Decizie definitivă în dosarul accidentului de la Cora - Brătianu!
Decizie definitivă în dosarul accidentului de la Cora - Brătianu!- Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.
Decizie definitivă în dosarul accidentului, de la jumătatea lunii septembrie 2023, de pe bulevardul I. C. Brătianu din municipiul Constanţa, zona Cora, eveniment soldat cu rănirea mai multor persoane.
Judecătorii de la Tribunalul Constanța au decis ca șoferul acuzat de producerea evenimentului să rămână, în continuare, în stare de arest preventiv.
Decizia este una definitivă.
Dosarul a fost instrumentat de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța și a fost trimis spre soluționare Judecătoriei Constanța.
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
După accident, procurorii au solicitat și obținut arestarea șoferului, în cauză fiind reţinute următoarele:
PRECIZĂRI:„La data de 12.09.2023, în jurul orei 06:44, inculpatul R.A.D., ce avea suspendat dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice (urmare a depistării sale conducând sub influența băuturilor alcoolice și a substanțelor psihoactive pe raza judeţului Prahova la data de 11.09.2023), a condus un autoturism marca Audi A6 pe bulevardul I. C. Brătianu din municipiul Constanţa, pe banda nr. 1, dinspre strada Alba Iulia către strada Dezrobirii.
Când a ajuns în apropierea intersecţiei de tip sens giratoriu cu strada Dezrobirii, din cauza nepăstrării unei distanțe de siguranță faţă de autovehiculele care circulau înaintea sa, a acroşat cu partea frontală a autoturismului partea din spate a unui alt autoturism, care circula regulamentar, proiectându-l înainte, astfel că acesta a acroşat ulterior un autobuz şi un microbuz.
Accidentul de circulaţie a fost soldat cu vătămarea corporală a celor patru pasageri din autoturismul condus de inculpat (ce nu au dorit să formuleze plângere prealabilă împotriva acestuia şi nici să fie examinate medico-legal), precum şi a unor pasageri din celelalte autovehicule implicate în accident, respectiv persoanele vătămate H.M. (ce necesită 10 zile de îngrijiri medicale pentru vindecare), L. P.A. (ce necesită 6-7 zile de îngrijiri medicale pentru vidnecare) și S.M.L. (ce necesită 120 de zile de îngrijiri medicale pentru vindecare).
Inculpatul a părăsit locul faptei după producerea evenimentului rutier şi înainte de sosirea la fața locului a lucrătorilor de poliție.
El s-a prezentat ulterior, în aceeaşi zi, ora 17:50, la sediul Serviciului Rutier Constanţa, unde a recunoscut că a condus autoturismul şi că a produs accidentul de circulaţie.
A fost testat cu aparatul Drugtest, ce a indicat o valoare pozitivă pentru amfetamină şi metamfetamină, astfel că inculpatul a fost condus ulterior la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța, unde i-au fost prelevate mostre biologice, în vederea stabilirii prezenţei în sânge a substanţelor psihoactive.
S-a reţinut totodată că inculpatul R.A.D. a comis faptele reţinute în sarcină în stare de recidivă postcondamnatorie, respectiv în termenul de supraveghere al executării unei pedepse neprivative de libertate la care fusese condamnat ca urmare a comiterii unei infracţiuni de complicitate la tâlhărie.
La data de 13.09.2023 judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Constanța a admis propunerea procurorului de caz, dispunând luarea măsurii arestului preventiv, pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 13.09.2023 şi până la data de 12.10.2023 inclusiv, faţă de inculpatul R.A.D.
Precizăm că punerea în mișcare a acțiunii penale, reținerea și arestarea preventivă reprezintă etape și măsuri din cursul procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual adecvat de administrare a probatorului, activități care nu pot, în nicio situație, să înfrângă principiul constituțional al prezumției de nevinovăție“.
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
Iată de ce a fost achitat definitiv Gabriel Oprea în dosarul morții polițistului Bogdan Gigină! (DOCUMENT)
Știri justiție Constanța
Fostul senator Gigi Christian Chiru acuzat de ucidere din culpă! Judecătorii au încetat procesul penal. Definitiv
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp