Decizie definitivă! Înalta Curte a încetat procesul penal față de Nicolae Matei, fostul primar din Năvodari, și față de Corina Jianu, fost judecător
Decizie definitivă!: Înalta Curte a încetat procesul penal față de Nicolae Matei, fostul primar din Năvodari,- Dosarul a fost soluționat în primă instanță de Curtea de Apel București, prin Hotarârea nr. 225/2020 din 20.11.2020, când Nicolae Matei, fostul primar al oraşului Năvodari, a fost condamnat la 9 ani închisoare cu executare (pedeapsă obținută prin contopire). Asta în timp ce Corina Eugenia Jianu, fost judecător în cadrul Judecătoriei Constanța, a luat în primă instanță 7 ani închisoare în regim de detenţie.
- Vineri, 21 iulie 2023, conform portalului instanțelor de judecată, Curtea Supremă a încetat procesul penal ca efect al intervenirii prescripţiei răspunderii penale față de: „Matei Nicolae pentru infracțiunea de abuz în serviciu în formă calificată şi continuată, Jianu Corina Eugenia pentru două infracțiuni de abuz în serviciu în formă calificată, Căpățână Victoria pentru complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu în formă calificată, Idvu Constantin Florin, Gurgu Isidor și SC Dormarbib Group SRL pentru infracțiunea de spălarea banilor“.
Judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție a României s-au pronunțat definitiv în dosarul în care procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus, în noiembrie 2014, trimiterea în judecată a mai multor persoane printre care Nicolae Matei, fostul primar al oraşului Năvodari, și Corina Eugenia Jianu, fost judecător în cadrul Judecătoriei Constanța. Dosarul a fost soluționat în primă instanță de Curtea de Apel București, prin Hotarârea nr. 225/2020 din 20.11.2020, când Nicolae Matei, fostul primar al oraşului Năvodari, a fost condamnat la 9 ani închisoare cu executare (pedeapsă obținută prin contopire). Asta în timp ce Corina Eugenia Jianu, fost judecător în cadrul Judecătoriei Constanța, a luat în primă instanță 7 ani închisoare în regim de detenţie.
Încetarea procesului penal ca efect al intervenirii prescripţiei
Conform portalului instanțelor de judecată, vineri, 21 iulie 2023, Curtea Supremă a încetat procesul penal ca efect al intervenirii prescripţiei răspunderii penale față de:
„Matei Nicolae pentru infracțiunea de abuz în serviciu în formă calificată şi continuată, Jianu Corina Eugenia pentru două infracțiuni de abuz în serviciu în formă calificată, Căpățână Victoria pentru complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu în formă calificată, Idvu Constantin Florin, Gurgu Isidor și SC Dormarbib Group SRL pentru infracțiunea de spălarea banilor“.
În primă instanță, Victoria Căpăţână luase 4 ani şi 6 luni închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu și achitare pentru săvârşirea infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat.
Tot în primă instanță, Curtea de Apel București a decis achitarea lui Idvu Constantin Florin, pentru săvârşirea infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat, însă a fost condamnat la pedeapsa de 3 ani închisoare, în regim de detenţie, pentru săvârşirea infracţiunii de spălare a banilor.
Gurgu Isidor a fost achitat tot în primă instanță pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate tentativă la abuz în serviciu prevăzută, dar și pentru constituire a unui grup infracţional organizat, însă a fost condamnat la pedeapsa de 4 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de spălare a banilor.
În continuare, Curtea de Apel București a mai decis, tot în primă instanță, achitarea inculpatei SC Dormarbib Group SRL pentru săvârşirea infracţiunii de spălare a banilor în formă continuată, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate tentativă la abuz în serviciu, pentru săvârşirea infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat și condamnată la pedeapsa amenzii de 500.000 lei, stabilită în condiţiile art. 137 alin. 1, 2, şi 4 alin. 1 lit. c C. pen.(250 de zile amendă cu 2000 de lei cuantumul zilei amendă) pentru săvârşirea infracţiunii de spălare a banilor.(faptă 15.05.2013).
„În baza art. 138 C. pen. aplică inculpatei pedeapsa complementară prevăzută de art. 136 alin. 3 lit. a C. pen., respectiv, dizolvarea persoanei juridice SC Dormarbib Group SRL“, se mai arată în decizia Curții de Apel București.
De menționat că în primă instanță Manu Vasile Alexandru a fost achitat pentru săvârşirea infracţiunii de spălare a banilor.
Potrivit DNA, în rechizitoriul întocmit procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
„În anul 2011, inculpatul Matei Nicolae, împreună cu inculpaţii SC Dormarbib Group SRL şi Gurgu Isidor, a constituit un grup infracţional organizat al cărui scop a fost săvârşirea unor infracţiuni îndreptate împotriva patrimoniului oraşului Năvodari, dar şi de spălare a banilor, care să le asigure folosul acelor infracţiuni.
În cadrul acestui grup, care a acționat până în anul 2013, inculpatul Matei Nicolae a avut rolul de a iniția hotărâri de consiliu local prin care să se creeze premisele fraudării intereselor economice ale primăriei Năvodari, iar ulterior, de a dispune în mod ilicit de bunuri și sume de bani aparținând orașului, cu efectul păgubirii bugetului local și obținerii unor avantaje patrimoniale pentru alte persoane.
La rândul lor, în cadrul asocierii, inculpații Gurgu Isidor și SC Dormarbib Group - strâns legați prin legături de familie și respectiv comerciale de inculpatul Matei Nicolae - au avut rolul de a dobândi bunurile provenite din săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu de către acesta din urmă.
De asemenea, inculpații Gurgu Isidor și SC Dormarbib Group au transmis mai departe bunurile cu proveniență ilicită, cu scopul ascunderii originii lor ilicite.
Grupul infracțional constituit de către inculpații Matei Nicolae, Gurgu Isidor și SC Dormarbib Group SRL a fost, totodată, sprijinit și de către inculpații Căpățână Victoria și Idvu Constantin Florin.
Aceștia din urmă au fost integrați în structura asocierii pe care au sprijinit-o la comiterea infracțiunilor.
Spre exemplu, inculpata Căpățână Victoria l-a ajutat pe inculpatul Matei Nicolae să comită fapta de abuz în serviciu în legătură cu emiterea unui titlu de proprietate, procedând la alegerea completului de judecată prin introducerea mai multor acțiuni identice, urmată de renunțarea la judecată în toate dosarele formate, cu excepția celui repartizat inculpatei Jianu Corina Eugenia“.
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
Comunicatul DNA poate fi citit integral accesând acest link - COMUNICAT DNA.
PRECIZĂRI
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și
Decizie definitivă în cazul lui Liviu Cristian Negoiță, primarul din Cernavodă, trimis în judecată de DNA!
Procurorul Andrei Bodean rămâne șeful DNA Constanța! CV-ul, averea și interesele! (DOCUMENTE)
DNA Constanța l-a trimis în judecată pe fostul director al Gărzii de Coastă!
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp