Decizia nu este definitivă! Curtea de Apel Bucureşti desfiinţează completurile de cinci judecători de la Înalta Curte. Ce dosar de la Constanţa ar putea fi vizat
Decizia nu este definitivă!: Curtea de Apel Bucureşti desfiinţează completurile de cinci judecători de la
04 Oct, 2019 00:00
ZIUA de Constanta
2103
Marime text
Curtea de Apel Bucureşti a decis, în şedinţa din data de 2 octombrie, anularea Hotărârii nr.1535/2018 a CSM şi Hotărârile nr. 179/2018 şi 2/2019 ale Colegiului de conducere al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României. Hotărârile mai sus precizate vizează completurile de cinci judecători de la Înalta Curte.
Decizia Curţii de Apel Bucureşti nu este definitivă, aceasta putând fi atacată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României.
Iată minuta judecătorilor de la Curtea de Apel Bucureşti:
„Respinge ca neîntemeiată exc. lipsei de interes invocată de pârâtul CSM. Admite acţiunea reclamantei Bogdan Camelia. Admite în parte act. conexă formulată de recl. Goga Octavian. Anulează Hot. nr. 1535/2018 a CSM-Secţia pentru judecători şi Hotărârile nr. 179/2018 şi nr. 2/2019 ale Colegiului de conducere al ICCJ. Respinge ca neîntemeiată cererea formulată de recl. Goga Octavian de suspendare a executării actelor administrative contestate. Ia act că nu s-au solicitat cheltuieli de judecată. Cu recurs în cinci zile de la comunicare pe capătul de cerere privind suspendarea executării şi în termen de 15 zile în ceea ce priveşte anularea hot. contestate. Cererea de recurs se depune la CAB. Pronunţată în sed. pb. azi, 02.10.2019, cu aplicarea art. 396 alin. 2 Cpc.”.
În cazul în care Înalta Curte va menţine decizia Curtea de Apel Bucureşti şi va dispune anularea hotărârilor ce vizează completurile de cinci judecători, printre dosarele care vor primi judecători noi (după alegerea noilor completuri), în penal, se află şi procesul Campusului Social Henri Coandă! În prezenta cauză, fostul primar al municipiului Constanţa, Radu Ştefan Mazăre (recent condamnat definitiv la nouă ani de închisoare în Dosarul retrocedărilor din Constanţa), este acuzat de luare de mită şi de fals în declaraţii (trei infracţiuni). Tot în prezenta cauză, fostul senator Alexandru Mazăre este bănuit de complicitate la luare de mită şi de fals în declaraţii (trei infracţiuni), iar în sarcina omului de afaceri Avraham Morgenstern s-a reţinut infracţiunea de dare de mită.
Dosarul va fi soluţionat de un complet de cinci judecători format din Simona Cîrnaru, Oana Burnel, Anca Mădălina Alexandrescu, Dan Andrei Enescu şi Simona Neniţă. Oricare va fi decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României, aceasta va fi definitivă.
Amintim că, pe data de 28 iunie 2018, judecătorii Simona Cristina Neniţă, Anca Mădălina Alexandrescu şi Daniel Grădinaru, toţi magistraţi ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României, au decis schimbarea încadrării juridice a faptelor reţinute în sarcina lui Alexandru Mazăre din trei infracţiuni de fals în declaraţii (…) în infracţiunea de fals în declaraţii. Ulterior, completul de judecată a decis condamnarea lui Alexandru Mazăre (...) la pedeapsa de 5.000 de lei amendă penală. În continuare, judecătorii au decis achitarea lui Alexandru Mazăre sub aspectul infracţiunii de complicitate la luare de mită. Instanţa a decis că fapta de care este acuzat fratele lui Radu Mazăre nu există.
Omul de afaceri Avraham Morgenstern a fost achitat sub aspectul infracţiunii de dare de mită, după ce judecătorii au concluzionat că „fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege“.
Conform datelor oficiale, în cazul fostului primar al municipiului Constanţa, Radu Ştefan Mazăre, Curtea Supremă a schimbat încadrarea juridică a faptelor din trei infracţiuni de fals în declaraţii (…) în infracţiunea de fals în declaraţii. În continuare, magistraţii au decis condamnarea lui Radu Mazăre (...) la pedeapsa de 5.000 de lei amendă penală. Instanţa a mai decis achitarea fostului primar al municipiului Constanţa sub aspectul infracţiunii de luare de mită. În acest caz, instanţa a decis că fapta de care este acuzat Radu Mazăre nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege.
În continuare, cei trei judecători au decis ridicarea măsurii asigurătoare a sechestrului, instituit prin ordonanţa din data de 28.03.2016, asupra bunurilor mobile şi imobile ale inculpaţilor Alexandru Mazăre şi Radu Ştefan Mazăre. „Ridică măsura asigurătoare a sechestrului, instituit prin ordonanţa din 11.04.2014, asupra sumelor de 18.550 de euro şi 114 dolari USA ridicate de la inculpatul Mazăre Radu Ştefan cu ocazia percheziţiei domiciliare“, potrivit minutei judecătoreşti. În prezenta cauză, Radu Mazăre şi Avraham Morgenstern au fost reţinuţi preventiv pe o durată de 24 de ore începând de la data de 8.04.2014 până la data de 9.04.2014.
Decizia judecătorilor Simona Cristina Neniţă, Anca Mădălina Alexandrescu şi Daniel Grădinaru nu este definitivă, ea fiind atacată atât de către procurorii DNA, cât si de către fraţii Mazăre.
Citeşte şi:
Decizie importantă pentru justiţia din România. Hotărârile privind completurile de cinci judecători de la Înalta Curte, desfiinţate
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii