Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
22:45 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Decizie definitivă în cazul tânărului din Medgidia care și-a pierdut brațul într-un accident de muncă. Ce daune morale va primi

ro

25 Nov, 2020 10:54 2518 Marime text


•    Banii vor fi achitați de către societatea angajatoare unde s-a produs accidentul de muncă, în solidar cu cele două persoane stabilite ca fiind responsabile.
•    Tânărul a rămas fără brațul drept în urma unui accident de muncă produs în 2015.
•    Valoarea daunelor morale stabilite în mod definitiv de instanță se ridică la 200.000 de euro, „la care se adăugă dobânda legală calculată de la data rămânerii definitive a prezentei sentinţe penale şi până la data plăţii integrale şi efective a sumelor datorate, sume ce urmează a fi actualizate în raport de rata inflaţiei“.
•    Bărbatul va primi și o prestație periodică lunară reprezentând 80% din salariul minim pe economie.
•    Decizia luată de Curtea de Apel Constanța este definitivă.


Un tânăr din Medgidia, care și-a pierdut mâna în urma unui accident de muncă, va primi daune morale de 200.000 de euro. Aceasta este decizia Curții de Apel Constanța, hotărârea fiind definitivă.

Totodată, bărbatul va primi și o prestație periodică lunară reprezentând 80% din salariul minim pe economie.

Daunele morale și restul sumelor de bani îi vor fi achitate tânărului de către societatea angajatoare unde s-a produs accidentul de muncă, în solidar cu cele două persoane stabilite ca fiind responsabile, de către instanța de judecată, de producerea accidentului.

Hotărârea Curții de Apel Constanța vine în completarea deciziei inițiale pronunțate de către magistrații Judecătoriei Medgidia în luna aprilie a acestui an și este definitivă.


Nerespectarea măsurilor legale de securitate în muncă

După cum arătam în edițiile anterioare, Judecătoria Medgidia a stabilit și ca persoanele considerate răspunzătoare de către instanță pentru această situație să fie condamnate pentru nerespectarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă și vătămare corporală din culpă.

Cazul s-a aflat iniţial în atenţia procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Medgidia, iar ancheta propriu-zisă a durat trei ani, din 2015 şi până în 2018, când s-a finalizat actul de inculpare, iar dosarul a fost trimis la instanță.
 
Acesta a fost înregistrat pe rolul Secţiei penale a Judecătoriei Medgidia la data de 18.04.2018, sub numărul 3152/256/2018. Magistraţii Judecătoriei au pronunţat o primă sentinţă în cauză în luna aprilie a acestui an, dar Curtea de Apel Constanţa a pronunțat, în data de 23 noiembrie 2020, decizia finală.


În rechizitoriul întocmit de procurorii medgidieni se arată că două dintre angajatele societăţii unde a avut loc accidentul de muncă au fost deferite instanţei, fiind acuzate de nerespectatea măsurilor legale de sănătate şi securitate în muncă şi, respectiv, vătămare corporală din culpă.

„Traumatism al brațului drept cu amputație“
 
În actul de sesizare a instanței, citat în Hotărârea 890/2020 a Judecătoriei Medgidia, se arată că „s-a reținut în sarcina inculpatei C. I. că la data de 23 septembrie 2015 nu a respectat Instrucțiunile de lucru și protecția muncii pentru mașina de lucru tocător de deșeuri de fabricație furnir, (...), respectiv cele de la punctul 2 intitulat «Descrierea activităților - succesiunea operațiunilor» și a dat comanda de pornire numitei S.M. a benzii transportoare, în condițiile în care știa că acest lucru trebuie efectuat doar de către deservantul de la tocător, fapt care a condus la accidentarea numitului R. M.S., care a suferit un traumatism al brațului drept cu amputație 1/3 proximală a brațului drept produsă prin comprimare între corpuri dure care a necesitat 40 zile de îngrijiri medicale de la data producerii“.

Se mai arată în acelaşi act că „s-a reținut în sarcina inculpatei S.M. că la data de 23 septembrie 2015 nu a respectat Instrucțiunile de lucru și protecția muncă pentru mașina de lucru tocător de deșeuri de fabricație furnir (...), respectiv cele de la punctul 2 intitulat «Descrierea activităților - succesiunea operațiunilor» și a pornit banda transportoare la comanda numitei C. I., în condițiile în care știa că acest lucru trebuie efectuat doar de către deservantul de la tocător, fapt care a condus la accidentarea numitului R.M.S., care a suferit un traumatism al brațului drept cu amputație 1/3 proximală a brațului drept produsă prin comprimare între corpuri dure care a necesitat 40 zile de îngrijiri medicale de la data producerii“, potrivit www.rolii.ro.

Și-au recunoscut vina

Iniţial, tânărul care şi-a pierdut mâna în accident solicitase daune morale de 1.000.000 de euro şi daune materiale de 100.000 de euro.

În faţa judecătorilor, cele două persoane acuzate au declarat că îşi recunosc vina şi au cerut să fie judecate în baza probelor administrate în timpul anchetei.

La finalul procesului, magistraţii primei instanțe au decis condamnarea celor două persoane la câte un an şi două luni de detenţie, pedepsele fiind suspendate sub supraveghere. De asemenea, s-a decis ca acestea să presteze şi muncă în folosul comunităţii timp de 60 de zile.

În ce priveşte tânărul ce şi-a pierdut mâna, judecătorii au decis ca acesta să fie despăgubit cu suma de 200.000 de euro, în hotărârea Judecătoriei Medgidia arătându-se că daunele morale urmau să fie achitate exclusiv de către societatea angajatoare.

Modificările aduse de Curtea de Apel

Totuși, Curtea de Apel Constanța a schimbat în parte această decizie a Judecătoriei Medgidia și a hotărât ca și cele două persoane considerate responsabile de producerea accidentului de muncă să achite daunele, în solidar cu firma angajatoare.

În același timp, Curtea de Apel a decis și ca firma, alături de cele două persoane responsabile de producerea accidentului, să îi achite tânărului rămas fără un braț și o prestație periodică lunară, în cuantum de 80% din salariul minim net pe economie.

Astfel, în Hotărârea nr. 1036/2020 a Curții de Apel Constanța se arată că instanța  „obligă în solidar inculpatele C.I., S.M. şi partea responsabilă civilmente S.C. (...) S.R.L. către partea civilă R.M.S. la plata sumei de 200.000 euro (echivalent lei la cursul BNR de la momentul plăţii efective), cu titlul de daune morale, la care se adăugă dobânda legală calculată de la data rămânerii definitive a prezentei sentinţe penale şi până la data plăţii integrale şi efective a sumelor datorate, sume ce urmează a fi actualizate în raport de rata inflaţiei. Obligă în solidar inculpatele C.I., S.M. şi partea responsabilă civilmente S.C. (...) S.R.L. către partea civilă R.M.S. la plata unei prestaţii periodice lunare calculată începând cu data de 02.10.2017, reprezentând 80 % din salariul minim net pe economie, aferent fiecăreia dintre lunile în care se datorează prestaţia periodică“.

Hotărârea pronunțată în apel de Curtea de Apel Constanța este definitivă.

Citește și:
A murit în cabina maşinii aflate la descărcat containere în Portul Constanţa. Ce spun inspectorii ITM



 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii