Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
07:03 19 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Debit de peste 61 de milioane de lei! Primăria Constanța pierde la Curtea de Apel dosarul în care contestă dobânzile (MINUTA)

ro

12 Apr, 2024 17:00 901 Marime text
  • Concret, prin decizia judecătorilor, municipalitatea trebuie să achite dobânzi legale penalizatoare.
Primăria Constanța a pierdut astăzi, 12 aprilie 2024, la Curtea de Apel, unul dintre procesele în care are ca adversar compania privată House 3000 Real Estate Investment SRL și miza pornește de la un debit total de peste 61 de milioane de lei, adică mai mult de 12 milioane de euro!
 
Judecătorii Secției a II-a Civile a Curții au respins ca nefondat apelul municipalității împotriva sentinței inițiale a Tribunalului Constanța, favorabilă companiei private.
 
Concret, prin decizia judecătorilor, municipalitatea trebuie să achite dobânzi legale penalizatoare.
 
Decizia Curții a fost pronunțată în dosarul 959/118/2023 și poate fi atacată în recurs.
 
Iată minuta Deciziei civile 100/12.04.2024 a Curții de Apel:
 
„Respinge apelul ca nefondat . Cu drept de recurs în termen de 30 de zile de la comunicare, recursul se depune la Curtea de Apel Constanţa“
 
Astfel, municipalitatea are acum la dispoziție 30 de zile de la primirea hotărârii motivate să declare recurs, situație în care dosarul va fi trimis pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție, Curtea Supremă de Justiție a României.
 
Potrivit datelor noastre, la Curtea de Apel Constanța, cazul s-a aflat în atenția completului format din magistrații Oana Damian și Elena Laura Suliman, din cadrul Secției a II-a Civilă, de insolvență și litigii cu profesioniști și societăți.

 
Decizia Triunalului, menținută la Curte
 
În acest dosar, Tribunalul a obligat Municipiul Constanța prin Primar „la plata în favoarea reclamantei a dobânzii legale penalizatoare, aferente tranşei de plată nr. 10 (calculată asupra debitului principal rămas neachitat, rezultat din scăderea tranşelor 1-9 din valoarea totală de 61.236.178,454 lei, reprezentând contravaloarea primului stadiu de execuţie al lucrărilor SAL 1), conform articolului 3 alin. 2 ind. 1 din OG nr. 13/2011, pentru perioada 06.04.2021-03.03.2022“.
 
Prin aceeași hotărâre, instanța „obligă pârâtul la plata în favoarea reclamantei a dobânzii legale penalizatoare, aferente tranşei de plată nr. 11 (calculată asupra debitului principal rămas neachitat, rezultat din scăderea tranşelor 1-10 din valoarea totală de 61.236.178,454 lei, reprezentând contravaloarea primului stadiu de execuţie al lucrărilor SAL 1), conform articolului 3 alin. 2 ind. 1 din OG nr. 13/2011, pentru perioada 04.04.2022-28.11.2022“.
 
Așa cum arătam în edițiile anterioare, în motivarea acestei decizii, judecătorii de la Tribunal au arătat, printre altele, că „atât timp cât aspectele litigioase deduse prezentei judecăţi au fost rezolvate prin hotărâri judecătoreşti anterioare, pronunţate în litigii purtate între aceleaşi părţi şi cu privire la un obiect derivat din acelaşi raport juridic (dobânzile datorate pentru debitul urmărit în executarea silită pornită de reclamantă, debit a cărei plată a fost eşalonată prin hotărâre judecătorească), acestea nu mai pot constitui obiect al analizei ulterioare proprii din partea instanţei învestite cu soluţionarea prezentei cauze, soluţiile anterioare impunându-se cu putere de lucru judecat“.
 

Acum, această hotărâre a Tribunalului a fost reconfirmată de Curtea de Apel.
 
De unde provine debitul
 
Compania House 3000 Real Estate Investment SRL a preluat creanțele pe care compania italiană Fin.Co.Ge.R.O.SpA le avea față de municipalitate în legătură cu lucrările de urbanizare din cartierul constănțean Faleză Nord.
 
Compania italiană s-a ocupat de lucrările de urbanizare în cartierul constănțean Faleză Nord, după ce obținuse în instanță, în urma unor lungi procese, dreptul de a face lucrările, pe cheltuiala municipalității.
 
Iar aceasta, în condițiile în care italienii aveau un contract semnat cu primăria încă din anul 2000, în timpul mandatului fostului primar Gheorghe Mihăieși.
 
Odată cu schimbarea primarului, în timpul administrației Radu Mazăre, firma din Italia a avut o serie de neînțelegeri cu municipalitatea, acestea culminând cu procesele amintite anterior.
 
În cele din urmă, instanța a dat dreptul italienilor să continue ridicarea construcțiilor din zona Faleză Nord și să execute lucrările de urbanizare pe cheltuiala primăriei, urmând să își recupereze banii de la municipalitate.
 
Ulterior, compania italiană și-a vândut creanțele către firma House 3000 Real Estate Investment, care acum se îndreaptă în instanță împotriva Municipiului Constanța prin Primar, pentru recuperarea banilor.
 
Până în prezent, firma House 3000 Real Estate Investment a obținut mai multe hotărâri favorabile prin care municipiul a fost obligat la plata unor sume de milioane de euro.
 
În unele dintre dosare, societatea a demarat deja procedurile de executare a municipiului pentru plata sumelor datorate, dosarele aflându-se în atenția S.P.E.J. Stoica Adrian și Asociații.
 
Despre House 3000 Real Estate Investment SRL
 
Potrivit termene.ro, platformă consultată pe 10 aprilie 2024, House 3000 Real Estate Investment SRL a fost înființată în anul 2003, și-a reluat activitatea în 2011, are sediul social în Constanța, pe strada Publicist Constantin N. Sarry și se ocupă de lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale.
 
Firma are un punct de lucru în stațiunea Mamaia.
 
În ianuarie 2014, societatea House 3000 Real Estate Investment avea un asociat unic, Alexandru Stoica, firma fiind înfiinţată în anul 2003, sub numele de SC Tehno-Serv Cars SRL și având trei fondatori: Hristea Orac, Alexandru Stoica şi Mircea Constantinescu.
 
În prezent, conform termene.ro, asociatul unic al firmei este compania luxemburgheză Green Real Estate SA, iar administratorii House 3000 Real Estate Investment sunt Jgumă Cristina Florina și Teodor Cezar Catargiu, cu mandat valabil până în 2026.
 
Numele Cristinei Florina Jgumă se leagă și de Passionate Accountants SRL, Contajoy SRL și Mungart Motors SRL (administrator).
 
La rândul său, Teodor Cezar Catargiu se leagă și de Expert Sistem SRL, Sirius Management SRL și Balcan Logistic SA (cenzor).
 
House 3000 Real Estate Investment SRL figurează ca asociat unic în Dodici Aprilie 2017 SRL Constanța.
 
După cum se arăta în edițiile anterioare, Cezar Teodor Catargiu, administrator al firmei din 2012, fusese cooptat ca asociat la data de 1 august 2014, aceeași dată la care s-a hotărât fuziunea SC Fin.Co.Ge.Ro. Imobiliare SRL - SC House 3000 Real Estate Investment SRL.
 
Este de precizat că administratorul SC House 3000 Real Estate Investment SRL, Cezar Catargiu, apărea în presă, la sfârşitul anului 2013, ca preşedinte al UGIR Constanţa.
 
În anul 2012, a fost reînfiinţată filiala UGIR-1903 Constanţa şi desemnat preşedinte la nivel judeţean Sorin Strutinsky, partener de afaceri al fostului primar Radu Mazăre şi al fostului președinte al Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu.
 
În 2022, House 3000 Real Estate Investment SRL a declarat 0 angajați, profit peste 18,7 milioane de lei și cifra de afaceri a depășit 27,64 de milioane de lei.
 
Sursa documentare: Portalul Național al Jurisprudenței www.rejust.ro,
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Primarul din Constanța, obligat să emită certificatul de urbanism pentru investiția Le Rose del Lago, din Mamaia, de lângă pasarela pietonală! (MINUTA)
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii