Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:23 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Definitiv Primăria Constanța, obligată să achite 5.000 de euro daune morale unui elev din oraș!

ro

15 Nov, 2023 17:00 1370 Marime text
  • Cazul a ajuns la Curtea de Apel după ce municipalitatea a atacat în recurs decizia Tribunalului potrivit căreia elevul urma să primească despăgubirile și daunele pentru incidentul suferit.
  • Daunele vin ca urmare a unui incident în care a fost implicat elevul într-un liceu din Constanța, când tavanul clasei s-a prăbușit peste el, în timpul orelor de curs.
Un elev din Constanța este pe cale să primească 1.018 lei daune materiale și 5.000 de euro daune morale, dar și 2.798,985 lei cheltuieli de judecată, de la Primăria Constanța, în urma unei decizii definitive pronunțate astăzi, 15 noiembrie 2023, de către Curtea de Apel.
 
Daunele vin ca urmare a unui incident în care a fost implicat elevul într-un liceu din Constanța, când tavanul clasei s-a prăbușit peste el, în timpul orelor de curs.
 
Accidentul s-a produs în anul 2017, însă dosarul a fost abia acum soluționat definitiv.
 
Astăzi, Secția I Civilă a Curții de Apel Constanța, în completul RC 2, format din magistrații Alina Gabriela Jurubiță (președintele instanței), Geta Cristina Gheorghe și Adriana Ioana Sincu Badea.
 
Dosarul are indicativul 8666/212/2019*, obiectul fiind acțiune în răspundere delictuală, și a fost deschis chiar de către elevul peste care s-a prăbușit tavanul.
 
Cazul a ajuns la Curtea de Apel după ce municipalitatea a atacat în recurs decizia Tribunalului potrivit căreia elevul urma să primească despăgubirile și daunele pentru incidentul suferit.
În Hotărârea 360/2023 a Tribunalului Constanța, reconfirmată acum de Curtea de Apel, judecătorii au explicat că în cauză nu poate fi atrasă răspunderea directorului unității școlare pentru acel accident „de vreme ce finanţarea lucrărilor de reparaţii se asigură din bugetele locale ale unităţilor administrativ-teritoriale de care aparţin unităţile de învăţământ preuniversitar, făcându-se dovada existenţei unei solicitări în acest sens“.
 
Prin decizia primei instanțe, adică a Judecătoriei Constanța, directorul unității de învățământ și municipalitatea fuseseră obligați la achitarea daunelor.
 

Totuși, ulterior, Tribunalul a decis în judecarea apelului că doar municipalitatea trebuie să achite daunele.
 
Decizia Tribunalului a rămas definitivă prin hotărârea de azi a Curții de Apel.
 
În cauză, Primăria Municipiului Constanța și Unitatea Administrativ Teritorială Municipiul Constanța au fost recurenți pârâți.
 
În cererea de chemare în judecată, elevul a arătat, pe scurt, că „la data de (...).11.2017, în timp ce se afla la orele de curs din cadrul Liceului Tehnologic de Electronică și Telecomunicații, a fost accidentat și vătămat prin desprinderea unei suprafețe din tencuiala tavanului clasei“, potrivit primei hotărâri în cauză.
 
În urma accidentării suferite, liceanul a spus că a avut nevoie de 60 de zile de îngrijiri medicale.

 
„Referitor la daunele materiale, reclamantul a susținut că sunt dovedite prin înscrisuri, iar daunele morale sunt justificate în privința cuantumului raportat la suferința îndelungată de 60 de zile de îngrijiri medicale, disconfortul la mers de 1 an, implicit urmările psihice din cauza accidentului. De asemenea, reclamantul a arătat că din cauza accidentului au survenit unele modificări de funcționalitate intrapsihică în cazul său“, se mai arată în motivarea acțiunii.
 
În motivarea Hotărârii 360/2023, judecătorii au precizat, printre altele, că „Tribunalul apreciază că se impune schimbarea hotărârii primei instanţei şi a constata că răspunderea civilă delictuală pentru accidentul suferit de reclamant aparţine proprietarului clădirii, respectiv Municipiul Constanţa“.
 
Sursa motivare: Portalul Național al Jurisprudenței – www.rejust.ro, www.rolii.ro
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Constănțeanul supărat
Primăria Constanța, întrebată despre autorizațiile de construire pentru cartierul Baba Novac! „De ce plătim taxe?“

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii