Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
14:19 01 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Decizie definitivă în cazul activistei Nalan Oral. Ce a hotărât ÎCCJ

ro

25 Jul, 2017 15:25 1493 Marime text
Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a decis definitiv eliberarea din arest a activistei turce Nalan Oral, după ce procurorii au anunţat că îşi retrag contestația.
 
Ministerul Public recunoaşte greşeala făcută de Poliţia de Frontieră, care s-a sesizat în momentul identificării documentelor de călătorie ale activistei Nalan Oral. Aceasta deţinea un document de călătorie emis în baza Convenției de la Geneva pentru refugiați.
 
„Din nefericire, autoritățile române s-au confruntat cu un caz neobișnuit și a fost nevoie de intervenția Interpol ca și organizație internațională. Secretariatul general al Interpol a luat decizia de a șterge cazul lui Nalan din baza de date. Această greșeală a costat-o pe clienta mea îndepărtarea de familie, privarea de libertate și a costat-o rememorarea unor traume. Acest statut de refugiat, recunoscut de Regatul Belgiei, nu este un bilet de loterie, este un statut definitiv care se obține și în România", a spus avocatul Alin Speriuti Vlad, potrivit AGERPRES.
 
"Curtea de Apel Timișoara ar trebui să se pronunțe pe 31 iulie asupra încetării cererii de extrădare și să închidă acest dosar. Statutul de refugiat a fost obținut de doamna Nalan în Belgia, în anul 2012. Ea beneficiază de protecția internațională acordată de statul belgian", a mai adăugat avocatul, citat de aceeaşi sursă.
 
Pe 8 iulie, Nalan Oral, care se afla împreună cu fiica sa în vârsta de 10 ani și cu un grup de prieteni, a fost reţinută la granița dintre România și Ungaria, din cauză că pe numele femeii există un mandat Interpol de arestare, emis în Turcia. Femeia are o condamnare de 30 de ani pentru terorism.
 
Nalan a fugit din Turcia după ce a fost condamnată la 30 de ani de închisoare pentru activități militante în favoarea drepturilor omului și femeilor. Avocații au declarat în presa din Belgia că Nalan călătorea legal atunci când a fost reținută în România, deoarece statutul de refugiat îi permite să se deplaseze în spațiul Schengen.
 
"În cazul în care se întoarce în Turcia, ea riscă să fie supusă persecuțiilor motivate de opiniile sale politice", a declarat avocatul Olivier Stein.
 
Articolul integral poate fi citit pe agerpres.ro.

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii