Definitiv Șofer despăgubit de primărie după ce i-a fost ridicată mașina parcată lângă Baroul Constanța!
Definitiv: Șofer despăgubit de primărie după ce i-a fost ridicată mașina parcată lângă Baroul Constanța!
20 Jun, 2022 00:00
ZIUA de Constanta
5779
Marime text
- Bărbatul a dat în judecată Poliția Locală Constanța, care îi ridicase mașina parcată pe un loc destinat persoanelor cu dizabilități, dosarul primind la instanță indicativul 7506/118/2021.
- După ce Tribunalul Constanța a anulat dispoziția prin care i-a fost ridicată mașina, Curtea de Apel Constanța a decis acum, definitiv, ca șoferul să primească și despăgubiri de la primărie.
- Se arată în minuta Hotărârii 775/2022 a Curții de Apel Constanța că instanța „admite recursul. Casează în parte sentinta recurată şi, rejudecând, dispune: Obligă pârâtul la plata către reclamanti a sumei de 570 lei reprezentând despăgubiri“.
Dublă victorie în instanță pentru un bărbat din Constanța pe care municipalitatea în lăsase fără mașină, fiindu-i ridicată de Poliția Locală de lângă Barou!
După ce Tribunalul Constanța a anulat dispoziția prin care i-a fost ridicată mașina, Curtea de Apel Constanța a decis acum, definitiv, ca șoferul să primească și despăgubiri de la primărie.
Bărbatul a dat în judecată Poliția Locală Constanța, care îi ridicase mașina parcată pe un loc destinat persoanelor cu dizabilități, dosarul primind la instanță indicativul 7506/118/2021.
În urma deliberărilor, magistrații Tribunalului Constanța au decis să anuleze dispoziția privind ridicarea, transportul și depozitarea mașinii constănțeanului, emisă de Primăria Municipiului Constanța – Direcția Generală Poliția Locală, în proces stabilindu-se că reclamantul fusese însoțitorul unei persoane cu dizabilități.
Acum, Curtea de Apel Constanța a admis recursul declarat de reclamanți, reprezentați de SCA Vlahu & Asociații, din cadrul Baroului Constanța, și a decis inclusiv acordarea de despăgubiri.
Minuta hotărârii Curții de Apel Constanța
Se arată în minuta Hotărârii 775/2022 a Curții de Apel Constanța că instanța „admite recursul. Casează în parte sentinta recurată şi, rejudecând, dispune: Obligă pârâtul la plata către reclamanti a sumei de 570 lei reprezentând despăgubiri“.
Prin aceeași hotărâre, Municipiul Constanța prin Primar a fost obligat „la plata către recurenți a sumei de 100 lei cheltuieli de judecată în recurs (taxă judiciară de timbru)“.
Hotărârea Curții de Apel Constanța este definitivă, iar reclamanții urmează să primească banii de la municipalitate.
Așa cum arătam în edițiile anterioare, în motivarea deciziei de anulare, Tribunalul arătase, printre altele, că „se poate observa că măsura a fost dispusă pentru parcarea pe locurile de parcare amenajate și semnalizate corespunzător, destinate persoanelor cu handicap în contextul în care s-a făcut dovada că locul de parcare ocupat era unul corespunzător, atât timp cât soţia sa este o persoană încadrată în grad de handicap, potrivit Certificatului de încadrare în grad de handicap DCH (...), cu valabilitate permanentă, începând cu data emiterii“.
„Reținând pe de o parte că în sarcina reclamantului nu a fost reținută o faptă contravențională, iar pe de altă parte staționarea vehiculului a fost realizată în locul respectiv motivat de faptul că reclamantul se afla la locul de referință în prezența soției sale, persoană încadrată în grad de handicap, instanța apreciază asupra nelegalității actului administrativ, urmând a dispune în temeiul disp. art. 1,8 și 18 din legea 554/2004, anularea acestuia“, au mai spus judecătorii.
Discuțiile s-au purtat în dosarul 7506/118/2021, în care cei doi reclamanți au dat în judecată Municipiul Constanța prin Primar.
Cazul a fost analizat de completul CA7 din cadrul Secției de Contencios administrativ și fiscal a Tribunalului Constanța, prezidat de magistratul Loredana Violeta Motoc.
La Curtea de Apel, cazul a fost analizat de completul C4 Recurs al Secției de Contencios administrativ și fiscal, format din magistrații Ecaterina Grigore, Roxana Nicoleta Bacu și Ramona Poppa.
În minuta Hotărârii nr. 51/2022, a Tribunalului Constanța, se arăta că instanța „admite în parte cererea (...) anulează Dispoziția privind ridicarea, transportul și depozitarea vehiculelor oprite / staționate neregulamentar nr. 005567/20.06.2021 emisă de Primarul Municipiului Constanța – Direcția Generală Poliția Locală“.
Judecătorii au respins însă solicitarea de restituire a taxei de ridicare și transport, în sumă de 570 de lei. Totuși, această solicitare a fost admisă în recurs, la Curte, omul primind banii înapoi, cu titlul de despăgubiri.
În Hotărârea nr. 51/2022, citată pe Jurindex, se arată că cei doi reclamanți s-au deplasat în ziua respectivă în zona Baroului Constanța, pentru a obține o consultație juridică.
Autoturismul, parcat pe strada Termele Romane
Autoturismul în care se aflau cei doi a fost parcat pe strada Termele Romane, pe un loc marcat pentru persoanele cu dizabilități.
„La acea dată, autoturismul a fost condus de către reclamant, deși proprietar al acestuia este reclamanta, (...), persoană încadrată în gradul de handicap accentuat, cu valabilitate permanentă, conform Certificatului de încadrare în grad de handicap atașat“, se arată în cererea de chemare în judecată, citată în hotărârea instanței.
„Ridicarea vehiculului s-a realizat întrucât ar fi fost încălcate dispozițiile art. 100 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 448/2006, lucru nereal, subsemnatul am fost însoțitorul unei persoane cu dizabilități, care are o problemă de vedere şi care nu posedă permis de conducere. Aceste aspecte le-am învederat şi când am fost să ridic mașina, probabil de aceea nu mi s-a mai întocmit un proces-verbal de sancționare a contravenției“, se mai arată în documentul citat.
De asemenea, conducătorul auto a mai precizat la instanță că „astfel, Dispoziția de ridicare are un caracter nelegal şi față de împrejurarea că este emisă fără a exista un proces-verbal de contravenție prin care să se constate săvârșirea unei fapte contravenționale“.
S-a cerut respingerea acțiunii
În replică, avocații Municipiului Constanța prin Primar au solicitat respingerea acțiunii, ca neîntemeiată.
Aceștia au motivat că „referitor la susținerile reclamanților privind faptul că, erau îndreptățiți să ocupe locul de parcare special amenajat pentru persoane cu handicap, depunând în acest sens la dosarul cauzei Certificatul de încadrare în grad de handicap a reclamantei (...), urmează a se avea în vedere nota raport a agentului constatator care a întocmit dispoziția a cărei anulare se solicită, la data efectuării controlului, autoturismul (...) nu avea afișat în parbriz, la vedere, cardul legitimație pentru folosirea gratuită a locurilor de parcare special amenajat pentru persoane cu handicap“.
După deliberări, acțiunea a fost admisă în parte de judecătorii Tribunalului Constanța.
În motivarea hotărârii instanței se arată că „în situația pendinte, se poate observa că măsura a fost dispusă pentru parcarea pe locurile de parcare amenajate și semnalizate corespunzător, destinate persoanelor cu handicap în contextul în care s-a făcut dovada că locul de parcare ocupat era unul corespunzător, atât timp cât soţia sa este o persoană încadrată în grad de handicap, potrivit Certificatului de încadrare în grad de handicap DCH (...), cu valabilitate permanentă, începând cu data emiterii“.
Judecătorii au mai spus că „reținând pe de o parte că în sarcina reclamantului nu a fost reținută o faptă contravențională, iar pe de altă parte staționarea vehiculului a fost realizată în locul respectiv motivat de faptul că reclamantul se afla la locul de referință în prezența soției sale, persoană încadrată în grad de handicap, instanța apreciază asupra nelegalității actului administrativ, urmând a dispune în temeiul disp. art. 1,8 și 18 din legea 554/2004, anularea acestuia“.
Așa cum am precizat anterior, Curtea de Apel Constanța a decis, recent, ca oamenii să primească înapoi și cei 570 de lei, banii fiindu-le dați înapoi cu titlul de despăgubiri.
Decizia Curții de Apel este definitivă.
Sursa motivare: Portal Jurisprudenţă – rejust.ro - Hotarâre nr. 51/2022 din 17.01.2022
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și
Atenție, șoferi!
Când ar putea fi desființat Regulamentul parcărilor publice din Constanța! Termen în instanță
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii