Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:04 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Delapidare și uz de fals la unul dintre cele mai cunoscute spitale din Constanța. Date din ancheta penală a procurorilor

ro

07 Oct, 2021 00:00 6512 Marime text
 
  • Angajata Spitalului Clinic Căi Ferate Constanța ar fi falsificat un număr de opt chitanțe, în perioada ianuarie 2013-aprilie 2014, inserând pe cel de-al doilea exemplar al chitanțelor, sume mai mici, însușindu-și în total suma de 11.412 lei, la care s-au adăugat penalități în cuantum de 6.937,99 lei.
 
Procurorii din Constanța au anchetat în ultimii ani zeci de dosare penale privind infracțiunile de delapidare și uz de fals, iar la finalul cercetărilor au dispus trimiterea în judecată a celor față de care infracțiunile au fost dovedite.
 
Conform portalului instanțelor de judecată, părțile vătămate sunt asociații de proprietari, societăți comerciale cu diferite obiecte de activitate și chiar instituții publice. 
 
Într-un astfel de dosar, o angajată a Spitalului Clinic Căi Ferate Constanța a fost condamnată, în primă instanță, la închisoare cu suspendare pentru delapidare, uz de fals și fals material în înscrisuri oficiale.
 
În concret, inculpata este acuzată că, în calitate de casier, având atribuții de gestiune, reieșind din fișa postului, în cadrul Spitalului Clinic Căi Ferate Constanța, a procedat la modificarea exemplarului nr. 2 al unui număr de opt chitanțe și borderouri aferente, însușindu-și astfel suma de 11.412 lei.
 
În primă instanță, Judecătoria Constanța a decis condamnarea inculpatei, pentru infracțiunea de delapidare, la pedeapsa de un an de închisoare.

Pentru infracțiunea de fals material în înscrisuri oficiale, inculpata a primit un an de închisoare, iar pentru infracțiunea de uz de fals a primit șase luni de închisoare.
 
Judecătoria Constanța a contopit cele trei pedepse cu închisoarea și a decis aplicarea pedepsei cea mai grea de un an închisoare la care se adaugă sporul de șase luni închisoare, condamnând în total inculpata la pedeapsa de un an și șase luni de închisoare cu suspendare.
 

Decizia Judecătoriei Constanța nu a fost definitivă.
 
Dosarul a fost instrumentat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța.
 
Prin rechizitoriu a fost trimisă în judecată inculpata pentru faptul că, în calitate de casier, având atribuții de gestiune, reieșind din fișa postului, în cadrul Spitalului Clinic Căi Ferate Constanța, a procedat la modificarea exemplarului nr. 2 al unui număr de opt chitanțe și borderouri aferente, însușindu-și astfel suma de 11.412 lei.
 
În concret, inculpata este acuzată de: delapidare - (8 acte materiale, la datele de 23.01.2013, 01.02.2013, 08.02.2013, 15.02.2013, 23.10.2014, 05.06.2015, 18.06.2015, 11.04.2016), fals material în înscrisuri oficiale - (4 acte materiale, la datele de 23.10.2014, 05.06.2015, 18.06.2015, 11.04.2016) și uz de fals - (4 acte materiale, la datele de 23.10.2014, 05.06.2015, 18.06.2015, 11.04.2016).
 
Prin rechizitoriu a fost trimisă în judecată inculpata pentru faptul că, în calitate de casier, având atribuții de gestiune, reieșind din fișa postului, în cadrul Spitalului Spitalului Clinic CF Constanța, a procedat la modificarea exemplarului nr. 2 al unui număr de opt chitanțe și borderouri aferente, însușindu-și astfel suma de 11.412 lei.

 
În actul de sesizare a instanței s-a reținut că în data de 01.08.2017, Curtea de Conturi a României a formulat o sesizare în care se arată faptul că, în perioada (...), Camera de Conturi Constanța a efectuat un audit financiar asupra contului anual de execuție a bugetului de stat la Ministerul Transporturilor pentru anul 2016.
 
Cu prilejul misiunii de audit financiar au fost întocmite raportul de audit financiar și procesul-verbal de constatare.
 
Din cuprinsul acestora reiese că numita, angajată a Spitalului Clinic CF Constanța, în calitate de casier, cu atribuții de gestiune reieșind din fișa postului, a procedat la modificarea exemplarului nr. 2 al mai multor chitanțe și a borderourilor, în scopul însușirii diferenței de bani.
 
În cauză a fost întocmit un raport de expertiză contabilă ce a concluzionat că prejudiciul suferit de Spitalul Clinic CF Constanța, creat prin modificarea documentelor justificative de încasare este în sumă totală de 18.349,99, prejudiciu ce a fost parțial achitat, respectiv suma de 14.900, rămânând astfel un prejudiciu neachitat în valoare de 3.449,99 lei.
 
Astfel, așa cum reiese din raportul de expertiză contabilă, inculpata ar fi falsificat un număr de opt chitanțe, în perioada ianuarie 2013-aprilie 2014, inserând pe cel de-al doilea exemplar al chitanțelor, sume mai mici, însușindu-și în total suma de 11.412 lei, la care s-au adăugat penalități în cuantum de 6.937,99 lei.
 
Fiind audiată în calitate de suspect și inculpat, femeia a recunoscut faptele comise, a fost de acord cu concluziile din raportul de expertiză și a declarat faptul că a plătit o mare parte din prejudiciul creat.
 
Astfel, aceasta a arătat că este angajată în cadrul Spitalului Clinic Căi Ferate Constanța, în funcția de contabil, însă în perioada în care casierul spitalului se afla în concediu de odihnă, prelua atribuțiile acestuia.
 
Concluziile raportului de expertiză contabilă se coroborează cu declarația inculpatei, reieșind dincolo de orice dubiu vinovăția acesteia:
 
„Cât timp îmi desfășor activitatea în cadrul casieriei, am atribuții de colectare a veniturilor din teritoriu. Aceste venituri constau în plata serviciilor medicale și se înregistrează în casierie pe baza unor borderouri și chitanțe. Arăt faptul că în casierie se depun venituri realizate atât de către spital cât și de Policlinica CFR, unitate care aparține de spital. În momentul în care se depuneau sumele de bani în casierie, acestea erau însoțite de un borderou și chitanțele aferente. Eu introduceam sumele de bani aferente borderourilor și emiteam o chitanță în dublu exemplar, dintre care una o înmânam depunătorului, iar cealaltă o depuneam în contabilitatea spitalului. În perioada 2013-2016, cât am ocupat periodic funcția de casier, am modificat suma de pe chitanța pe care o predam la contabilitate, pentru a-mi însuși anumite sume de bani. Aceste sume le-am folosit personal pentru rezolvarea unor probleme personale“.
 
Spitalul Clinic CF Constanța a arătat că prejudicial produs a fost achitat integral și nu se constituie parte civilă în procesul penal.
 
Inculpata a solicitat aplicarea procedurii recunoașterii învinuirii și a recunoscut faptele așa cum au fost reținute în rechizitoriu.
 
Dosarul a fost soluționat anul acesta, iar decizia a rămas definitivă prin neapelare, conform portalului instanțelor de judecată.
 
Sursa motivare: rolii.ro
 
Sursă foto (cu rol ilustrativ): Arhivă ZIUA de Constanța
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Final de proces în cazul generalului (r) Gherghe, fostul adjunct al serviciului de informații din Armata României
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii