Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:33 19 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Decizia magistraților Tribunalului Constanța în litigiul dintre Autoritatea Navală Română și foștii directori ai instituției (MINUTA)

ro

02 Jul, 2024 17:00 1333 Marime text
  • Pe rolul Tribunalului Constanța, Secţia I civilă pe data de 22.11.2023, a fost înregistrat dosarul cu obiectul - acţiune în răspundere patrimonială.
  • Dosarul îi vizează pe Cosmin Laurențiu Dumitrache – director general al ANR, Răzvan-Gabriel Trandafir - fost director general interimar al ANR, Liviu - Aurelian Cazan - fost director general al ANR, Alexandru Mezei - fost director al Căpităniei Zonale Constanța, Paul Brânză - fost director general interimar al ANR, Mihai Andrei - fost director general interimar al ANR, Liviu Aurelian Cazan - fost director general al ANR, Dumitru Catană - fost director general al ANR și lie Vladu – fost șef al departamentului Resurse Umane al ANR.
 
În ședința din 28.06.2024, magistrații au admis în parte cererea, formulată de reclamanta Autoritatea Navală Română împotriva pârâților - Cosmin Laurențiu Dumitrache, Alexandru MezeiMihai Andrei, Răzvan Gabriel Trandafir, Ilie Vladu, Liviu Aurelian Cazan, Paul Brânză și Dumitru Catană.

Pe rolul Tribunalului Constanța, Secţia I civilă pe data de 22.11.2023, a fost înregistrat dosarul cu indicativul 7989/118/2023 și obiectul - acţiune în răspundere patrimonială.
 
Părițle dosarului aflat în stadiul procesural de fond sunt: Autoritatea Navală Română  - parte reclamantă, iar Cosmin Laurențiu Dumitrache, Alexandru Mezei, Mihai Andrei, Răzvan Gabriel Trandafir, Ilie Vladu, Liviu Aurelian Cazan, Paul Brânză și Dumitru Catană - pârâți.
 
Cosmin Laurențiu Dumitrache este actualul director general al ANR, Răzvan-Gabriel Trandafir - fost director general interimar al ANR, Liviu - Aurelian Cazan - fost director general al ANR, Alexandru Mezei - fost director al Căpităniei Zonale Constanța, Paul Brânză - fost director general interimar al ANR, Mihai Andrei - fost director general interimar al ANR, Liviu Aurelian Cazan - fost director general al ANR, Dumitru Catană - fost director general al ANR și lie Vladu – fost șef al departamentului Resurse Umane al ANR.
 
În ședința din 28.06.2024, magistrații au admis în parte cererea.

„Respinge, ca neîntemeiată, excepția lipsei calității procesuale pasive a pârâtului Cosmin-Laurențiu Dumitrache. Admite în parte excepția prescripției dreptului material la acțiune invocată de pârâtul Cosmin-Laurențiu Dumitrache, în privința pretențiilor aferente perioadei ianuarie 2014-23.12.2016, constând în contravaloare combustibil și salarii șofer. Respinge, ca neîntemeiată, excepția prescripției dreptului material la acțiune invocată de pârâtul Cosmin-Laurențiu Dumitrache, în privința pretențiilor aferente perioadei 23.12.2016- 09.01.2017, constând în contravaloare combustibil și salarii șofer. Admite excepția prescripției dreptului material la acțiune invocată de pârâții Alexandru Mezei, Liviu Aurelian Cazan, Răzvan Gabriel Trandafir și Dumitru Catană. Respinge, ca prescrisă, acțiunea formulată de reclamanta Autoritatea Navală Română în contradictoriu cu pârâții Alexandru Mezei, Liviu Aurelian Cazan, Răzvan Gabriel Trandafir și Dumitru Catană.

Admite în parte acțiunea formulată de reclamanta Autoritatea Navală Română în contradictoriu cu pârâții Mihai Andrei și Paul Brânză. Obligă pârâții Mihai Andrei și Paul Brânză la plata către reclamantă, proporțional cu salariul net obținut și timpul efectiv exercitat în funcție, a sumei de 47.607 lei, 142.632 lei si 3.135.465 lei.

Obligă pârâtul Paul Brânză la plata către reclamantă, proporțional cu salariul net obținut și timpul efectiv exercitat în funcție, a sumei de 31.031,67 lei si 2.792,85 lei.


Respinge, ca neîntemeiată, acțiunea formulată de reclamanta Autoritatea Navală Română în contradictoriu cu pârâții Cosmin-Laurențiu Dumitrache (pentru restul pretențiilor neprescrise) și Ilie Vladu.

Obligă reclamanta Autoritatea Navală Română la plata către pârâtul Alexandru Mezei a sumei de 4.403 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată (onorariu avocațial). Obligă reclamanta Autoritatea Navala Română la plata către pârâtul Răzvan Gabriel Trandafir a sumei de 3.000 lei, cu titlu de cheltuieli de judecata (onorariu avocațial).

Obligă reclamanta Autoritatea Navală Română la plata către pârâtul Liviu Aurelian Cazan a sumei de 7.000 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată (onorariu avocațial diminuat). Executorie. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare. Cererea de apel se depune la Tribunalul Constanţa. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei pe  28.06.2023. Document: Hotarâre  2327/2024  28.06.2024“, se spune în soluția  pe scurt.

 

 
Despre Autoritatea Navală Română
 

 
ANR este autoritatea centrală de specialitate din subordinea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, în domeniul siguranței navigației și al securității navelor. ANR este organizată și funcționează potrivit prevederilor Hotărârii de Guvern nr. 1133/2002 și a Ordonanței de Guvern nr. 42/1997 privind transportul maritim și pe căile navigabile interioare, cu modificările și completările ulterioare.
 
Autoritatea Navală Română este o instituție publică cu finanțare extrabugetară, cu personalitate juridică, înființată prin fuziunea Inspectoratului Navigației Civile cu Regia Autonomă "Registrul Naval Român". În urma fuziunii, ANR a preluat toate drepturile și obligațiile celor două persoane juridice care s-au desființat.
 
Structura organizatorică a Autorității Navale cuprinde aparatul propriu central (constituit din direcții, servicii, birouri, compartimente) și organele teritoriale operative, care își desfășoară activitatea în teritoriu.
 
Aparatul central al ANR are în componența sa serviciile funcționale, Direcția Siguranța Navigației, Securitatea Navelor și Personal Navigant, Direcția Tehnică, Direcția Juridica, Reglementări și Resurse Umane, Direcția Economică, Centrul Maritim de Coordonare și Serviciul PSC/FSC.
 
Organele teritoriale operative sunt unități fără personalitate juridică, aflate în subordinea aparatului central, constituite din căpitănii de port și inspectorate tehnice.
 
În subordinea Autorității Navale se află 5 căpitănii zonale la Constanța, Tulcea, Galați, Giurgiu și Drobeta Turnu Severin, cărora li se subordonează căpităniile de port și oficiile de căpitănie din zonele de jurisdicție specifice. Zonele de jurisdicție ale organelor teritoriale operative se stabilesc de către directorul general și se aprobă de către Consiliul de Conducere al ANR.
 
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menționează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare și protecția datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:

 
Proces amânat între CNAPM Constanța și ANR. Dosarul, pe rolul Curții de Apel
 
Ce avere și interese are directorul general al Autorității Navale Române, Cosmin Laurențiu Dumitrache (DOCUMENTE)

 Autoritatea Navală Română se judecă cu fostul director al Căpităniei Zonale Constanța. Un nou termen în dosar
 
Trei foști directori ai ANR, trimiși în judecată de DNA, achitați definitiv! Motivare - „Faptele nu există!“

Trimis în judecată de către DNA Constanţa: Victorie în instanţă pentru Cristian Matei, directorul Administraţiei Porturilor Dunării Fluviale Giurgiu
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii