Decebal Făgădău, dat în judecată de administrația Chițac! Tribunalul Constanța amână procesul
Decebal Făgădău, dat în judecată de administrația Chițac! Tribunalul Constanța amână procesul
22 Apr, 2024 16:23
ZIUA de Constanta
961
Marime text
- La termenul de astăzi, 22 aprilie 2024, Primăria Constanța fusese citată cu mențiunea de a preciza instanței „dacă rapoartele de activitate depuse la termenul din 22.05.2023 au fost atașate ordinelor de deplasare, să precizați când au fost depuse aceste rapoarte si să depuneți si situaţia de decont pentru fiecare deplasare în parte“.
Magistrații de la Secția I Civilă a instanței au acordat un nou termen de judecată la data de 30 septembrie 2024, urmând ca, între timp, să se emită o adresă către Municipiul Constanța prin Primar, în calitate de reclamant, cu solicitarea de a formula precizări.
Dosarul are indicativul 4448/118/2022 și se află în atenția judecătorilor încă de acum doi ani.
Cazul a fost deschis de actuala administrație pentru o serie de cheltuieli privind deplasările fostului primar efectuate în timpul mandatului.
La termenul de astăzi, 22 aprilie 2024, Primăria Constanța fusese citată cu mențiunea de a preciza instanței „dacă rapoartele de activitate depuse la termenul din 22.05.2023 au fost atașate ordinelor de deplasare, să precizați când au fost depuse aceste rapoarte si să depuneți si situaţia de decont pentru fiecare deplasare în parte“.
Astăzi, instanța a dispus citarea primăriei cu mențiunea de a face precizări în cauză.
Așa cum arătam în edițiile anterioare, la momentul deschiderii dosarelor în instanță (în 2022), reprezentanții Biroului de Presă al Primăriei Constanța au explicat, pentru ZIUA de Constanța, că dosarul de la Judecătorie (care, ulterior, a fost conexat cu cel de la Tribunal) vizează recuperarea unei sume de aproape 25.000 de lei privind deplasările externe ale fostului primar.
„Primăria Constanța are de recuperat 24.938,11 lei de la fostul primar - nu au fost respectate prevederile legale cu privire la prezentarea rapoartelor de activitate pentru deplasările externe, motiv pentru care trebuie să suporte cheltuielile de deplasare“, au spus aceștia.
Cu privire la dosarul de la Tribunal, reprezentanții Biroului de Presă au precizat pentru ZIUA de Constanța, cu o altă ocazie, că „în urma unui control al Curții de Conturi, a reieșit că trebuie să recuperăm costurile unei deplasări“.
Mai exact, în urma controlului din 2019, pentru anul 2018, Camera de Conturi Constanța ar fi stabilit că nu ar fi fost respectate prevederile legale cu privire la prezentarea rapoartelor de activitate în ședința ordinară de consiliu pentru deplasările externe efectuate de aleșii locali.
La momentul acestei constatări, se arată în același document că primarul în funcție, Decebal Făgădău, a explicat că „între primar, ca autoritate executivă, şi consiliul local, ca autoritate deliberativă, nu există raporturi de subordonare. Efectuarea deplasărilor externe ale primarului, în calitate de reprezentant al unităţii administrativ-teritoriale nu trebuie să aibă un acord prealabil exprimat al autorităţii deliberative, ci ele derivă din calitatea de reprezentant al unităţii administrativ teritoriale în toate relaţiile cu alte autorităţi publice, persoane fizice sau juridice străine“.
„Prezentarea unui raport în prima şedinţă a consiliului local privind deplasarea externă efectuată ar trebui să fie consecinţa unei solicitări exprese a consiliului local, exprimată printr-o hotărâre“, a mai spus, cu aceeași ocazie, primarul.
De asemenea, se mai arată în constatarea Curții că „în final, domnul primar a concluzionat că delegaţiile externe ale primarului nu trebuie aprobate în prealabil de către consiliul local; primarul prezintă rapoarte consiliului local doar in urma unei solicitări exprese potrivit prevederi/or art. 63 din Legea nr. 215/2001; neprezentarea raportului prevăzut de art. 44 din Legea nr. 393/2004 nu califică drept neeligibile cheltuielile ocazionate de deplasările externe cu consecinţa suportării integrale a acestora în condiţiile în care au fost prezentate toate documentele justificative necesare decontării în conformitate c u prevederile HG nr. 518/1995 şi Ordinului nr. 1792/2002“.
Procesul se va relua la Tribunal, pe 30 septembrie 2024, de la ora 10.30.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și
Procesul s-a terminat!
Iată când va afla Decebal Făgădău, fostul primar al Constanței, decizia finală în dosarul terenurilor din Portul Tomis
Tags: Vergil Chitac
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii