Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:22 15 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Decizie definitivă într-un mega-dosar DIICOT! Mulţi inculpaţi acuzaţi de evaziune fiscală şi spălare de bani, achitaţi

ro

18 Oct, 2019 00:00 2315 Marime text
Judecătorii Curţii de Apel Constanţa s-au pronunţat ieri într-un dosar penal instrumentat de procurorii DIICOT, cauză în care 15 persoane au fost deferite justiţiei pentru sprijinirea unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală şi spălare de bani.
 
În primă instanţă, Tribunalul Constanţa a dispus obligarea inculpaţilor să achite cu titlu de despăgubiri civile, la care se adaugă accesoriile bugetare calculate până la data plăţii efective a debitului principal, către partea civilă Ministerul Finanţelor Publice - Agenţia Naţională de Administrare Fiscală - Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Galaţi - Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Constanţa, suma de 34,2 milioane de lei. 
 
Potrivit DIICOT, în 2004, patru persoane au constituit un grup infracţional având drept scop obţinerea de foloase materiale, prin desfăşurarea de activităţi de evaziune fiscală şi spălare de bani. Ulterior, la acest grup au aderat şi alte persoane, toate având ca scop, potrivit organelor de anchetă, să obţină importante venituri şi să prejudicieze bugetul statului. 
 
În scurt timp, inculpaţii, în calitate de administratori statutari sau de fapt la diverse societăţi comerciale, au reuşit să obţină importante venituri în urma activităţilor comerciale desfăşurate între societăţile lor sau cu alte firme, pe care nu le-au înregistrat în evidenţa contabilă. 
 
Pentru a nu suporta consecinţele penale, aceştia, direct sau indirect, au găsit persoane ce au preluat societăţile pe care au desfăşurat activităţile de evaziune fiscală şi spălare de bani, modalitate în care au putut fie să justifice lipsa evidenţei contabile prin „predarea” ei către noii asociaţi şi administratori, fie să motiveze că nu mai erau administratorii firmelor şi astfel nu au nici un fel de răspundere pentru prejudicierea bugetului de stat.
 
Cei 15 inculpaţi au fost trimişi în judecată de DIICOT Constanţa la începutul lunii aprilie 2016.
 
Aproape de finele anului 2017, Tribunalul Constanţa a dispus condamnarea inculpaţilor în total la 55 de ani de închisoare. De menţionat că Tribunalul a dispus achitarea a trei dintre din inculpaţi.
 
Decizia Tribunalului Constanţa a fost contestată la Curtea de Apel Constanţa, instanţă care ieri a dispus achitarea mai multor inculpaţi, raportat la art.16 lit.b şi f din Cod procedură penală, potrivit cărora „a intervenit amnistia sau prescripţia, decesul suspectului ori al inculpatului persoană fizică sau s-a dispus radierea suspectului ori inculpatului persoană juridică“ şi „fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege“. În continuare, instanţa a micşorat numărul anilor de închisoare stabiliţi de primă instanţă, de la 55 la aproximativ 20. 
 
Curtea de Apel a admis, în parte, acţiunea civilă formulată de partea civilă Ministerul Finanţelor Publice - Agenţia Naţională de Administrare Fiscală - Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Galaţi - Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Constanţa şi: Obligă inculpaţii (...) în solidar, la plata sumei de 202.615,19 lei către partea civilă Ministerul Finanţelor Publice - Agenţia Naţională de Administrare Fiscală - Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Galaţi - Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Constanţa. 
 
„Obligă inculpatul (...) la plata sumei de 506.728,87 lei, la care se adaugă restul accesoriilor bugetare calculate până la data plăţii efective a debitului principal, către partea civilă Ministerul Finanţelor Publice. Obligă inculpatul (...) la plata sumei de 741804,79 lei, cu titlu de despăgubiri civile, la care se adaugă accesoriile bugetare calculate până la data plăţii efective a debitului principal, către partea civilă Ministerul Finanţelor Publice Constanţa. Obligă inculpatul (...) la plata sumei de 58.726,15 lei, cu titlu de despăgubiri civile. Obligă inculpaţii (...), în solidar, la plata sumei de 16171,40 lei reprezentând TVA cu titlu de despăgubiri civile, la care se adaugă accesoriile bugetare calculate până la data plăţii efective a debitului principal. Obligă inculpatul (...) la plata sumei de 124.739,95 lei cu titlu de despăgubiri civile, la care se adaugă accesoriile bugetare calculate până la data plăţii efective a debitului principal, către partea civilă Ministerul Finanţelor Publice - Agenţia Naţională de Administrare Fiscală“, potrivit minutei Curţii de Apel Constanţa. 
 
De menţionat că judecătorii au menţinut dispoziţiile sentinţei primei instanţe referitoare la celelalte obligaţii civile, la sechestrul asigurător şi la confiscarea specială, totodată menţinând celelalte dispoziţii ale sentinţei primei instanţe care nu sunt contrare prezentei decizii.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii