Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
17:45 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Decizia nu este definitivă Arhiepiscopia Tomisului, obligată să plătească aproape 50.000 de euro! Cine va primi banii

ro

04 Oct, 2021 00:00 2306 Marime text
  • Decizia a fost pronunțată de Tribunalul Constanța, Secția a II-a Civilă, în completul Cfond 7, prezidat de magistratul Cristina Constantinescu.
  • Părți în dosarul civil 4734/118/2021 sunt Fundația Internațională Dimitrie Cantemir, în calitate de creditor, și, respectiv, Arhiepiscopia Tomisului, în calitate de debitor.
  • Împotriva hotărârii Tribunalului, se poate formula cerere în anulare, în termen de 10 zile de la comunicare, cererea urmând a se depune la Tribunalul Constanța.
 
Nu mai puțin de 233.630 de lei, reprezentând debit principal, la care se adaugă dobândă legală penalizatoare, suma echivalând cu peste 47.000 de euro, la cursul actual.
 
Aceasta este suma pe care Arhiepiscopia Tomisului a fost obligată, în primă instanță, să o achite Fundației Internaționale Dimitrie Cantemir.
 
Decizia a fost pronunțată de Tribunalul Constanța, Secția a II-a Civilă, în completul Cfond 7, prezidat de magistratul Cristina Constantinescu.
 
Fundația Internațională Dimitrie Cantemir, adversara Arhiepiscopiei
 
Împotriva hotărârii Tribunalului, luată în dosarul 4734/118/2021, se poate formula cerere în anulare, în termen de 10 zile de la comunicare, cererea urmând a se depune la Tribunalul Constanța.
 
Părți în dosarul civil 4734/118/2021 sunt Fundația Internațională Dimitrie Cantemir, în calitate de creditor, și, respectiv, Arhiepiscopia Tomisului, în calitate de debitor.
 
Potrivit Hotărârii nr. 904/2021, citată pe Jurindex, Fundația a solicitat instanței să dispună emiterea ordonanței de plată împotriva debitoarei Arhiepiscopia Tomisului pentru suma de 233.630 de lei, debit principal, reprezentând contravaloarea produselor solicitate și rămase neachitate.
 

De asemenea, Fundația a solicitat și plata penalităților de întârziere.
 
Din datele procesului
 
„În motivarea cererii se arată că, între părți au existat relații în baza solicitărilor prin care Arhiepiscopia Tomisului a primit produse – cărți, dvd-uri, tablouri specifice, produse cuprinse în facturile fiscale anexate cererii, în valoarea totală de 236.330 lei, facturii ce au fost comunicate debitoarei odată cu produsele, astfel cum se obișnuia între părți“, se arată în documentul citat pe Jurindex.
 
În replică, reprezentanții Arhiepiscopiei Tomisului au solicitat respingerea cererii, motivând, conform sursei citate că „între părți nu a fost încheiat un contract, ci doar o înțelegere prin care Fundația Internațională Dimitrie Cantemir își asuma responsabilitatea tipăririi unor cărți la cererea expresă a debitoarei, iar fiecare volum trebuia să cuprinsă, atașat, și forma electronică a acestuia“.
 
„Reclamanta nu face în niciun fel dovada riguroasă a executării obligațiilor asumate, încălcarea flagrantă a obligației esențiale constând în lipsa cd-urilor atașate volumelor, și rezultă clar din chiar înscrisurile depuse de creditoare, în afara facturilor fiscale nefiind depuse nicun fel de situație a volumelor tipărite și nici dovada de recepție a mărfii și a formatului electronic al facturilor, astfel cum a fost înțelegerea între părți. Așadar, sumele solicitate prin prezenta cerere nu își găsesc justificarea într-o contraprestație corespunzătoare a creditoarei, aceasta nu și-a îndeplinit în mod complet și efectiv serviciile la care s-a angajat“, potrivit rolii.ro.

 
În urma deliberărilor, magistrații au decis să admită cererea Fundației Internaționale Dimitrie Cantemir.
 
În motivarea acestei hotărâri, se arată că„instanța apreciază că, independent de modalitatea concretă în care s-a realizat livrarea produselor aferente facturilor fiscale – susținând debitoarea că marfa nu a fost recepționată de inspectorul său delegat în acest sens – instanța apreciază că, în mod evident, produsele au fost recepționate de către debitoare în fapt, cât timp, conform înscrisului de la fila 27 din dosar, intitulat Confirmare de sold, debitoarea Arhiepiscopia Tomisului a confirmat, în mod expres, existența soldului în valoare de 233.630 lei, la data de 30.09.2020, ceea ce reprezintă, în mod lipsit de echivoc, atât confirmarea executării obligațiilor asumate de creditoarea Fundația Internațională Dimitrie Cantemir, cât și recunoașterea debitului pretins prin prezenta acțiune“.
 
Așa cum am precizat anterior, decizia Tribunalului Constanța poate fi atacată.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:
Incidența crește!
Pelerinajul la Sfântul Andrei, din nou în atenția judecătorilor din Constanța. Cine va decide soarta ceremoniei religioase

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii