Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:53 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Delapidare în forma continuată la o primărie din județul Constanța. Prima condamnare

ro

04 Oct, 2021 10:44 9546 Marime text

 
Un referent în cadrul unei primării din județul Constanța, având ca atribuții de serviciu încasarea sumelor de bani de la contribuabili, a fost condamnată de Judecătoria Constanța la un an și patru luni de închisoare cu suspendare, pentru comiterea infracţiunii de delapidare, în forma continuată.
 
Decizia nu este definitivă.
 
Prin actul de sesizare, în sarcina inculpatei s-a reținut că, în calitate de referent în cadrul Primăriei , având ca atribuții de serviciu încasarea sumelor de bani de la contribuabili, în perioada mai 2015-octombrie 2018 și-a însușit în interes propriu suma de 257.276,58 lei, ce provenea din încasarea acestor taxe.
 
Situația a fost descoperită după o acțiune de audit financiar efectuat de către auditorii publici din cadrul Curții de Conturi a României-Camera de Conturi Constanța.
 
În actul de sesizare s-a mai menționat că în urma verificărilor efectuate, s-a constatat existența unor diferențe dintre sumele efectiv încasate și cele depuse la casieria instituției, astfel că a fost constituită o comisie internă, ale cărei atribuții au constat în verificarea încasărilor de impozite și taxe și depunerile acestora la casieria centrală a instituției, precum și verificarea încrucișată și prin sondaj, pentru perioada 2015-2018.
 
Astfel, s-au constatat diferențe între sumele încasate și depuse ulterior la casieria centrală a instituției, iar dintr-o verificare inițială prin sondaj pentru perioada 2015-2016, potrivit extrasului din programul informatic de impozite și taxe și a rapoartelor de încasări desfășurate pe operatori, s-a constatat că au existat încasări care nu se regăsesc în borderourile de depunere către casieria centrală, dar care se regăsesc parțial în dosarele puse la dispoziție de către angajată.
 
Cu ocazia audierilor, inculpata a declarat că nu este de acord cu o parte din concluziile raportului de expertiză, menționând însă că își asumă o parte din vină sub forma neglijenței, în sensul că nu a predat banii încasați la casieria centrală pe bază de dispoziție de plată.

 
Borderourile purtau numărul de ordine din calculator și a observat că o parte din borderourile de predare a sumelor nu poartă semnătura acesteia.
 
Inculpata a menționat că nu și-a însușit sumele de bani din taxele achitate de contribuabili, menționate în raportul de expertiză contabilă.
 
În cursul judecății, astfel cum s-a evidențiat mai sus, inculpata s-a prevalat de procedura simplificată a recunoașterii învinuirii.
 
Primăria și-a recuperat prejudiciul.


Sursa text: rolii.ro 

Se cuvin câteva precizări

Inculpata din prezenta era angajată în cadrul unei alte primării din județul Constanța, nu a Primăriei Constanța, așa cum s-a crezut inițial.    

PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
  
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii