţiunea formulată de Nicuşor Daniel Constantinescu şi i s-a modificat regimul de executare: din regim închis în regim deschis.

 
În prezent, Nicuşor Daniel Constantinescu se află în detenţie, el fiind condamnat definitiv la zece ani de închisoare.
 
Sursa text: rolii.ro
 
Motivarea instanţei poate fi citită integral accesând secţiunea „Documente“.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii