Decizie de ultimă oră în dosarul dintre Carmen Răducu și ITM Constanța. Iată ce au decis magistrații constănțeni
Decizie de ultimă oră în dosarul dintre Carmen Răducu și ITM Constanța. Iată ce au decis magistrații constănțeni- Anul trecut, fosta șefî a DGASPC Constanța, Carmen Răducu, a dat în judecată Inspectoratul Teritorial de Muncă Constanța.
- În ședința din 21.03.2024, judecătorii din Constanța au admis cererea de suspendare a unui act administrativ.
- În luna septembrie a anului 2023, directorul executiv al DGASPC, Carmen Răducu, a ieșit la pensie.
În 2023, Carmen Răducu a dat în judecată Inspectoratul Teritorial de Muncă, solicitând suspendarea unui act administrativ, emis de instituția, în cadrul căreia a activat până în anul 2020, când a fost transferată la DGASPC Constanța. În afară de Carmen Răducu, alți 43 de angajați au dat în judecată Inspectoratul Teritorial de Muncă Constanța.
Pe rolul Tribunalului Constanța, Secţia de contencios administrativ şi fiscal, a fost înregistrat dosarul cu indicativul 8559/118/2023. Dosarul în stadiul de procesual fond are ca obiect - anulare act administrativ. Carmen Răducu este reclamant, iar Inspectoratul Teritorial de Munca Constanta – pârât.
În ședința din 21.03.2024, judecătorii au admis cererea de suspendare.
„Admite cererea de suspendare formulată de reclamanta Răducu Carmen în contradictoriu cu pârâtul Inspectoratul Teritorial de Muncă Constanţa. Suspendă executarea Deciziei nr. 195/20.07.2023 emisă de pârât, până la soluţionarea definitivă a cererii având ca obiect anularea acesteia. Cu recurs în termen de 5 zile de la comunicare, ce se va depune la Tribunalul Constanţa - Secţia de contencios administrativ şi fiscal. Pronunţată pe 21.03.2024, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei. Pe fond, termen 06.06.2024 pentru administrare probe. Document – Hotărâre intermediară din 21.03.2024“, se spune în soluția pe scurt.
Carmen Răducu, fosta șefa DGASPC: „Procesul poate dura până anul viitor“
„Alături de 43 de colegi de la ITM Constanța am dat în judecată instituția, care nu a respectat o hotărâre câștigată de salariați în noiembrie 2020, cu privire la majorarea salariului. De fapt, a pus-o în aplicare doar un an și jumătate, apoi a renunțat. Adică, instituția nu a mai pus în aplicare o decizie a Curții Constituționale. Procesul poate dura până anul viitor“, ne-a declarat Carmen Răducu, fosta șefa Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța (DGASPC).
Actul administrativ a fost emis ca urmare a unui control efectual Direcţia Generală Corp Control a Ministerului Muncii, care a stabilit că, în baza unor decizii judecătorești, Carmen Răducu a primit un salariu peste limitele prevăzute de lege, pentru perioada în care a lucrat ca inspector ITM.
Carmen Răducu a activat în cadrul ITM Constanța până în anul 2020, când a preluat șefia DGASPC, având funcţia publică de inspector de muncă clasa I, grad profesional superior, gradaţia 5.
În urma verificării s-a concluzionat că s-au stabilit drepturi salarială peste limitele prevăzute de legea nr.153/2017, privind indemnizațiile lui Răducu, prin emiterea a două decizii dobândite de angajații ITM în instanță.
Mai mult decât atât, în Raportul de control se arată că „stabilirea drepturilor salariale pentru angajații ITM Constanța care au solicitat emiterea deciziilor/dispozițiilor de salarizare s-a realizat fără respectarea atât a considerentelor şi dispozitivului sentințelor civile, cât şi a prevederilor Legii-cadru nr. 153/2017, cu modificările si completările ulterioare”.
Ca urmare, inspectorul șef al ITM Constanța a emis Decizia nr. 195/20.07.2023, actul administrativ pe care fosta șefă a DGASPC dorește să îl suspende, prin intermediul căreia s-au anulat cele două decizii ce priveau salarizarea reclamantei, în perioada în care ea a activat în instituție, și recalcularea retroactivă a acestora începând cu data de 1 iulie 2026.
Amintim că, în luna septembrie a anului 2023, Directorul executiv al DGASPC, Carmen Răducu a ieșit la pensie.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
Dosar pe masa magistraților din Constanța: Carmen Răducu versus ITM Constanța într-un caz de anulare a unui act administrativ
Carmen Răducu, director general al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța, averea și interesele (DOCUMENTE)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp